Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija u novom projektu, 500-tinjak učenika uči engleski na suvremeni način

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači predstavljen je projekt „Read your way to better English!“, projekt koji predvodi novi i suvremeni pristup učenju engleskog jezika, a u tom projektu od ove školske godine u 26 osnovnih škola Varaždinske županije sudjeluju 32 profesora engleskog jezika s ukupno 490 učenika.

Projekt su predstavili pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, direktor Profil Kletta, Dalibor Grganić i Lana Kralj Dadić, buisniss developer Profil Kletta.

Naime, učenici i profesori engleskog jezika koji predaju u školama Varaždinske županije prvi su u nastavi engleskog jezika imali priliku koristiti digitalnu knjižnicu Oxford Reading Club s više od 700 lektira prilagođenih njihovom stupnju znanja i na taj su način imali na dlanu dostupno svo bogatstvo Oxfordovog književnog opusa.

Pročelnik Huđek je istaknuo da je Varaždinska županija školama kojima je osnivač financirala nabavu Pristupnih kodova za digitalnu knjižnicu Oxford Reading Clubaza razdoblje od osam mjeseci.

– Zahvaljujem se tvrtki Profil Klett jer nam sudjelovanje u ovome projektu itekako puno znači. Sve ove mogućnosti koje nam nudi digitalna knjižnicas više od 700 lektira prilagođene su našim učenicima i ono što ja mogu reći jest da će mi biti drago ako ćemo taj projekt moći nastaviti i proširiti na naše ostale škole. Zahvaljujući Profil Klettu, svaki profesor i učenik imao je potporu u svakoj fazi projekta. U završnoj fazi, svi su učenici i profesori koji su uključeni u pilot projekt sudjelovali u zajedničkom natjecanju, u završnoj radionici – Online kvizu s Moranom Zibar. Učenici devet škola Varaždinske županije – osnovnih škola Bednja; A.K.Miošića, Klenovnik, Visoko, Sračinec, Šemovec, Veliki Bukovec i Tužno ostvarili su izvrsne rezultate na kvizu znanja i kvalificirali su se u finale završne radionice – Pub Quiz uživo s Moranom Zibar, koja se održava 6. lipnja 2023. u 12 sati, gdje će imati priliku upoznavati učenike iz različitih škola, podijeliti iskustva i ostvariti naslov najboljeg čitača u projektu – rekao je Huđek.

Direktor Profil Kletta Dalibor Grganić naznačio je da je ova tvrtka već godinama na tržištu, odnosno surađuje sa mnogim srednjim školama, nudi podršku u obliku udžbenika i digitalnih obrazovnih materijala.

– Po digitalnim sadržajnima smo jedinstveni i prvi u Hrvatskoj – kazao je Grganić, dodavši da su 2016. godine osmislili platformu IZZY na kojoj se izrađuje digitalni obrazovni sadržaj koji se koristi u svim školama, a od prije tri godine ova se platforma izvozi u deset zemalja EU.

Lana Kralj Dadić, buisniss developer Profil Kletta, pojasnila je da je projekt ove školske godine bio usmjeren na učenike 5. i 6. razreda, a uključilo se 25 škola iz županije. Naznačila je da je glavni alat bio digitalna knjižnica te je dodala da je Varaždinska županija bila među prvima u Europi koja je uopće dobila mogućnost korištenja tog digitalnog alata i njegovog predstavljanja učenicima.

Govoreći o knjižnici kazala je da sadrži više od 700 lektira za vrtićku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku dob.

– Glavni cilj projekta je poticanje čitalačke pismenosti. Želimo da učenici i na stranom i materinjem jeziku čitaju sa zadovoljstvom jer čitanje je temelj uspjeha u svim drugim predmetima – rekla je Kralj Dadić, dodajući da se trenutno isto to planira ponuditi učenicima srednjih škola od slijedeće školske godine.

Osim značajnog utjecaja projekta na povećanje navike čitanja osnovnoškolaca Varaždinske županije, učenici su unaprijedili jezično-komunikacijske vještine te usvojili mnoštvo različitog interkurikularnog sadržaja različitih predmetnih područja (geografija, medicina, kulturu i umjetnost itd.).

Projekt je potaknuo rad s darovitim učenicima kojima je omogućio mnoštvo njima prilagođenih materijala i radionica. Profesori uključeni u projekt su međusobno surađivali, dijelili znanja i ideje te su se umrežili na regionalnoj razini i stekli nova znanja koja će dalje prenositi u projektnom radu i napredovati u struci.

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje