Povežite se s nama

Kultura

Varaždinsku vijećnicu ubuduće će čuvati Građanska garda pod zaštitom državnog Ministarstva

Objavljeno:

- dana

Priznanje Purgarima

Varaždinska građanska garda, Purgari, uvrštena je na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Tako su Purgari na ovu prestižnu listu doveli i sam Grad Varaždin. Jer, Županija dosad ima četiri zaštićena nematerijalnih kulturnih dobara, ali ovo je prvo iz samog Grada Varaždina.

Purgari su prva vojna postrojba na listi. Zahtjev je predan prije dvije i pol godine, u svibnju 2014. godine, a rješenje donijeto u ožujku. – Članovi garde su došli k nama sa željom da se donese rješenje o zaštiti još prije 3,5 godine. Pripremili smo dokumentaciju i predali ju. Procedura je vrlo stroga.  Jedan od uvjeta su i dokazi da je riječ o proceduri vezanoj uz grad, s kojom se oplemenjuje turistička ponuda – rekla je Vesna Juraga Pascutini iz varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u razgovoru s novinarima.

Purgari ispunjavaju oba uvjeta. Kroz povijest su kontinuirano djelovali  od 1750. godine da bi 1946. politički režimi prekinuo njihov rad. Ponovno se pokreću sa osamostaljenjem Hrvatske. 

Danas ih građani i turisti, osim na svečanim priredbama, redovno mogu vidjeti nedjeljom ispred Gradske vijećnice na smjeni straže. Purgari su jedna od najvećih gradskih turističkih atrakcija. – Poput Bana Jelačića i carice Sisi i priča s Purgarima je sretno završila:  vratili su se kao kulturno povijesno dobro u svakodnevni život. Mogli su ostati zauvijek u ropotarnici povijesti – rekao je ravnatelj Gradskog Muzeja Varaždin  Miran Bojanić Morandini. Morandini kaže da mu je drago što su Purgari, dosad međunarodno priznati, sad dobili i priznaje domačeg Ministarstva. 

Pozitivne priče

Željko Trstenjak iz Ministarstva veli da voli ovakve priče jer su pozitivne. – To su afirmativne priče i oko njih nikad nema prijepora – rekao je, vjerojatno aludirajući na česte probleme oko zaštite izvornosti kao, recimo,  terana ili kulena.

Varaždinski Purgari dosad su bili u sastavu Grada, ali namjera im je preregistrirati se kao Udruga od posebnog interesa za Grad, što su uvrštavanjem na listu, smatraju, zavrijedili.

Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić kaže da će odmah nakon izbora i formiranja vlasti svoj prijedlog uputiti novom Gradskom vijeću.

Mališani prvog razreda 6. Osnovne škole Purgarima su čestitali tako da su im izradili i poklonili keramičke lutkice vojnika Purgara.

Izvor:
Foto:

Kultura

Ludbreg petkom: pristigao rekordan broj za održavanje kulturno umjetničkih programa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg izvijestio je kako je na natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom 2021.” pristigao rekordan broj prijava koje uključuju razne oblike kulturno umjetničkih programa.

Ove će se godine tako osim izložbi i koncerata, u sklopu spomenutog programa održavati i predstave, plesne predstave, predstavljanje knjiga te performansi i video projekcije.

– Želja nam je da putem programa „Ludbreg petkom” doprinesemo i dodatno unaprijedimo kulturni život grada Ludbrega, stoga nas iznimno veseli da su umjetnici amateri, ali i profesionalni umjetnici prepoznali njegov potencijal i javili se u velikom broju. Vjerujemo da će i ludbreška publika prepoznati njegovu kvalitetu i značaj te da će se rado odazivati. Ovogodišnji program je raznovrstan, prilagođen i djeci i odraslima, tako da će svatko moći nešto odabrati – poručuju organizatori.

– Kod pripreme rasporeda koji se sastoji od čak 22 programa, osim o epidemiološkoj situaciji morali smo razmišljati i o planiranoj obnovi kino dvorane zbog koje gubimo dio prostora koji je predviđen za događanja s većim brojem posjetitelja. Program smo stoga koncipirali tako da su predstave i koncerti većinom rezervirani za toplije mjesece, kada nam vrijeme omogućava da ih održimo vani. – dodaju.

Raspored ovogodišnjeg programa:

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Počelo preseljenje knjiga iz stare u novu varaždinsku knjižnicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović uskoro će raditi iz novouređenog prostora u centru Varaždina, iz palače Ritz.

Presljenje knjiga iz vile Bedeković u novu zgradu počelo je danas, 18. siječnja. Trebat će neko vrijeme da se preseli opsežna građa.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon završetka preseljenja, tijekom ožujka.

Dosadašnji prostor knjižnice bit će pretvoren u galeriju „Malogorski Rabuzin“, koju Grad Varaždin pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća.

Nastavite čitati