Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci žive u žabokrečini uz teror cajki i pijanaca koji bljuju “stazom slonova“

Objavljeno:

- dana

VIKENDOM NEMA SPAVANJA

Horde alkoholiziranih maloljetnika koje se u jutarnjim satima klate “stazom slonova“, uništene viseće tegle i žardinjere s cvijećem, nesnosna buka narodnjaka iz lokala u centru Varaždina, bezbroj nepropisno parkiranih vozila koje nitko ne uklanja…, postali su svakodnevica žitelja grada (ne)kulture.

Iako smo prvih dana kolovoza trebali dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, hrvatska mladost je u Varaždinu po tko zna koji put pokazala da je dobrim dijelom zatrovana, tuže se građani koji su za praznik do jutarnjih sati trpjeli dernjavu cajki iz Mea Culpe.

Nažalost, ovaj bar odavno se pretvorio u narodnjački klub i s još dva-tri ugostiteljska objekta kojima je to dozvoljeno zbog radnog vremena, nemilice terorizira vlasnike obiteljskih kuća u gradskoj jezgri.

Nemir i besanica u žabokrečini

U njoj odavno nema mjesta za život kokicama, govedima i svinjama, ali ga ima za vandale koji nemaju ama baš nikakve veze s turizmom. U Varaždin se slijevaju sa svih strana, a naši čitatelji tvrde da je najpoznatija zona njihovog okupljanja sjeverni bedem Starog grada.

– Tu se partijaneri uz obilje tko zna gdje sve kupljenih alkoholnih pića zagrijavaju u petak i subotu. Potom slijedi njihov noćni pohod po kafićima do jutarnjih sati dok ih ne svladaju maligani ili im ponestane novaca. Najtragičnije od svega je da među njima ima i djece. Kakvo smo to društvo postali da nitko ne mari o opijanju maloljetnika u našem gradu – pitaju se zabrinuti Varaždinci koji zbog buke i dernjave razularenih mangupa u dane vikenda ne mogu ni oči sklopiti.

Nisu to jedine posljedice koje se čuju ili vide. Naime, kada noć zamijeni dan, iza pomahnitalih vandala ostaju nemile slike u parkovima, na dječjim igralištima i poglavito na “stazi slonova“. Potonja vodi od “Barflyja“, Starog grada, preko lančane kule do Trga Miljenka Stančića i nastavlja se Padovčevom, Bakačevom Kranjčevićevom ulicom…

Sudnji dan cvijeću

– Gdje god kročite bez problema možete ugaziti u bljuvotine, lokve pune mokraće ili izmet oko kojeg kruže muhe zunzare. Nerijetko u jutarnjim satima nailazimo na prevrnute kante za smeće, uništeno cvijeće i razbijene staklenke od piva ili vina – pričaju nam ogorčeni građani.

Kolike su razmjere štete koju direktno trpi gradski proračun, koji se puni iz džepova žitelja baroknog grada, nije nam poznato. No, jasno je da se uništeno mora popraviti jer centar grada između ostaloga krasi čak 150 visećih cvjetnih košara. A one su pravi mamac za vandale koji ih nekažnjeno uništavaju.

– Točno je da su one češće devastirane od cvjetnih gredica i skulptura. No, u dane vikenda najviše stradavaju žardinjere iz kojih se trga i krade cvijeće te zelene kante za otpad. Djelatnici Parkova znaju pronaći 20-ak šutiranih kanti, poglavito ako je bio “dobar vikend“ – ističe Marin Bašić, direktor spomenute gradske komunalne tvrtke koja iza pohoda vandala jedva stiže uređivati dječja igrališta i renovirati potrgane parkovne klupice.

Kao najučinkovitiju mjeru prevencije ovakvih negativnih pojava, građani su bivšoj i aktualnoj vlasti u Gradu predložili skraćivanje radnih vremena ugostiteljskih objekata koji posljedično uzrokuju narušavanje javnog reda i mira. Podsjećamo, još 2013. godine peticija je predana gradonačelniku Goranu Habušu, koji za ovakve probleme nije imao sluha.

– Skraćeno radno vrijeme i izgubljenu dobit pojedinih kafića, Grad bi im bez problema mogao kompenzirati oslobađanjem od plaćanja spomeničke rente ili drugim pogodnostima. Sve je bolje od toga da nas teroriziraju techno i narodnjački klubovi – uvjereni su Varaždinci koje smeta pasivnost komunalnih redara i policijskih službenika.

Zona nereda

Potonjih, kažu, nema dovoljno u ophodnjama, a kada ih razulareni pijanci napadnu čak im građani priskaču u pomoć kako ne bi dobili batine do dolaska pojačanja iz interventne postrojbe PU varaždinske. Inače, za svaki ugostiteljski objekt postoji dosje u kojem su zabilježene tučnjave i ostali oblici nasilja.

– Oživljavanje gradske jezgre je kompleksan problem i neće biti nikakvog doseljavanja u centar Varaždina ukoliko on i dalje ostane zona totalnog nereda – zaključili su naši sugovornici.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje