Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin pobijedio u važnoj akciji čišćenja okoliša, pa lokacija u centru grada dobiva novi drvored

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin je pobijedio u ekološkoj akciji čišćenja od „Izvora do mora“ u kategoriji velikih gradova u Hrvatskoj, objavljeno je na internetskoj stranici Grada.

Projekt su organizirali tvrtke Coca-Cola i Konzum te Udruga gradova i Jutarnji list.

Gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilju na nagradi i „impresivnim rezultatima, kako u količini prikupljenog otpada, tako i u broju okupljenih volontera“ čestitao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Kako navode organizatori Grad Varaždin je pobijedio sa 71 bodom ispred drugoplasirane Velike Gorice, koja ima 55 boda, i Splita s 53 boda. Tijekom akcije koja je održana 22. travnja 2023. u Varaždinu, uz Dan planeta Zemlja, prikupljeno je 8400 kilograma otpada, a sudjelovalo je 150 volontera.

Pred organizatorima i sudionicima je završna etapa projekta “Od izvora do mora” – sadnja drveća, koja je predviđena tijekom rujna, listopada ili studenog mjesec. Kako se najavljuje, organizatori će pobjednicima natjecanja osigurati sredstva za sadnju drveća i uređenje zelenih površina.

Gradonačelnik Grada Varaždina zahvalio se organizatorima projekta te je još jednom pohvalio sugrađane: “Izuzetno mi je drago što smo pobijedili u ovoj hvalevrijednoj akciji Jutarnjeg lista, odnosno HANZA Medije i partnera. Varaždinci su i inače vrlo skloni takvim akcijama i osjetljivi na probleme očuvanja okoliša. Nagradu ćemo iskoristiti za uređenje prostora pokraj Ulice Ive Režeka, točnije zelenu površinu između Kapucinskog samostana i Autobusnog kolodvora. Ideju za to dali su nam učenici Prve gimnazije Varaždin, a mi smo u gradu prihvatili tu inicijativu. Kako nalažu stručnjaci, u studenom ove godine tamo ćemo posaditi drvored vrste Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ u čijoj hladovini će učenici moći čekati autobuse. Još jednom zahvaljujem sugrađanima koji su se odazvali na akciju čišćenja Dravske park šume za čije uređenje nam je prije nekoliko dana odobren i veliki projekt za koji ćemo dobiti sredstva iz europskih fondova. Projekt je vrijedan 5,1 milijuna eura, a Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od 14 iz cijele Europe koji su izabrani među 99 gradova kandidata za sredstva iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.”

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje