Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski obrtnici osebujnim projektom potiču mlade da se školuju za obrtnička zanimanja

Objavljeno:

- dana

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo je projekt – „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“, kojim učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola želi potaknuti da se školuju za obrtnička zanimanja.

Za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje Udruženje će pripremiti i posebnu prezentaciju u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, u srijedu, 8. studenoga u vremenu od 10 do 13 sati.
 
– Svjedoci smo kako se osnovnoškolci teško odlučuju gdje nastaviti srednjoškolsko obrazovanje, stoga je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo projekt Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje, kako bi osnovnoškolcima, ali i njihovim roditeljima, pomogli u izboru njihovog budućeg zvanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da kao svoj životni poziv odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Naše udruženje je do sada obrtnička zanimanja predstavljalo kroz filmove i druge medije, posebice društvene mreže, no, sada smo odlučili organizirati ovakvo predstavljanje u Gospodarskoj školi, kako bi učenici imali priliku u praksi vidjeti i u neposrednom susretu s našim obrtnicima doživjeti pojedina zanimanja koja će biti predstavljena na ovoj zanimljivoj prezentaciji. Želja nam je da učenici na jednom mjestu vide što sve mogu vrijedne ruke obrtnika te da za svoj poziv odaberu upravo neko od tih zanimanja. Naši obrtnici tom će im prigodom, kroz edukaciju i praksu, predstaviti obrtnička zanimanja kojima se bave, što će, vjerujem, biti zanimljivo učenicima – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Izradi sam!

U dvorani Gospodarske škole na ovoj prezentaciji stolar će primjerice, pripremiti izrezane materijale od kojih će učenici sami moći sastaviti kućicu za ptice, klesar će u kamenu izrađivati umjetničko djelo, pri čijoj izradi će sudjelovati i zainteresirani učenici, a krojač će, prema već kreiranom modelu izrađivati odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala.

Cvjećari će omogućiti da učenici zajedno s njima izrade manje cvjetne aranžmane, koji će također biti gotov produkt jednog od zanimanja. Na takav način bit će prezentirana i ostala obrtnička zanimanja.

-U ovom projektu sudjelovat će više od trideset obrtnika, koji će predstaviti razna obrtnička zanimanja, kako bi učenici i njihovi roditelji lakše donijeli odluku o izboru perspektivnog obrtničkog zanimanja. Proizvode koji će tom prilikom izraditi s našim članovima učenici će moći ponijeti svojim kućama ili ih ostaviti svojoj školi, što će sigurno biti važno za njihovu motivaciju. No, mislim da će najvažniji biti upravo taj, neposredni kontakt između učenika i obrtnika. Učenici će se na ovoj prezentaciji moći uvjeriti da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja, neće morati čekati na svoje radno mjesto, već će ono čekati njih – poručio je predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

U Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin posebno su istaknuli kako prednosti školovanja za obrtnička zanimanja posljednjih godina sve više prepoznaju učenici i njihovi roditelji, pa je i sve veće zanimanje za upis u takva zanimanja.

U ovoj školskoj godini tako ni jedna srednja škola koja ima obrazovne programe za obrtnička zanimanja nije imala problema s upisom učenika, a pokazatelj dobrog trenda je i konstantni rast broja obrtnika.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin stoga ovakvim projektima nastoji potaknuti što više djece da odabirom obrtničkog zanimanja osiguraju primjerenu egzistenciju. 

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje