Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci žive u žabokrečini uz teror cajki i pijanaca koji bljuju “stazom slonova“

Objavljeno:

- dana

VIKENDOM NEMA SPAVANJA

Horde alkoholiziranih maloljetnika koje se u jutarnjim satima klate “stazom slonova“, uništene viseće tegle i žardinjere s cvijećem, nesnosna buka narodnjaka iz lokala u centru Varaždina, bezbroj nepropisno parkiranih vozila koje nitko ne uklanja…, postali su svakodnevica žitelja grada (ne)kulture.

Iako smo prvih dana kolovoza trebali dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, hrvatska mladost je u Varaždinu po tko zna koji put pokazala da je dobrim dijelom zatrovana, tuže se građani koji su za praznik do jutarnjih sati trpjeli dernjavu cajki iz Mea Culpe.

Nažalost, ovaj bar odavno se pretvorio u narodnjački klub i s još dva-tri ugostiteljska objekta kojima je to dozvoljeno zbog radnog vremena, nemilice terorizira vlasnike obiteljskih kuća u gradskoj jezgri.

Nemir i besanica u žabokrečini

U njoj odavno nema mjesta za život kokicama, govedima i svinjama, ali ga ima za vandale koji nemaju ama baš nikakve veze s turizmom. U Varaždin se slijevaju sa svih strana, a naši čitatelji tvrde da je najpoznatija zona njihovog okupljanja sjeverni bedem Starog grada.

– Tu se partijaneri uz obilje tko zna gdje sve kupljenih alkoholnih pića zagrijavaju u petak i subotu. Potom slijedi njihov noćni pohod po kafićima do jutarnjih sati dok ih ne svladaju maligani ili im ponestane novaca. Najtragičnije od svega je da među njima ima i djece. Kakvo smo to društvo postali da nitko ne mari o opijanju maloljetnika u našem gradu – pitaju se zabrinuti Varaždinci koji zbog buke i dernjave razularenih mangupa u dane vikenda ne mogu ni oči sklopiti.

Nisu to jedine posljedice koje se čuju ili vide. Naime, kada noć zamijeni dan, iza pomahnitalih vandala ostaju nemile slike u parkovima, na dječjim igralištima i poglavito na “stazi slonova“. Potonja vodi od “Barflyja“, Starog grada, preko lančane kule do Trga Miljenka Stančića i nastavlja se Padovčevom, Bakačevom Kranjčevićevom ulicom…

Sudnji dan cvijeću

– Gdje god kročite bez problema možete ugaziti u bljuvotine, lokve pune mokraće ili izmet oko kojeg kruže muhe zunzare. Nerijetko u jutarnjim satima nailazimo na prevrnute kante za smeće, uništeno cvijeće i razbijene staklenke od piva ili vina – pričaju nam ogorčeni građani.

Kolike su razmjere štete koju direktno trpi gradski proračun, koji se puni iz džepova žitelja baroknog grada, nije nam poznato. No, jasno je da se uništeno mora popraviti jer centar grada između ostaloga krasi čak 150 visećih cvjetnih košara. A one su pravi mamac za vandale koji ih nekažnjeno uništavaju.

– Točno je da su one češće devastirane od cvjetnih gredica i skulptura. No, u dane vikenda najviše stradavaju žardinjere iz kojih se trga i krade cvijeće te zelene kante za otpad. Djelatnici Parkova znaju pronaći 20-ak šutiranih kanti, poglavito ako je bio “dobar vikend“ – ističe Marin Bašić, direktor spomenute gradske komunalne tvrtke koja iza pohoda vandala jedva stiže uređivati dječja igrališta i renovirati potrgane parkovne klupice.

Kao najučinkovitiju mjeru prevencije ovakvih negativnih pojava, građani su bivšoj i aktualnoj vlasti u Gradu predložili skraćivanje radnih vremena ugostiteljskih objekata koji posljedično uzrokuju narušavanje javnog reda i mira. Podsjećamo, još 2013. godine peticija je predana gradonačelniku Goranu Habušu, koji za ovakve probleme nije imao sluha.

– Skraćeno radno vrijeme i izgubljenu dobit pojedinih kafića, Grad bi im bez problema mogao kompenzirati oslobađanjem od plaćanja spomeničke rente ili drugim pogodnostima. Sve je bolje od toga da nas teroriziraju techno i narodnjački klubovi – uvjereni su Varaždinci koje smeta pasivnost komunalnih redara i policijskih službenika.

Zona nereda

Potonjih, kažu, nema dovoljno u ophodnjama, a kada ih razulareni pijanci napadnu čak im građani priskaču u pomoć kako ne bi dobili batine do dolaska pojačanja iz interventne postrojbe PU varaždinske. Inače, za svaki ugostiteljski objekt postoji dosje u kojem su zabilježene tučnjave i ostali oblici nasilja.

– Oživljavanje gradske jezgre je kompleksan problem i neće biti nikakvog doseljavanja u centar Varaždina ukoliko on i dalje ostane zona totalnog nereda – zaključili su naši sugovornici.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje