Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski Parkovi počeli s proljetnim radovima na uređenju dječjih igrališta

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Parkova su u petak, 22. ožujka počeli sa skidanjem gumene podloge na dječjem igralištu u POS naselju Jakovečka na početku opsežnih radova na proljetnom uređenju dječjih igrališta u Varaždinu.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i Jelena Sekelj, direktorica Parkova.

– Pozvali smo vas na ovu lokaciju gdje počinjemo s radovima zamjene gumene podloge na dječjem igralištu. Djeca se neće zbog radova ovdje moći igrati dva tjedna ali će poslije biti zadovoljna s onim što će dobiti. Postavit ćemo i jednu penjalicu i dodatne klupe – najavljuje Sekelj.

U priopćenju  Parkova detaljnije su opisani proljetni radovi na uređenju igrališta:

Uz redovito otklanjanje nedostataka i manje popravke, tijekom prošle 2023. godine smo, prema Planu uređivanja i obnove dječjih igrališta, obnovili osam igrališta.

U Koprivničkoj ulici instalirali smo novo kombinirano igralo, dok smo u Harambašićevoj dodali novu penjalicu, ljuljačku, klackalicu i igralo na opruzi uz već postojeće igralo.

Pumin park je obogaćen toboganom i penjalicom prilagođenom mališanima do 7 godina. U Ulici Tina Ujevića postavili smo penjalicu i tobogan, dok su u Poljani Biškupečkoj zamijenjene klackalice, ljuljačke, penjalice i tobogan.

Dječje igralište u Milkovićevoj dobilo je jednu spravu koja uključuje toranj, penjalice, rukohvate za uspinjanje i spiralni tobogan. Na velikom dječjem igralištu na Trgu bana Josipa Jelačića postavljeno je novo kombinirano igralo, ljuljačke, klackalice za četvero djece, mreža, piramida i penjalica, dok smo na adresi Zrinskih i Frankopana 9 zamijenili dotrajalo manje kombinirano igralo novim.

U 2024. planiramo nova igrala ili obnovu postojećih na 10 lokacija. Započinjemo u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, gdje će zbog zamjene gumene podloge radovi potrajati duže od dva tjedna te se u tom razdoblju igralište neće moći koristiti.

Osim zamjene podloge, na ovaj lokaciji postavit će se nova penjalica te tri nove klupice.

Nakon POS-a nastavit ćemo s radovima u ulici Franca Prešerna, zatim u Ulici Šemovačkih žrtava, Trakošćanskoj ulici, Koprivničkoj ulici, ulici A. B. Šimića, Jalkovcu, Trg Matije Gupca , Masarykovoj ulici i Vukovarskoj ulici gdje će biti zamijenjena kombinirana igrala.

U Trakošćanskoj i Koprivničkoj ulici za razliku od ostalih ulica biti  će postavljena nova kombinirana igrala za djecu mlađe dobi. Pored igrala, na Trgu Matije Gupca i Vukovarskoj u planu je zamjena ljuljački, a u Šimićevoj i Vukovarskoj zamjena penjalica. Igrala na opruzi i klackalice mijenjaju se u Vukovarskoj ulici, Ulici Šemovačkih žrtava, Zbelavi i u ulici A. B. Šimića, dok Jalkovec će dobiti novu žičaru. Gumene podloge postavljat će se u Ulici Šemovečkih žrtava, Jalkovcu, Trakošćanskoj, Šimićevoj, Zbelavi, Trgu Matije Gupca,  te u Aleji kralja Zvonimira i Zrinskih i Frankopana.

Najavljena je i sadnja novih drveća uz dječja igrališta a dana je i informacija da se godišnje na uređenje igrališta i urbane opreme troši oko 300 tisuća eura.

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala dodatna sredstva za opremanje Stambene zone Donje Ladanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u drugoj polovici prošle godine započela s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže, početkom ove godine Općina Maruševec krenula je i s radovima na izgradnji oborinske odvodnje i DTK kanalizacije u Stambenoj zoni Donje Ladanje u sklopu 1. etape radova.

Riječ je o prvoj fazi zahvata na Dionici 2 spomenute Zone koje je izvodilo i finaliziralo varaždinsko poduzeće NIGRAD d.o.o. Varaždin i prije ugovorom definiranih rokova. Ukupna vrijednost investicija u Stambenoj zoni Donje Ladanje, a koje su izvršene u posljednjih 9 mjeseci od početka radova iznosi gotovo 300 tisuća eura, odnosno 2.255.565,59 kuna, a financirani su većim dijelom od strane Općine Maruševec te poduzeća Varkom.

Ovih je dana u Općinu Maruševec stigao Ugovor o financiranju projekta od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je zahvate u Stambenoj zoni Donje Ladanje popratilo sa 70 tisuća eura (527.415,00 kuna).

Ugovor je potpisao načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, ističući pritom zadovoljstvo što je Ministarstvo podržalo važan projekt za njezine stanovnike.

-Budući da formiranje i komunalno opremanje nove stambene zone iziskuje značajna financijska sredstva, Općina Maruševec se ponovo okrenula vanjskim izvorima financiranja te se početkom ove godine javila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na natječaj s planiranim radovima. Drago mi je što je našem slojevitom i vrlo složenom projektu Ministarstvo dodijelilo dosad najviše sredstava što će Općini Maruševec omogućiti nastavak zahtjevnih investicija u cilju daljnjeg održivog razvoja lokalne zajednice – dodaje načelnik Klapša.

Nakon završetka radova na Dionici 2, u narednim tjednima kreću radovi na izgradnji nove vodovodne mreže i cjevovoda sanitarne kanalizacije u dužini od 760 metara na Dionici 1 (Ulica dr. Matije Smodeka). Vrijednost investicije iznosi gotovo 260 tisuća eura, odnosno 1,9 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija na jedan dan centar „crnog zlata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Ali mast ova ne samo da je dobra za goreti, već i za jelo; ljudi se njome služe kao i s maslacem, seljanke od bučinih koštica prave i gibanicu, pa je verlo dobra…“ – stoji u članku napisanom 1854. godine u kojem se prvi puta opisuje lokalna proizvodnja bučinog ulja u Biškupcu. A potvrda kvalitete bučinog ulja, što su već tada naši stari znali, su i 6. po redu Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i već 13. po redu izložba bučinih ulja Hrvatske održane u Županijskoj palači. Ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Austrije.

– Dojmovi su izvanredni, fantastični, radi se o jedinstvenoj izložbi, što je za mene mala senzacija. Mogu reći da na području ovih zemalja proizvođači rade zaista vrhunska ulja i trude se iz godine u godinu biti što bolji – zaključio je Christoph Jamer.

Njemu, ali i svim osvajačima zlatnim medalja, priznanja je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Vidjeli smo ovdje predani rad hrvatskih poljoprivrednika, izrazito visoku kvalitetu proizvoda od buče, ne samo ulja, nego i drugih, što govori o našem angažmanu hrvatskih poljoprivrednika. Mi ćemo nastaviti ulagati u ovom mandatu, 3,8 milijardi eura u hrvatsku poljoprivredi, težiti samodostatnosti i davati potporu i davati potporu brojnim proizvođačima ovdje na sjeveru, kao i u drugim krajevima Hrvatske – naglasio je premijer Plenković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki, te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.

– Izuzetna čast i zadovoljstvo mi je što je Varaždinska županija i ove godine domaćini ove jedinstvene međunarodne izložbe posvećene isključivo bučinom ulju. Prostor Alpe-Adria tradicijski, gospodarski i životno nas povezuje već više od 200 godine gdje baštinimo zajedničku kulturu i tradicijske proizvode. Jedno od njih je i bučino ulje. Ova je jedinstvena izložba gdje srednja Europa dolazi u naš kraj, u našu županiju i na jedan dan postajemo centar „crnog zlata“ – rekao je župan Stričak naglasivši kako županija kontinuirano potiče razvoj poljoprivrede kroz potpore, edukacije, te promociju.

Ove godine zaprimljeno je 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Od tog broja zaprimljenih uzoraka 131 deklarirano kao djevičansko bučino ulje, a 35 su deklarirana kao hladno prešana bučina ulja. Ocjenjivanje se sastojalo od dva dijela; prvi je dio kemijska analiza kojom se ocjenjuju četiri osnovna parametra koje propisuje pravilnik, a drugi dio je senzorska ocjena unutar koje ocjenjujemo četiri parametra i to su boja, bistroća, miris i okus. Članovi Ocjenjivačke komisije i ove godine istaknuli su visoku kvalitetu bučina ulja.

– Dodijelili smo ukupno 24 zlata, od čega 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja. Dodijelili smo i 91 srebro i 21 broncu. Imali smo čak i dva ulja koja su osvojila maksimalnih 35 bodova. Sve to govori da kvaliteta ulja raste iz godine u godinu, što je rezultat i znanstvenih skupova koje Varaždinska županija organizira, ali i stalne suradnje proizvođača sa strukom – rekla je voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU iz Bioinstituta Čakovec.

Organizator izložbe je  Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje