Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski školarci vole Gradski Muzej: u programu MIŠ sudjeluje njih čak sedam tisuća

Objavljeno:

- dana

SJAJNA BROJKA

Gradski muzej Varaždin već godinama provodi program MIŠ – Muzej i škola kojim aktivno sudjeluje u odgojno obrazovnom procesu djece i mladih.

U svojim počecima, program je obuhvaćao samo učenike varaždinskih osnovnih škola koji su, uz iskaznice MIŠ-a, tijekom jedne školske godine imali mogućnost besplatnog korištenja sadržaja u varaždinskome muzeju kao što su individualni i grupni posjeti stalnim postavima i izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, edukacijsko-kreativne radionice i dr. Za učenike varaždinskih osnovnih škola kupnju iskaznica MIŠ, od početka, u kontinuitetu financira Grad Varaždin.

Želeći muzejske sadržaje učiniti dostupnijima što većem broju djece i mladih, Gradski muzej Varaždin pozivao je i ostale škole u Varaždinskoj županiji na sudjelovanje u MIŠ-u, dajući im mogućnost povoljne kupnje iskaznica ako se u program uključe svi učenici škole. Sa svakom novom školskom godinom taj broj se povećavao, a kupnju iskaznice (po simboličnoj cijeni od 10 kuna) financirali su učenici sami.

Veliko povećanje broja škola zabilježeno je u ovoj školskoj godini, u kojoj je kroz program MIŠ za sada u potpunosti obuhvaćeno devetnaest škola, s ukupno 7750 učenika.

Među osnovnim školama to je svih devet varaždinskih škola te OŠ Beletinec, OŠ Petrijanec, OŠ Radovan, OŠ Sračinec i OŠ Trnovec, kao i varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, Druga gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija, Glazbena škola i Prva gimnazija, dok su djelomično u program uključeni i neki učenici iz OŠ Sveti Ilija te učenici iz Srednje strukovne škole.

Čak 900 učenika na radionicama!

– Suradnja varaždinskog muzeja i škola kroz edukacijski program MIŠ pokazuje vrlo ohrabrujuće rezultate, jer se i nastavnici i učenici rado odazivaju na muzejske sadržaje i na takvu vrstu izvanučioničke nastave – navode iz Gradskog muzeja Varaždin.

900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola sudjelovalo na radionicama u listopadu ove godine

O tome svjedoči i činjenica da je, samo u listopadu ove godine, u palači Sermage GMV-a održano tridesetak likovno-edukacijskih radionica uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić, u kojima je sudjelovalo oko 900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

– Program MIŠ – Muzej i škola zato će i ubuduće biti temelj za razvoj edukacijske djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, važne koliko za samu ustanovu toliko i za grad Varaždin i njegove najmlađe i mlade sugrađane – poručuju iz Gradskog Muzeja.

Izvor: GMV
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati