Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Potpisan Sporazum o sufinanciranju najma stanova za bolničke liječnike

Objavljeno:

- dana

Četiri liječnika iz Opće bolnice Varaždin na korištenje su dobili stanove u Ulici Vjekoslava Cerovečkog 13 u Varaždinu, za koje će podmirivati samo trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sporazum o financiranju najma stanova za liječnike Opće bolnice Varaždin potpisali su u petak, 16. studenoga 2018. godine, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj Gradskih stanova Zoran Svetec i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Riječ je o jednoj od mjera za unapređivanje uvjeta života medicinskih stručnjaka s ciljem njihova ostanka u Općoj bolnici Varaždin, ali i dolaska novih liječnika.

– Nadali smo se da će omogućavanje korištenja stanova privući liječnike i to se pokazalo točnim. U dva od četiri stana će biti smješteni novi djelatnici koji su došli u Opću bolnicu Varaždin, a koji su upravo zbog ove mjere prepoznali Varaždin kao mjesto u koje se isplati doći živjeti i raditi. Upravno vijeće Bolnice usvojilo je strategiju zadržavanja liječnika, jer je prepoznata važnost različitih mjera na kojima treba raditi kako bi se unaprijedila kvaliteta života i rada liječnika. Zahvaljujem kompletnoj lokalnoj zajednici koja je prepoznala problematiku i uključila se aktivno u njezino rješavanje. Konačan rezultat je današnje potpisivanje sporazuma zahvaljujući čemu će četiri liječnika naše bolnice imati osiguran smještaj pod povoljnijim uvjetima – izjavio je ravnatelj Kudelić.

Jedan od liječnika koji će koristiti stanove u Hrašćici, internist Davor Vojnović, dr. med., kazao je kako je ova mjera donijela prevagu da se sa cijelom obitelji preseli iz Jajaca u Varaždin i karijeru nastavi u Općoj bolnici Varaždin.

– Ova mjera, odnosno dobivanje stana u najam po ovako pogodnim uvjetima, u nizu argumenata, donijela je prevagu za dolazak u Varaždin i Opću bolnicu Varaždin. U jednom trenutku u obitelji smo razmišljali o odlasku u inozemstvo, no donijeli smo odluku da ostanemo u Hrvatskoj odnosno da dođemo u Varaždin – rekao je Vojnović koji je kao jedan od argumenata naveo i činjenicu da je Opća bolnica Varaždin najveća županijska bolnica u Hrvatskoj kao i planove njenog menadžmenta da usluge bolnice podigne na visoku razinu. Drži da Bolnica pruža odlične mogućnosti edukacije, stjecanja iskustva i napredovanje.

Varaždinska županija trenutno u zdravstvu provodi investicije za poboljšanje uvjeta rada vrijedne više od 430 milijuna kuna, no svjesni su da bez stručnjaka to gubi svoj smisao, istaknuo je zamjenik župana Vugrin.

Trenutno postoje kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 do 3,5 posto, no Županija privodi kraju pregovore s bankarskim sektorom kako bi se omogućila još niža kamata.

Gradonačelnik Čehok je prilikom potpisivanja Sporazuma naglasio da na isti način rade i bogate europske države te da grad u pripremi ima još stanova.

– Još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu se staviti na raspolaganje bolnici. Riječ je o udobnim i komfornim stanovima koji predstavljaju visoku kvalitetu stanovanja – poručio je Čehok te zaključio da je grad otvoren za daljnju suradnju.

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje