Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: stabla u Cesarčevoj ulici mogu se očuvati, traje njihovo orezivanje

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gradska tvrtka Parkovi u ponedjeljak je, 31. srpnja, započela s orezivanjem stabala na drvoredu u Ulici Augusta Cesarca.

Zahvati orezivanja suhih i oštećenih grana te oblikovanja krošnji nužni su kako bi se poboljšalo zdravlje i stabilnost stabala.

– Iako su u prošlim elaboratima stabla uz Cesarčevu predstavljena za uklanjanje, uporno su se tražile ostale mogućnosti očuvanja ovih stabala koja su značajna za građane Varaždina i sinonim su najljepšeg varaždinskog gradskog parka. Primjenom dijagnostike i modernih pristupa analize stabilnosti utvrdilo se da se stabla mogu očuvati te su dane preporuke sanacije stabala. Grad Varaždin je, uz određivanje ekoloških benefita i stanišnih funkcija te preporuka mjera sanacije, sveobuhvatno podržao rezultate procjene zdravstvenog stanja i stabilnosti stabala u drvoredu uz Ulicu Augusta Cesarca, a Parkovi su odmah po dobivanju preporuka mjera sanacije spomenutih stabala pristupili propisanim mjerama sanacije – objavio je Grad Varaždin.

Najnoviji elaborat izradili su Urbani šumari d.o.o., tvrtka koja ima najbolje i najstručnije arboriste s međunarodnim iskustvom i iskustvom rada na europskim projektima iz područja arborikulture.

– Molimo građane za razumijevanje i strpljenje tijekom provedbe radova zbog kojih se neka parkirališna mjesta neće moći koristiti. Radovi će biti pažljivo izvedeni i završeni u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju – pojasnili su iz Grada.

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve je spremno za ljetnu sezonu kupanja na čakovečkim vanjskim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novu kupališnu sezonu na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu, na prigodnoj konferenciji za novinare d27. svibnja, su najavili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i direktor GP EKOM Čakovec Miodrag Novosel.

– Ovo je treća godina od kako su otvoreni vanjski bazeni za čije korištenje interes posjetitelja raste iz godine u godinu. Razlog tomu je prije svega kvalitetna koncepcija samih bazena, za čiju konstantnu nadogradnju ideja ne nedostaje – istakla je Cividini.

– Ono što uskoro slijedi je postavljanje zaštite od sunca nad dječjim bazenom, u planu preko ITU mehanizma financiranja i izgradnja prometnice paralelno uz Ulicu Globetka i postava solarnih panela. Nedavno je postavljanje spomenutih solarnih panela završeno upravo na čakovečkim bazenima, što je već donijelo značajnu uštedu troškova režija. Ovom prilikom želim zahvaliti direktoru bazena i svim vrijednim djelatnicima GP EKOM koji ne staju s radom i pripremama za skorašnje otvaranje ljetne sezone kupanja – kazala je čakovečka gradonačelnica i potvrdila kako ljetna sezona kupanja na čakovečkim vanjskim bazenima počinje u četvrtak, 30. svibnja.

Ove godine natkriveni čakovečki gradski bazeni slave 25. godina rada i postojanja, kroz koje vrijeme je zabilježeno oko 3,5 milijuna korisnika usluga gradskih bazena, čemu je svakako doprinio i rad vanjskih bazena.

– Vjerujem kako će ova sezona biti natprosječna što se tiče same posjete s obzirom na to kako su mjeseci početkom godine pokazatelj velike posjete bazenima i to ne samo građana Čakovca, već mnogih, kako ostalih žitelja Međimurja, tako i gostiju iz drugih županija i inozemstva – rekao je direktor EKOM-a Miodrag Novosel.

– Tako ovih dana bilježimo 425 dnevnih ulazaka na bazene, dok je prosjek u tim mjesecima prethodnih godina bio 420 posjetitelja. Veliki je interes posjetitelja i za dodatne sadržaje koji se pružaju na prostorima bazena, a ove će ih godine biti još više – najavio je Novosel.

Na vanjskom kompleksu spreman je travnati teren na kojem su postavljene dvije viseće kuglane, mini i mali nogomet, te mreža koja će se moći koristit za badminton i odbojku na travi, uz već postojeće terene za odbojku na pijesku.

– Kada je riječ o cijeni ulaznica, one se neće mijenjati. Ostaju iste unatoč tomu što je došlo do povećanja gotovo svih troškova. No, zalaganjem svih djelatnika GP EKOM koji se maksimalno trude oko održavanja i drugih poslova i uz pomoć Grada Čakovca uspijevamo zatvarati financijsku konstrukciju kako ne bi morali zadirati u povećanje cijena ulaznica – poručio je Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje