Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija među najboljima po procijepljenost mladih protiv HPV-a

Objavljeno:

- dana

U sklopu javno- zdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK roditelj“ predstavljeni su podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

– Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 % djevojčica i 34 % dječaka do 15. godine i to barem s jednom dozom cjepiva. Jako smo zadovoljni i s odazivom cijepljenja u petim razredima, koji je tek krenuo ove školske godine. Posebno nas veseli što se od 2016. do danas procijepilo sve više dječaka. Upravo kada govorimo od 2016. pa do 2024. godine, porast cijepljenja kod djevojčica porastao je za pet puta, a kod dječaka, čak 10 puta. Što se tiče županija, najbolji odaziv za cijepljenje bilo je u Krapinsko- zagorskoj županiji i to je čak 70 % bila procijepljenost, zatim u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko- podravskoj i Koprivničkoj županiji – rekla je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

U 2023. godini, cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj krenulo je u petim razredima, za sve djevojčice i dječake.

– Odaziv je dobar, ali i dalje to nije dovoljno. Voljeli bismo da peti razredi postanu novi osmi razredi, kada govorimo o procijepljenosti protiv HPV-a. Što se tiče Grada Zagreba, odaziv je dobar, cijepljeno je 50 % djevojčica i dječaka, ali kao što sam napomenula, prostora za boljitak itekako ima. U tijeku su sistematski pregledi za učenike osnovnih škola, pa se djeca upravo tada mogu cijepiti protiv HPV-a. Također, tijekom 2023. u Centru za zdravlje mladih ostvareno je 718 ginekoloških pregleda i konzultacija, 256 savjetovanja od strane školskog liječnika a ukupno je provedeno 817 aktivnosti cijepljenja – izjavila je Tatjana Petričević Vidović, dr. med. spec. školske medicine, voditeljica Službe za šk. i adolescentnu medicinu, NZJZ Andrija Štampar.

Unatoč tome što je cjepivo protiv HPV-a godinama besplatno i dostupno za mlade, odaziv i dalje nije dovoljno dobar- poručuju stručnjaci.

– Mladi su educirani, ali roditelji nisu još dovoljno osviješteni. Ovdje govorimo o cjepivu protiv raka, a brojke nisu dostigle ono što bi trebalo biti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a to je procijepljenost 90 % djevojčica do 15. godine. Pomak se vidi, ali nama trebaju tih 90 % i to očekujemo realizirati ubrzo – poručila je Neda Ferenčić Vrban, dr. školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Zbog toga studenti medicine u sklopu kampanje „Budi MRAK roditelj“ kontinuirano educiraju mlade diljem hrvatskih škola. Ove godine, aktivnosti planiraju proširiti kako bi osvijestili što više mladih, ali i njihovih roditelja, kako protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice i još pet vrsta raka, postoji cjepivo.

– Najveći problem je u komunikacijskom kanalu između roditelja i institucija. Mi se bavimo edukacijom mladih, ali treba poboljšati i povećati edukaciju među roditeljima. Zbog toga Udruga CroMSIC neumorno radi na tome području, a sretni smo što ćemo u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka te napore još više povećati. Tako će se spojiti iskustvo i stručnost s mladim snagama, budućim liječnicima – izjavila je Elena Cahun, voditeljica kampanje „Budi mRAK roditelj“.

Siječanj je mjesec posvećen borbi i prevenciji raka vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj na godinu oboli 300 žena, a život izgubi njih 120.

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje