Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci žive u žabokrečini uz teror cajki i pijanaca koji bljuju “stazom slonova“

Objavljeno:

- dana

VIKENDOM NEMA SPAVANJA

Horde alkoholiziranih maloljetnika koje se u jutarnjim satima klate “stazom slonova“, uništene viseće tegle i žardinjere s cvijećem, nesnosna buka narodnjaka iz lokala u centru Varaždina, bezbroj nepropisno parkiranih vozila koje nitko ne uklanja…, postali su svakodnevica žitelja grada (ne)kulture.

Iako smo prvih dana kolovoza trebali dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, hrvatska mladost je u Varaždinu po tko zna koji put pokazala da je dobrim dijelom zatrovana, tuže se građani koji su za praznik do jutarnjih sati trpjeli dernjavu cajki iz Mea Culpe.

Nažalost, ovaj bar odavno se pretvorio u narodnjački klub i s još dva-tri ugostiteljska objekta kojima je to dozvoljeno zbog radnog vremena, nemilice terorizira vlasnike obiteljskih kuća u gradskoj jezgri.

Nemir i besanica u žabokrečini

U njoj odavno nema mjesta za život kokicama, govedima i svinjama, ali ga ima za vandale koji nemaju ama baš nikakve veze s turizmom. U Varaždin se slijevaju sa svih strana, a naši čitatelji tvrde da je najpoznatija zona njihovog okupljanja sjeverni bedem Starog grada.

– Tu se partijaneri uz obilje tko zna gdje sve kupljenih alkoholnih pića zagrijavaju u petak i subotu. Potom slijedi njihov noćni pohod po kafićima do jutarnjih sati dok ih ne svladaju maligani ili im ponestane novaca. Najtragičnije od svega je da među njima ima i djece. Kakvo smo to društvo postali da nitko ne mari o opijanju maloljetnika u našem gradu – pitaju se zabrinuti Varaždinci koji zbog buke i dernjave razularenih mangupa u dane vikenda ne mogu ni oči sklopiti.

Nisu to jedine posljedice koje se čuju ili vide. Naime, kada noć zamijeni dan, iza pomahnitalih vandala ostaju nemile slike u parkovima, na dječjim igralištima i poglavito na “stazi slonova“. Potonja vodi od “Barflyja“, Starog grada, preko lančane kule do Trga Miljenka Stančića i nastavlja se Padovčevom, Bakačevom Kranjčevićevom ulicom…

Sudnji dan cvijeću

– Gdje god kročite bez problema možete ugaziti u bljuvotine, lokve pune mokraće ili izmet oko kojeg kruže muhe zunzare. Nerijetko u jutarnjim satima nailazimo na prevrnute kante za smeće, uništeno cvijeće i razbijene staklenke od piva ili vina – pričaju nam ogorčeni građani.

Kolike su razmjere štete koju direktno trpi gradski proračun, koji se puni iz džepova žitelja baroknog grada, nije nam poznato. No, jasno je da se uništeno mora popraviti jer centar grada između ostaloga krasi čak 150 visećih cvjetnih košara. A one su pravi mamac za vandale koji ih nekažnjeno uništavaju.

– Točno je da su one češće devastirane od cvjetnih gredica i skulptura. No, u dane vikenda najviše stradavaju žardinjere iz kojih se trga i krade cvijeće te zelene kante za otpad. Djelatnici Parkova znaju pronaći 20-ak šutiranih kanti, poglavito ako je bio “dobar vikend“ – ističe Marin Bašić, direktor spomenute gradske komunalne tvrtke koja iza pohoda vandala jedva stiže uređivati dječja igrališta i renovirati potrgane parkovne klupice.

Kao najučinkovitiju mjeru prevencije ovakvih negativnih pojava, građani su bivšoj i aktualnoj vlasti u Gradu predložili skraćivanje radnih vremena ugostiteljskih objekata koji posljedično uzrokuju narušavanje javnog reda i mira. Podsjećamo, još 2013. godine peticija je predana gradonačelniku Goranu Habušu, koji za ovakve probleme nije imao sluha.

– Skraćeno radno vrijeme i izgubljenu dobit pojedinih kafića, Grad bi im bez problema mogao kompenzirati oslobađanjem od plaćanja spomeničke rente ili drugim pogodnostima. Sve je bolje od toga da nas teroriziraju techno i narodnjački klubovi – uvjereni su Varaždinci koje smeta pasivnost komunalnih redara i policijskih službenika.

Zona nereda

Potonjih, kažu, nema dovoljno u ophodnjama, a kada ih razulareni pijanci napadnu čak im građani priskaču u pomoć kako ne bi dobili batine do dolaska pojačanja iz interventne postrojbe PU varaždinske. Inače, za svaki ugostiteljski objekt postoji dosje u kojem su zabilježene tučnjave i ostali oblici nasilja.

– Oživljavanje gradske jezgre je kompleksan problem i neće biti nikakvog doseljavanja u centar Varaždina ukoliko on i dalje ostane zona totalnog nereda – zaključili su naši sugovornici.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje