Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinac Damir Vujnovac u Zagrebu održao inspirativno predavanje o djeci iz Sahare

Objavljeno:

- dana

PRIPREMA KNJIGU

Varaždinac Damir Vujnovac je u Zagrebu, u Algoritmu MK Megastoreu održao zanimljivo i inspirativno predavanje o narodu Saharawi, koji posljednjih četrdeset godina živi u izbjeglištvu i sanja o povratku u svoju domovinu Zapadnu Saharu.

Tamo je boravio zbog Saharskog maratona, koji je humanitarnog karaktera, a održava se u izbjegličkim kampovima Saharaca u zapadnom Alžiru. Maraton se održava kako bi se skrenula pozornost javnosti na problem Zapadne Sahare.

– Iako je svijet možda zaboravio na Saharace, njihov vedri, prijateljski duh nikoga ne može ostaviti ravnodušnim – istaknuo je Vujnovac.

Zagrebačkoj publici je, izvijestili su iz Algoritma, približio svakodnevni život Saharaca, probleme i izazove s kojima se susreću poput nedostatka pitke vode, nepovoljnog vremena koje im uništava domove, ali ih je upoznao i s njihovim izrazito toplim gostoprimstvom, pozitivnom energijom i željom za stjecanjem znanja, što dokazuje i njihova visoka pismenost.

Varaždinac je pokrenuo hvalevrijednu inicijativu „Dječji glas iz Sahare“ s ciljem čuvanja pisane dječje riječi Saharaca te je prikupio dječje radove iz škola u kampovima i priprema ih za tisak u trojezičnom (arapski – hrvatski – engleski) izdanju. – Knjigu će im pokloniti već iduće godine pri ponovnom posjetu – najavljuju iz Algoritma.

Izvor:
Foto: algoritam / facebook

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati