Povežite se s nama

U fokusu

Nema više kukanja: Varaždin je najugodniji grad za život u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

(NE)VJEROJATNO

Varaždin, barokni grad na sjeveru zemlje s malo manje od 47.000 stanovnika, najugodniji je grad za život u Hrvatskoj.

To je rezultat analize u kojoj su prema čak 40 kriterija ocjenjivani svi hrvatski gradovi, njih 128, objavio je Jutarnji list.

Ocjenjivala se ukupna kvaliteta života koju uživaju stanovnici – od zaposlenosti i zarade, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, uvjeta u obrazovanju, mogućnosti studiranja, kulturne ponude i turizma, do sigurnosti od kriminala, održivosti gradskih proračuna i poduzetničke klime. Ipak, nevjerojatan je podatak da je po plaćama Varaždin zauzeo visoko, deveto mjesto.

– Varaždin, grad pobjednik, ima 9. najvišu plaću u državi. Državni zavod za statistiku redovito objavljuje visinu prosječne plaće zaposlenih, ali na županijskoj razini. Prema tim podacima, Varaždinska županija ima najnižu prosječnu neto plaću u državi. Međutim, podaci Porezne uprave koji se odnose baš na grad Varaždin i bilježe sva primanja na koja je plaćen porez (zaposleni u pravnim osobama, obrtima i slobodnim profesijama) pokazuju da su u županijskom središtu primanja stanovnika bitno bolja – piše Jutarnji list.

 

1. VARAŽDIN

– zaposleno 53,4% ukupnog stanovništva – 1. mjesto

– prosječna primanja radnika 9. najviša u hrvatskim gradovima

– ostvaruje 50.000 turističkih noćenja, što je porast od 20% u zadnje dvije godine

– 76 posto mladih u dobi od 20 do 25 godina su studenti – 6. mjesto

– udio nezaposlenih u ukupnom stanovništvu: 2,8% – 9. mjesto

– za kulturu izdvaja 1426 kuna po stanovniku godišnje – 8. mjesto

– 36 poduzetnika na 1000 stanovnika

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

U fokusu

Slijedi li od 1. veljače otvaranje teretana, terasa kafića…?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnjem sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite RH glavna tema bili su koraci kojima bi se eventualno popustile epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja.

S obzirom na to da se bliži kraj mjeseca, prema pisanju Indexa, najvjerojatnije u srijedu, 27. siječnja, donijet će se odluka koja će se bazirati na popuštanju mjera u segmentu sporta i rekreacije, a na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Naime, Index doznaje da je izgledno da se s ponedjeljkom, 1. veljače, otvore teretane, kao i da se proširi krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom.

Najizglednije je također da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaja kave i napitaka za van, a moguće i otvaranje terasa, čiji bi rad bio ograničen do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne trebali bi se vratiti u škole (sada nastavu prate online).

Nastavite čitati