Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin i Gradska tržnica ulažu 200.000 kn u Dječje odmaralište na Rabu, stiže i rekordan broj djece

Predrag Ciglar Ivan Čehok Martina Strugar

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar i Željka Strugar,  upraviteljica odmarališta, upoznati su javnost s novim ulaganjima u objekt Dječjeg odmarališta „Varaždin“ na otoku Rabu.

– Od kada su Gradske tržnice i Grad Varaždin preuzeli upravljanje Dječjim odmaralištem uložili smo oko 200.000 kuna. I sada na Rabu traju radovi te ćemo ove godine također uložiti 200.000 kuna. Očekuje nas rekordna sezona što se tiče prijava djece i moramo ju dočekati spremni. Trenutno se radi sanacija kanalizacije, u postupku je nabavka opreme za kuhinju, rekonstruirat će se fasada, zamijeniti solarni paneli i kupiti 50 novih madraca, da udobnost djece bude što veća. Bilo je rasprave o tome da bi tamo mogli boraviti i umirovljenici, ali zakon ne dozvoljava dvojnu registraciju objekta – objasnio je Predrag Ciglar.

Dječje odmaralište na Rabu posjećuju djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi, a samo lani ih je boravilo oko 1050. Od početka rada Odmarališta kroz njega je prošlo više od 10.000 djece.

– Veliki broj djece znači s stalni rad djelatnika, animatora, kuhara i svih ostalih. Sezona na Rabu počinje ove godine već 22. svibnja i traje do 6. rujna. Ove smo godine već u siječnju popunili sve kapacitete, a dolazi 1186-ero djece. Imamo programe Škola u prirodi, ljetovanje djece predškolske dobi, kamp sporta i kamp gitare. Osim u opremu ulažemo i u naše osoblje, koje stalno educiramo – rekla je Željka Strugar.

Istaknuto je da je prijašnji upravitelj održavao Odmaralište, ali nije bilo ulaganja. Odmaralište je je do sada posjetilo 18 škola, 13 vrtića, a održana su i rehabilitacijska ljetovanja.

– Imali smo ponude da prodamo Odmaralište i drago mi je da se nismo odlučili za to jer broj djece iz Varaždina i okolice koji ga posjećuju raste. Prije desetak godina smo preuzeli upravljanje i konstantno ulažemo u Odmaralište. Mnoga djeca u našem Odmaralištu prvi put uopće vide more, prvi put odu na ljetovanje. Pokušat ćemo s Gradom Rabom dogovoriti da se objekt učini dostupnim i djeci s posebnim potrebama. To nam je jako važno. Drago mi je istaknuti da Grad Varaždin plaća ljetovanje za djecu čiji roditelji to ne mogu platiti sami. Grad ne prodaje odmaralište već i dalje ulažemo u njega te mi je drago da ga imamo – jasan je bio gradonačelnik Čehok.

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje