Povežite se s nama

Kultura

Varaždinsku vijećnicu ubuduće će čuvati Građanska garda pod zaštitom državnog Ministarstva

Objavljeno:

- dana

Priznanje Purgarima

Varaždinska građanska garda, Purgari, uvrštena je na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Tako su Purgari na ovu prestižnu listu doveli i sam Grad Varaždin. Jer, Županija dosad ima četiri zaštićena nematerijalnih kulturnih dobara, ali ovo je prvo iz samog Grada Varaždina.

Purgari su prva vojna postrojba na listi. Zahtjev je predan prije dvije i pol godine, u svibnju 2014. godine, a rješenje donijeto u ožujku. – Članovi garde su došli k nama sa željom da se donese rješenje o zaštiti još prije 3,5 godine. Pripremili smo dokumentaciju i predali ju. Procedura je vrlo stroga.  Jedan od uvjeta su i dokazi da je riječ o proceduri vezanoj uz grad, s kojom se oplemenjuje turistička ponuda – rekla je Vesna Juraga Pascutini iz varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u razgovoru s novinarima.

Purgari ispunjavaju oba uvjeta. Kroz povijest su kontinuirano djelovali  od 1750. godine da bi 1946. politički režimi prekinuo njihov rad. Ponovno se pokreću sa osamostaljenjem Hrvatske. 

Danas ih građani i turisti, osim na svečanim priredbama, redovno mogu vidjeti nedjeljom ispred Gradske vijećnice na smjeni straže. Purgari su jedna od najvećih gradskih turističkih atrakcija. – Poput Bana Jelačića i carice Sisi i priča s Purgarima je sretno završila:  vratili su se kao kulturno povijesno dobro u svakodnevni život. Mogli su ostati zauvijek u ropotarnici povijesti – rekao je ravnatelj Gradskog Muzeja Varaždin  Miran Bojanić Morandini. Morandini kaže da mu je drago što su Purgari, dosad međunarodno priznati, sad dobili i priznaje domačeg Ministarstva. 

Pozitivne priče

Željko Trstenjak iz Ministarstva veli da voli ovakve priče jer su pozitivne. – To su afirmativne priče i oko njih nikad nema prijepora – rekao je, vjerojatno aludirajući na česte probleme oko zaštite izvornosti kao, recimo,  terana ili kulena.

Varaždinski Purgari dosad su bili u sastavu Grada, ali namjera im je preregistrirati se kao Udruga od posebnog interesa za Grad, što su uvrštavanjem na listu, smatraju, zavrijedili.

Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić kaže da će odmah nakon izbora i formiranja vlasti svoj prijedlog uputiti novom Gradskom vijeću.

Mališani prvog razreda 6. Osnovne škole Purgarima su čestitali tako da su im izradili i poklonili keramičke lutkice vojnika Purgara.

Izvor:
Foto:

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati