Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski školarci vole Gradski Muzej: u programu MIŠ sudjeluje njih čak sedam tisuća

Objavljeno:

- dana

SJAJNA BROJKA

Gradski muzej Varaždin već godinama provodi program MIŠ – Muzej i škola kojim aktivno sudjeluje u odgojno obrazovnom procesu djece i mladih.

U svojim počecima, program je obuhvaćao samo učenike varaždinskih osnovnih škola koji su, uz iskaznice MIŠ-a, tijekom jedne školske godine imali mogućnost besplatnog korištenja sadržaja u varaždinskome muzeju kao što su individualni i grupni posjeti stalnim postavima i izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, edukacijsko-kreativne radionice i dr. Za učenike varaždinskih osnovnih škola kupnju iskaznica MIŠ, od početka, u kontinuitetu financira Grad Varaždin.

Želeći muzejske sadržaje učiniti dostupnijima što većem broju djece i mladih, Gradski muzej Varaždin pozivao je i ostale škole u Varaždinskoj županiji na sudjelovanje u MIŠ-u, dajući im mogućnost povoljne kupnje iskaznica ako se u program uključe svi učenici škole. Sa svakom novom školskom godinom taj broj se povećavao, a kupnju iskaznice (po simboličnoj cijeni od 10 kuna) financirali su učenici sami.

Veliko povećanje broja škola zabilježeno je u ovoj školskoj godini, u kojoj je kroz program MIŠ za sada u potpunosti obuhvaćeno devetnaest škola, s ukupno 7750 učenika.

Među osnovnim školama to je svih devet varaždinskih škola te OŠ Beletinec, OŠ Petrijanec, OŠ Radovan, OŠ Sračinec i OŠ Trnovec, kao i varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, Druga gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija, Glazbena škola i Prva gimnazija, dok su djelomično u program uključeni i neki učenici iz OŠ Sveti Ilija te učenici iz Srednje strukovne škole.

Čak 900 učenika na radionicama!

– Suradnja varaždinskog muzeja i škola kroz edukacijski program MIŠ pokazuje vrlo ohrabrujuće rezultate, jer se i nastavnici i učenici rado odazivaju na muzejske sadržaje i na takvu vrstu izvanučioničke nastave – navode iz Gradskog muzeja Varaždin.

900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola sudjelovalo na radionicama u listopadu ove godine

O tome svjedoči i činjenica da je, samo u listopadu ove godine, u palači Sermage GMV-a održano tridesetak likovno-edukacijskih radionica uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić, u kojima je sudjelovalo oko 900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

– Program MIŠ – Muzej i škola zato će i ubuduće biti temelj za razvoj edukacijske djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, važne koliko za samu ustanovu toliko i za grad Varaždin i njegove najmlađe i mlade sugrađane – poručuju iz Gradskog Muzeja.

Izvor: GMV
Foto:

Kultura

U subotu obljetnički koncert varaždinskog zbora “Chorus angelicus”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu, 24. veljače, u 19 sati održat će se koncert u 25. obljetničkoj sezoni zbora “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Na programu je praizvedba djela varaždinskog skladatelja i zborovođe Anđelka Igreca: Quam dilecta te Requiem Johna Ruttera.

Uz Mješoviti pjevački zbor “Chorus angelicus” nastupit će i sopranistica Tia Pikija, te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta Petra Labazan, oboa Ivan Urli, udaraljke Vedran Vujec, udaraljke Diana Grubišić-Ćiković, harfa Filip Igrec, violončelo i Bertalan Ablonczy, orgulje

Izvedbom će ravnati mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje