Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski SC prvi uveo digitalni potpis i digitalne iksice

Objavljeno:

- dana

Studentski centar u Varaždinu prvi je u Hrvatskoj studentima s aktiviranom elektroničkom osobnom iskaznicom (e-Osobnom) i Certilia mobileID aplikacijom omogućio identifikaciju digitalnom iksicom u studentskom restoranu i digitalno potpisivanje e-Ugovora Student servisa. Ove usluge uveo je uz podršku Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), postavljajući tako visoke standarde u digitalizaciji studentskog iskustva.

Digitalna studentska iskaznica pohranjena u Certiliji, hrvatskom e-novčaniku, studentima omogućava praktičnost, brz pristup informacijama i identifikaciju na mjestima kao što su studentski restorani, kampusi, sportski objekti i slično. Student koji posjeduje digitalnu studentsku iskaznicu u svakom trenutku može pristupiti informacijama važnim za tijek studiranja, provjeriti svoj status s visokim učilištem ili pak status ostvarenih studentskih prava i u stvarnom vremenu pratiti potrošnju ostvarene subvencije.

-Uvođenjem digitalne iksice i mogućnosti digitalnog potpisivanja e-Ugovora Student servisa, studentima se otvara širok spektar pogodnosti koji olakšava njihov svakodnevni život. Na taj način im se pruža mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata bez potrebe za dodatnim čitačima ili karticama, uz najvišu razinu sigurnosti. Ponosni smo što se Studentski centar u Varaždinu, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, pozicionirao kao predvodnik u modernizaciji i digitalizaciji studentskog iskustva u Hrvatskoj – istaknuo je ravnatelj Studentskog centra u Varaždinu Nenad Milijaš.

Zamjenica direktora Sektora za poslovne rezultate i procese AKD-a Jurija Uvanović zahvalila je i čestitala Studentskom centru u Varaždinu na digitalnom iskoraku te pozvala i ostale studentske centre u Hrvatskoj da slijede njegov primjer. “Studenti više ne moraju napuštati mjesto boravka kako bi predali svoj ugovor, niti prekapati po novčaniku i brinuti o tome jesu li svoju iksicu ponijeli sa sobom. Mobilna aplikacija Certilia budućnost je digitalnog identiteta. Radi se o mobilnoj aplikaciji koja ima sve pretpostavke EU walleta, a s njom smo postavili nove standarde u području digitalne sigurnosti i identifikacije na europskom području”, istaknula je Uvanović, dodajući kako aplikacija omogućava hrvatskim građanima mobilni identitet.

-To praktično znači da se mobitelom, otiskom prsta ili prepoznavanjem biometrije lica, možete prijaviti na portal e-Građani i koristiti više od 100 usluga s vjerodajnicom najviše razine. Mobitelom možete potpisivati sve dokumente, i to na području cijelog EU-a, a u Certiliji naši građani imaju i digitalnu zdravstvenu i EU zdravstvenu iskaznicu, digitalnu putnu vjerodajnicu te, kao jedni od rijetkih u svijetu, mogu isprobati putovanje budućnosti – prelazak granice mobitelom. Studenti u Certiliji imaju i digitalnu studentsku iskaznicu, a AKD je spreman i za digitalnu vozačku dozvolu – čim to regulativa dopusti! – pojasnila je Uvanović.

Pri svakoj upotrebi digitalne studentske iskaznice aplikacija generira novi QR kod, čiji sadržaj, mjesto troška u potpunosti prosljeđuje u ISAK sustav Sveučilišnog računskog centra (SRCE), koji obavlja validaciju. Digitalizacija studentske iskaznice je jedan od elemenata kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja pridonosi razvoju i digitalizaciji sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Za postupak aktivacije potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu s čipom, mobitel za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia te PIN omotnicu (registracijske podatke koje je izdala policijska uprava). Varaždinski studenti ovo mogu učiniti i u prostorijama Student servisa na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV. 42., zaključno do 22. ožujka 2024., od 9 do 13 sati.

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se danas humanitarnom Festivalu vina Rotary Cluba Varaždin Jug

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary club Varaždin Jug ovog petka, 24. svibnja, priređuje svoj tradicionalni Festival vina,  donatorsku i humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade u sklopu POU Varaždin.

– Kao mjesto održavanja 14. Festivala vina, koji počinje u 19 sati, ove smo godine odabrali prostor terase Arene Varaždin, dakle, miran i inspirirajući prostor s pogledom na Dravu. Nadamo se da će to dodatno potaknuti odaziv, uz vrhunsku gastro-eno ponudu, te umjetnički program učenika Glazbene škole u Varaždinu i atraktivne plesne točke polaznika Plesnog studija Takt, kao i muziciranje glazbenog ansambla Gentlemens Club, a bit će tu i donatorska tombola – kaže Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, koji poziva sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji i tako podrže donatorsku akciju.

Osim promocije hrvatskih vina, vinara, vinske kulture i lokalne gastronomije, kako naglašava, ovim događajem želi se promicati prijateljstvo i druženje, a prije svega doprinijeti humanitarnom djelovanju u lokalnoj zajednici.

– Ove godine željeli bismo uz doprinos i donacije svih posjetitelja pomoći opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade. Osnivanjem ovakvog centra POU Varaždin može poučavati mlade o kulturnim i kreativnim industrijama, što pridonosi povećanju njihova interesa za potencijalna buduća radna mjesta. Uz to, mogu otkriti svoje talente i dalje ih razvijati radi budućih zanimanja, kao što su digitalni marketing, računalno programiranje, animacija, film, fotografija, razvoj video igara i umjetnost, ukazuje Plantak, napominjući da manifestacija ima preporučenu donaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje