Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske Toplice – izniman turistički potencijal

Objavljeno:

- dana

Ministar turizma Darko Lorencin u Varaždinskim Toplicama

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je Varaždinske Toplice kao odličan potencijal za planirani razvoj hrvatske kontinentalne turističke ponude. Gradonačelnica Toplica Goranka Štefanić i ministar turizma na radnom su se sastanku prošloga tjedna složili da do sada neopravdano zanemarivani toplički resursi mogu pridonijeti visokoj poziciji Hrvatske na svjetskoj karti zdravstvenog turizma.

  – Fali nam iskorak u razvijanju turističke ponude. Nalazimo ga baš u zdravstvenom turizmu, a tradicija Varaždinskih Toplica seže daleko u prošlost. Od Rimljana i Austro-Ugarske Monarhije, kupelji cara Josipa, pa sve do današnjih dana. Područje rehabilitacije ogroman je resurs i potencijal koji se može nadograđivati brojnim popratnim sadržajima – kazao je ministar Lorencin, naglasivši iznova kako je toplički turizam u Hrvatskoj, općenito, još uvijek nedorađen “proizvod”.
Kako bi se domaćim gostima pridružili i strani, a poznato je da upravo taj turistički sadržaj – zdravstveni povezan s rekreativnim – bilježi veliki porast u ukupnoj svjetskoj turističkoj ponudi, uz zdravstveni, potrebni su i rekreativni sadržaji. – Ono što je potrebno jest pametna investicijska politika – naglasio je ministar Lorencin.

Županiji zdravstvo, Gradu rekreacija

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Varaždinske Toplice, predstavlja idealan resurs za više nego dobar turistički projekat, naglasio je Darko Lorencin.

Zdravstveno-rekreativnom turizmu, uglavnom pribjegavaju gosti srednje i starije životne dobi i dobre platežne moći, čemu hrvatski turistički djelatnici do sada nisu pridavali zasluženu pažnju. – Zbog svega navedenoga, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Varaždinske Toplice predstavlja idealan resurs za više nego dobar turistički projekat – naglasio je Darko Lorencin. 
Uz zdravstveni turizam, koji je pod ingerencijom Županije, planovi gradskoga vodstva su da se Grad pobrine za rekreativne sadržaje. Tako je Grad u Prostornom planu već predvidio razvoj javnih, sportskih rekreacijskih sadržaja s turističkom zonom na ukupno 190 hektara zemljišta. Glavni strateški projekt u dijelu rekreativnog turizma je golf-igralište s kompletiranim sadržajima koji prate taj elitini i unosan sport. Uz igralište, planirano pokraj rijeke Bednje, planom se omogućuje izgradnja ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta s dvadesetak soba s oko 50-ak ležajeva. – Taj ćemo projekt, kao i druge vezane za turizam, aplicirati na natječaje EU fondova – naglasila je gradonačelnica Štefanić. – Želja je da se urede biciklističke staze i naprave rute za vjerski i kulturni turizam. Uz postojeću turističku ponudu, to bi bili afirmativni dodatni sadržaji. Rijeka Bednja, pak, pruža sve preduvjete za lovni, ribolovni i ruralni turizam – istaknula je. 

Kvalitetan turizam – korist za sve

Nakon što je kušao ljekovitu sumpornu vodu, zbog koje su Toplice postale prepoznatljive davno u povijesti, Lorencin se osvrnuo na poznato topličko arheološko nalazište – rimske iskopine, te ih nazvao “dodatnom vrijednošću”.
– Zvali smo ministra u posjet jer očekujemo pomoć. Očekujemo smjernice daljnjega rada. Konkretno, što sve uvrstiti u naš strateški plan pa ga uskladiti sa županijskim i državnim planovima. Vjerujem da ćemo imati njihovu podršku jer to je u interesu svih navedenih. Ideja je mnogo, a mislim da imamo i potencijalnih interesenata, samo moramo dobro ispregovarati i ulagači moraju vidjeti korist. Tada ćemo korist imati i mi – rekla je gradonačelnica Goranka Štefanić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje