Povežite se s nama

Kultura

Varaždinsku vijećnicu ubuduće će čuvati Građanska garda pod zaštitom državnog Ministarstva

Objavljeno:

- dana

Priznanje Purgarima

Varaždinska građanska garda, Purgari, uvrštena je na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Tako su Purgari na ovu prestižnu listu doveli i sam Grad Varaždin. Jer, Županija dosad ima četiri zaštićena nematerijalnih kulturnih dobara, ali ovo je prvo iz samog Grada Varaždina.

Purgari su prva vojna postrojba na listi. Zahtjev je predan prije dvije i pol godine, u svibnju 2014. godine, a rješenje donijeto u ožujku. – Članovi garde su došli k nama sa željom da se donese rješenje o zaštiti još prije 3,5 godine. Pripremili smo dokumentaciju i predali ju. Procedura je vrlo stroga.  Jedan od uvjeta su i dokazi da je riječ o proceduri vezanoj uz grad, s kojom se oplemenjuje turistička ponuda – rekla je Vesna Juraga Pascutini iz varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u razgovoru s novinarima.

Purgari ispunjavaju oba uvjeta. Kroz povijest su kontinuirano djelovali  od 1750. godine da bi 1946. politički režimi prekinuo njihov rad. Ponovno se pokreću sa osamostaljenjem Hrvatske. 

Danas ih građani i turisti, osim na svečanim priredbama, redovno mogu vidjeti nedjeljom ispred Gradske vijećnice na smjeni straže. Purgari su jedna od najvećih gradskih turističkih atrakcija. – Poput Bana Jelačića i carice Sisi i priča s Purgarima je sretno završila:  vratili su se kao kulturno povijesno dobro u svakodnevni život. Mogli su ostati zauvijek u ropotarnici povijesti – rekao je ravnatelj Gradskog Muzeja Varaždin  Miran Bojanić Morandini. Morandini kaže da mu je drago što su Purgari, dosad međunarodno priznati, sad dobili i priznaje domačeg Ministarstva. 

Pozitivne priče

Željko Trstenjak iz Ministarstva veli da voli ovakve priče jer su pozitivne. – To su afirmativne priče i oko njih nikad nema prijepora – rekao je, vjerojatno aludirajući na česte probleme oko zaštite izvornosti kao, recimo,  terana ili kulena.

Varaždinski Purgari dosad su bili u sastavu Grada, ali namjera im je preregistrirati se kao Udruga od posebnog interesa za Grad, što su uvrštavanjem na listu, smatraju, zavrijedili.

Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić kaže da će odmah nakon izbora i formiranja vlasti svoj prijedlog uputiti novom Gradskom vijeću.

Mališani prvog razreda 6. Osnovne škole Purgarima su čestitali tako da su im izradili i poklonili keramičke lutkice vojnika Purgara.

Izvor:
Foto:

Kultura

Zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec plasirao se na državnu smotru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zbor KUD-a Rudolf Rajter/Facebook

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec predstavljat će Varaždinsku županiju na Državnoj smotri pjevačkih zborova koja će se idućeg mjeseca održati u Varaždinu, objavio je Grad Ivanec.

Potvrdio je to selektor Hrvatskog sabora kulture Robert Homen, redoviti profesor na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, nakon izvođenja natjecateljskog repertoara na 17. županijskoj smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava koja je u nedjelju, 26. rujna, održana na otvorenom, na ulazu u Srednju školu Ivanec.

Ivanečki zbor nastupio je pod ravnanjem prof. Jelene Gotal, a izveo je tri skladbe.

Za svoj nastup dobio je pohvale (uz ŽVS Pajdašice iz Ludbrega) za unaprijeđenu kvalitetu pjevanja i to unatoč otežanim uvjetima sastajanja i vježbanja koje otežavaju aktualne epidemiološke prilike.

Konačni rezultati za sve kategorije bit će poznati idućih dana.

Na Županijskoj smotri, koja je bila izlučna za nastup na državnoj, u kategoriji malih vokalnih sastava i komornih zborova nastupili su Vokalna skupina KUD-a Beletinec (voditelj: Robert Štorga) i ŽVS Pajdašice KUD-a Anla Ošpuh iz Ludbrega (dirigentica: Zdenka Knapić).

U kategoriji slobodnih stilova i žanrova natjecali su se ŽVS Zipka KUD-a Novi Marof (R. Štorga) i Mješoviti vokalni sastav Acapella KUD-a Zavičaj iz Sračinca (voditeljica: Janja Knapić Omranloo).

U kategoriji zborova nastupili su Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo (dirigentica: Martina Jakšić Rodiger) koji je izveo i revijalni program te Zbor KUD-a R. Rajter Ivanec.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu Baroknih večeri danas koncerti u varaždinskoj crkvi sv. Nikole, ali i u Prelogu te Lopatincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim u Varaždinskoj županiji, bogati program ovogodišnjih 51. Varaždinskih baroknih večeri organiziran je i u susjednim županijama te u Sloveniji, koja je zemlja partner festivala.

Tako se danas, 26. rujna, u sklopu Večeri u Varaždinu održava koncert uz baroknu kavu u crkvi sv. Florijana, dok uvečer, u 20.30, u crkvi sv. Nikole možete uživati u programu Hrvatskoga baroknog ansambla “U čast majstoru” posvećenom Johannu Sebastianu Bachu. Umjetnička voditeljica Ansambla je violinistica Laura Vadjon.

Hrvatski barokni ansambl

Izvan Varaždina ove nedjelje organiziraju se čak četiri programa, od čega dva u Međimurskoj županiji! Naime, u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu predstavit će se Kristina Owais (sopran) i Nikola Cerovečki (orgulje), dok u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu nastupa Bacchus Consort. Oba koncerta počinju u 19 sati. Dodajmo da je prethodno (18. rujna) već održan koncert u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću.

Osim toga, za danas su planirani programi i u zagorskom Belcu (Lucija Spevec i Igor Paro, 17 sati) te podravskom Miholcu (Marko Đurakić i Ana Fortuna, 12 sati).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje