Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci Marko Dugandžić (40) i Dean Štrlek (37) pretrčali 171 km najprestižnije trail utrke: Imaš halucinacije, ali nema toga Boga da odustaneš

Objavljeno:

- dana

UTMB Mont-Blanc najprestižnija je trail utrka na svijetu. Godišnje se za nju prijavi čak 27.000 ljudi, a sreću da startaju ima njih 2300 nakon izvlačenja. Među natjecateljima koji su startali utrku bili su Varaždinci Marko Dugandžić (40) i Dean Štrlek (37) te Međimurac Bojan Bračko (39).

No, nije ovaj trojac iz SRD 315 Sjeverozapad samo startao utrku, već ju se završio.

Sreća?

– Znamo ekipu koja se godinama priprema za nastup na utrci i jednostavno nema sreće s izvlačenjem. Velika je stvar uopće bila sudjelovati, no uspjeli smo je i završiti – istaknuli su ponosno Marko Dugandžić, Bojan Bračko i Dejan Štrlek koji su se posljednje dvije godine intenzivno pripremali za utrku od 171 kilometara s 10.000 metara visinske razlike.

– Trenirali smo na Ivanščici i stadionu Sloboda. Naravno da bi se uopće mogli prijaviti morate u zadnjih godinu dana imati završene dvije utrke od 100 kilometara ili pak utrku od 100 milja te jednu utrku od 50 kilometara – rekao je Marko Dugandžić koji je završio utrku koja se trči oko najvišeg europskog vrha te prolazi kroz Francusku, Italiju i Švicarsku. Utrka ima nekoliko kontrolnih točaka i na svaku natjecatelji moraju stići u maksimalnom zadanom vremenu. Ako natjecatelj ne stigne na kontrolnu točku u tome vremenu, oduzima mu se broj i automatski je diskvalificiran.

Ovu spartansku utrku u prosjeku završi samo 60 % natjecatelja. Dugandžić je utrku završio u vremenu 46:21:49, Štrlek za 45:07:09, a Bračko u vremenu 45:50:08.

– Uf, bilo je čupavo, ali nema toga Boga da odustaneš. Kad si tamo, među svom tom kremom najboljih trail trkača na svijetu, osjećaš se stvarno posebno – dodao je Dugandžić koji se tijekom utrke borio s ozljedama fleksora kuka i lista.

– Na takvoj utrci koja traje dva dana otvaraju vam se stare rane, odnosno ozljede koje su vas prije mučile. Bilo je zbilja kriznih situacija, no tu su moji suporteri supruga Rosana i Nino Vinković odigrali ogromnu ulogu – istaknuo je Dugandžić.

Suporteri

S njim se složio i Štrlek kojeg su kroz utrku podupirali Jelena Sekelj i Oskar Mažgon.

– Iako ti mnogi kažu: “Što će ti suporteri?”, to nije tako. Ti ljudi ti toliko mnogo znače. Sve ti spreme, što god trebaš od okrijepe, no ono što je najvažnije je da te pripreme na to što ti slijedi u utrci nakon pojedine kontrolne točke. Naravno pružaju ti veliku podršku i neizmjerno te bodre – rekao je Štrlek.

Bojanu Bračku su suporteri bili supruga Natalija te Smiljana i Dražen Janžek. Sva trojica trčali su nadljudskim naporima, pa čak i na nadmorskoj visini od 2600 metara.

– Ma nije problem nadmorske visini, jedino što vjetar jače puše i hladnije je. Najveće probleme imali smo kad smo se spuštali. Tu ti iznimno trpe mišići i zglobovi. Baš su nas ubijali ti spustovi – rekao je Dugandžić s njim se složio i Štrlek.

– Na ravnici nije bilo problema, čak ni na usponu, ali kod spustova bilo je jako teško. Ovo što je Marko napravio, to je izvanredno. U tako lošem stanju, s takvim ozljedama, završio je utrku. Moram reći da je polovica natjecatelja koja nije završila utrku bila u sigurno boljem stanju nego Marko – pohvalio ga je Dean Štrlek koji je tijekom utrke imao problema sa žuljevima.

Ozljede

Sa žuljevima je problema imao i Bojan Bračko.

– Imao sam dva ogromna žulja na peti. Oni su malo smetali, ali ništa strašno. Naravno, da sam bio umoran nakon utrke, no još sam čak i kući vozio kombi – dodao je Bračko iz Šenkovca.

Uz ozljede i žuljeve koji su ih mučili, Štrlek, Bračko i Dugandžić borili su se s halucinacijama.

– Najgore je kad se spusti noć. Tada počinju halucinacije. Za panjeve mislite da su životinje, a ja sam iza sebe čuo glasove Marka i Rosane iako su iza mene bili neki Francuzi – ispričao nam je Štrlek.

Naravno, neki i pokleknu pa zaspe pored staze.

– Strgan si tijekom noći i valjda da zaspim na dvije minute, prespavao bih cijelu utrku. Bilo je borbi u glavi. Vidiš ljude kako spavaju uz stazu, a jedan natjecatelj je spavao u potoku – dodao je Dugandžić. Obojica Varaždinaca imala su krizne situacije, razmišljali o odustajanju, no nisu pokleknuli.

– Najgore je kad si počinjete zamišljati koliko još imate do kraja. Tu jaka glava ima važnu ulogu – otkrio je Štrlek. Na kontrolnim točkama više se odmarao Bračko nego Štrlek i Dugandžić.

– Pola sata sam se odmarao u svakoj kontrolnoj točci – dodao je Bračko.

Krize

U kontrolnoj točci dočekali bi ih njihovi suporteri, a tamo su natjecatelji mogli nešto pojesti.

– Jeo sam samo juhe i čokoladice. Jedino sam imao veliku želju da pijem Fantu limun, pa su onda za mene u cijelom Chamonixu tražili to piće – nasmijao se Dugandžić koji je dodao da je zanimljivo da se na UTMB utrku prijavljuju uglavnom stariji natjecatelji.

– Mi smo bili među mlađima. Nećete na startu te utrke vidjeti 20-godišnjake, jer jednostavno za tu utrku morate biti brutalni u glavi – jasan je Dugandžić koji je najbliže odustajanju bio na predzadnjoj kontrolnoj točci.

– Ove godine bila je specifična situacija jer je organizator zabranio tablete protiv bolova. Došao sam dvije minute do vremena na kontrolnoj točci. Jedva sam se gegao. Tražio da mi daju blokadu. Već se medicinski tim razgovarao da moram odustati. No, Rosana me izvukla van i nastavio sam utrku – istaknuo je Dugandžić koji je u finiš u Chamonixu ušao među posljednjima.

– Kad sam ulazio u cilj grad je bio prepun jer je taman bilo proglašenje. Cijeli grad je navijao za mene. Osjećao sam se kao svjetski trail trkač. Nezaboravno iskustvo – ističe Dugandžić.

Prazno

No, obojica su se nakon utrke osjećala vrlo isprazno.

– Stvarno si brutalno potrošen i još te puca adrenalin, ali osjećaš se baš prazno – dodao je Štrlek koji radi kao brend menadžer u jednoj farmaceutskoj kompaniji, dok je Dugandžić trener u Teniskom klubu Varteks.

Trail utrke kojima se bave više od pet godina su im hobi i ispušni ventil, a nakon UTMB utrke oporavljali su se oko dva tjedna.

– Meni se tek nakon dva tjedna obnovila koža na stopalima – otkrio je Štrlek, dok je Dugandžić kad se vratio imao i koronavirus.

– Još me i korona satrla, no u jednu ruku i dobro jer sam bio prisiljen mirovati – rekao je Dugandžić koji je imao podljeve na listu i na mjestu fleksora kuka.

Sad kad su se dojmovi slegli, obojica planiraju nastaviti nastupati na ekstremnim trail utrkama.

– Želja je Trail de St. Jean. Riječ o utrci od 330 kilometara s visinskom razlikom 24.000 nadmorske visine – zaključio je Dugandžić.

Život i društvo

Pedesetak volontera Crvenog križa Varaždinske županije tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Zašto volontiram? Kad bi svaki čovjek pomogao bar jednom čovjeku, svijet bi bio ljepše mjesto. To je moja ideja i razlog zašto volontiram, da svijet bude ljepše mjesto – rekla je Silvija Ladić Fischer, jedna od 50-ak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije danas na prijemu župana Anđelka Stričaka u Županijskoj palači.

Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, župan Stričak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić upriličio prijem na kojem je zahvalio svima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi pomagali drugima u najtežim situacijama. 

– Pedesetak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije je tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati. Sve te svoje slobodne sate oni su posvetili svojim sugrađanima i stranim državljanima kojima je bila potrebna pomoć. Na tome im od srca hvala. Svjedoci smo da je kriznih situacija sve više, a uz pripadnike naših žurnih službi, u pružanje svih vrsta pomoći redovno se uključuju i volonteri Crvenog križa. Nema te države koja ima dovoljno profesionalaca kada dođe do krizne situacije. Tada uskaču upravo volonteri koji su za to osposobljeni i opremljeni, ali, što je najvažnije, imaju veliko srce pa su spremni pomoći. Zahvaljujem im i čestitam na svemu što su radili ove i svih dosadašnjih godina – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček istaknula je da se  Međunarodni dan volontera svake godine obilježava s ciljem da se ukaže javnosti na važnost volontiranja, čime se u zajednicu unose pozitivne promjene.

– Često društvo ne vidi sve ono dobro što volonteri rade kroz godinu, a nerijetko to postane vidljivo tek u kriznim situacijama kojima, nažalost, svjedočimo u posljednje vrijeme. Međutim, volonteri svakodnevno pružaju ruku pomoći potrebitima te otvaraju svoje srce puno ljubavi i topline neznanim, a vrlo važnim ljudima – rekla je Sandra Vidaček.

Dodala je da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kontinuirano ulaže u edukaciju volontera, a cilj je uključiti što više mladih.

U ovoj izazovnoj godini volonteri Društva Crvenog križa Varaždinske županije dali su izniman doprinos pomažući na početku godine na punktovima na kojima je bilo organizirano cijepljenje građana protiv koronavirusa, a od veljače stalno sudjeluju u svim aktivnostima koje se provode da se pomogne raseljenom stanovništvu iz Ukrajine, prilikom podjele humanitarne pomoći, kod tečajeva učenja hrvatskoga jezika te pri pružanju psihosocijalne pomoći. U kolovozu su također dali veliki doprinos nakon prometne nesreće u kojoj su nastradali državljani Poljske, pružali su im informacije, psihosocijalnu pomoć, prehrambene i odjevne artikle, pomogli su u komunikaciji s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i Veleposlanstvom Poljske. Redovno sudjeluju i u radu Tima za krizna stanja, koji djeluje u okviru Županijskog interventnog tima, a sudjelovali su i u nizu drugih aktivnosti te pohađali edukacije.

Silvija Ladić Fischer u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije formalno volontira još od 2013. godine, a ove godine je odradila više od 200 sati kao koordinatorica volontera.

– Volonteri svoje slobodno vrijeme daju bezrezervno. Svi mi imamo vremena, samo je pitanje kako ga rasporedimo. Sada sam u mirovini, ali kad sam radila, znala sam uzeti po tjedan dana godišnjega ili volontirati popodne ili po noći, ovisno o tome kakva je situacija nastala. Željela bih naglasiti da se planiramo aktivirati na pružanju pomoći strancima koji su ovamo došli raditi, a kako bi se bolje uključili u naše društvo. Da mi postanemo svjesni njihove kulture, a oni naše, jer to je ustvari vrijednost ljudske vrste, da se na taj način upoznajemo i cijenimo. Pozivam sve da pruže ruku tim ljudima koji su ovdje došli raditi, jer nemamo dovoljno rade snage, bilo bi lijepo da postanu ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je Silvija Ladić Fischer.

Volonterima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Donjoj Voći mališani izrađivali božićne ukrase i čestitke te zapalili drugu svijeću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi vikend došašća u Općini Donja Voća protekao je u pravom blagdanskom ozračju.

Počeo je „Božićnom radionicom” koja je okupila dvadesetak mališana koji su smijehom i kreativnošću ispunili prostore DVD-a Donja Voća. Uz sokiće i grickalice, praćeni božićnim pjesmama pokazali su zavidno umijeće u izradi božićnih i novogodišnjih čestitki i božićnih ukrasa.

Kako je pojasnila organizatorica Marina Gregur radionica je bila otvorena za svu zainteresiranu djecu.

– Djeca su izrađivala po dvije čestitke, jednu kao trajnu uspomenu za ponijeti kući na ponos roditeljima, dok će druga biti izložena na štandu u sklopu Adventa. Uz to, izrađenim ukrasima zajednički ćemo okititi bor koji će krasiti prostore našeg DVD-a – rekla je Gregur.

Radionicu je obišla i s djecom i voditeljima se podružila i načelnica Sanja Kočet istaknuvši kako je ova radionica još jedna potvrda koliko je DVD aktivan s voćanskim mališanima.
Podsjetila je kako je prošle subote nakon mise blagoslovljen adventski vijenac ispred općinske zgrade na kojem je prvu svijeću upalio vlč. Pavao Mesarić.

Drugu svijeću koja simbolizira mir, uz molitvu i božićnu pjesmu upalili su prvopričesnici nakon vjeronauka u prisustvu načelnice Kočet i vlč. Mesarića kojima blagdanski duh nije pokvarila kiša koja je padala.

– Treću svijeću pale krizmanici sa svećenikom, a meni bude pripala čast da zapalim zadnju. Nakon toga, 23. prosinca slijedi nam Advent, drugi po redu u našoj općini – rekla je Kočet dodajući kako je lanjski prvi Advent u Donjoj Voći iako skroman, ali zabilježio je odličnu posjećenost.

– Napravili smo skromni, mali Advent, nekoliko lampica, kuhano vino, ponuda lokalnih OPG-ova i udruga i bio je jako veliki odaziv. Ove godine imamo drugi po redu, u suradnji s Turističkom zajednicom sjever Zagorja na isti način kao prošle godine. Program će ovaj puta biti nešto bogatiji, stoga očekujemo još veći odaziv nego prošle godine – zaključila je načelnica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje