Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija: kaznena djela na štetu mladeži i obitelji su u porastu, a zaplijenjeno je 18 kg marihuane

Objavljeno:

- dana

Policijska uprava varaždinska pozorno vodi statistiku o svim aspektima svog rada, a posljednji objavljeni podaci su za 2023. godinu.

Opće stanje sigurnosti tijekom protekle godine na području PU varaždinske u brojnim je pokazateljima bolje nego 2022. godine.

Neznatno je porastao broj kaznenih djela za 0,4 % u odnosu na 2022. godinu te su tako tijekom 2023. godine ukupno počinjena 1963 kaznena djela, bez kaznenih djela prometa 1917, dok je godinu ranije ukupno počinjeno 1955 kaznenih djela. Također, ukupno utvrđeni prekršaji u prometu u porastu su za 43 % u odnosu na 2022. godinu, te je tako lani utvrđeno 32.237 prekršaja u prometu, dok je u istom razdoblju 2022. godine bilo utvrđeno njih 22.530.

Dobra je vijest da je zabilježen pad ukupnog broja prometnih nesreća za 11 %, pad broja teških prometnih nesreća za 13 % i pad lakih prometnih nesreća za 11% u odnosu na 2022. godinu. Tijekom 2023. u Varaždinskoj županiji bilo je 20 % manje ozlijeđenih te 64 % manje poginulih u prometnim nesrećama. Najviše prometnih nesreća protekle se godine dogodilo u prosincu. Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je brzina neprimjerena uvjetima, a najviše ih se dogodilo na ravnim cestovnim potezima. Ako gledamo sudionike u prometnim nesrećama prema stupnju alkoholiziranosti prosječno najviše ih je imalo između 1.51 i 2 promila.

U odnosu na 2022. bilo je 5 % manje prekršaja iz područja javnog reda i mira te 56 % manje požara. U požarima je stradalo pet osoba, koje su srećom zadobile lake tjelesne ozlijede.
Ipak, žalosti povećani broj samoubojstava. Tijekom 2023. godine je počinjeno ili bilo pokušano 71 samoubojstvo, dok je 2022. godine bilo počinjeno 61 samoubojstvo pa je to povećanje od 16 %. Od ukupnog broja samoubojstva u 2023. godini 24 samoubojstva su bila dovršena, dok je 47 samoubojstva ostalo u pokušaju. Češće su život poželjeli skončati muškarci. Također, statistike o samoubojstvima pokazuju da ih je najviše bilo u kolovozu. Izlaz u samoubojstvu najčešće su tražili ljudi stariji od 60 godina, a kao metodu su primarno birali trovanje i vješanje.
Varaždinska policija utvrdila je pad od 29 % u domeni zlouporaba droga pa su tako počinjena 62 kaznena djela, dok je u 2022. godini ukupno bilo počinjeno 87 kaznenih djela. Policajci su lani najčešće zapljenjivali marihuanu (gotovo 18 kg), zatim hašiš (0,8 kg) i amfetamine (0,55 kg).

Kaznena djela na štetu mladeži i obitelji su u porastu; pa je tako u 2023. godini počinjeno 538 kaznenih djela, dok je godinu ranije bilo počinjeno njih 517.

Krađe, raznih vrsta, spadaju među najčešća kaznena djela na našem području.

Ubojstvo

Policija vodi i podatke o ubojstvima pa je tako lani bilo ukupno njih devet; jedno je uspjelo, a osam ih je ostalo u pokušaju. Sve je slučajeve policija razriješila. Tijekom 2022. bila su tri ubojstva, a jedno je dovršeno, kako to definira policija.

Prijevara u gospodarskom poslovanju bila je najčešće djelo u domeni gospodarskog kriminaliteta, a slijedi pronevjera.

Iz domene kaznenih djela “Terorizma, ekstremnog nasilja i radnih zločina” PU varaždinska u 2023. kao i u 2022. godini nije zabilježila niti jedno kazneno djelo.

Žalosti, ali bilo je i kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina starosti te su ih počinili ukupno 31, a najviše njih se odnosi na krađe i prijetnje.

PU varaždinska tijekom 2023. utvrdila je 16 nesreća na radu, 28 nesretnih slučajeva, 147 padova, šest prevrtanja traktora ili radnog stroja te četiri trovanja plinom.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje