Povežite se s nama

U fokusu

Varkom daje 2,5 milijuna kuna za uredsku opremu, kuhinju i šank?!

Objavljeno:

- dana

NEMA KRIZE

I dok se velik broj tvrtki bori za opstanak i pazi na svaku potrošenu kunu, u varaždinskoj komunalnoj tvrtki Varkom takvih problema nema. Tako se barem može zaključiti po natječaju za uredsku opremu koji su raspisali krajem lipnja kako bi opremili svoj novoizgrađeni poslovni centar.

Direktorska stolica i stol, stolice, stolovi i ormari za voditelje i djelatnike, čajna kuhinja s ugradbenim uređajima, ugostiteljski stolovi i stolice, šank s kuhinjom – to je samo dio s dugačkog popisa uredske opreme za koju Varkom putem Oglasnika javne nabave traži najpovoljnijeg ponuđača.

Otvaranje ponuda zakazano je već za ovaj utorak, 16. srpnja, kada će biti poznato tko je zadovoljio uvjete i koliko će nova uredska oprema koštati. No u Varkomu ne očekuju niske cijene: procijenili su da će za uredsku opremu morati izdvojiti čak 2,5 milijuna kuna bez PDV-a!

Novi Poslovni centar Varkom niknuo je na prostoru između Trga bana Jelačića i Ulice Ognjena Price, gdje je nekada bilo sjedište te komunalne tvrtke. S te lokacije su se prije više godina preselili u Kukuljevićevu, u zgradu koju su kupili i temeljito preuredili.

U zgradi u Kukuljevićevoj ulici moglo bi biti sjedište RJ Čistoće, koja se izdvaja iz Varkoma

S ulaganjima nisu stali. Izgradnja Poslovnog centra počela je prije oko dvije godine kada je na čelu Varkoma bio Tomislav Kezelj. U izgradnju impresivnog poslovnog centra je, prema podacima s Oglasnika javne nabave, uloženo više od 13 milijuna kuna. Iako je prvobitna procijenjena vrijednost radova bila čak 33,5 milijuna kuna, u postupku javne nabave se pokazalo da je cijena građevinskih radova pala. Varkom je izgradnju ugovorio po cijeni od  11,3 milijuna kuna, a ove su godine sklopili i ugovor o dodatnim radovima vrijedan 2,1 milijun kuna.

Perilica i sušilica

U prizemlju nove zgrade bit će kafić i kuhinja, a na katu čajna kuhinja te garderoba

Sada podrum, prizemlje i prvi kat u novom zdanju treba i opremiti. I dok će u podrumu biti arhiva i spremište za spremačice opremljeno perilicom i sušilicom rublja, u prizemlju će se nalaziti valoviti pult za blagajnu s tri radna mjesta, kao i pult za informacije s dva radna mjesta. Iz toga se može zaključiti da će potrošači račune Varkomu ubuduće moći plaćati na novoj lokaciji.

Oni, ali i gosti, moći će se odmoriti u predvorju, u kojima se planiraju postaviti fotelje za stranke, klub-stolić, ali i taktilna površina. Za pohvalu je da će Varkom nabaviti taktilnu površinu namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama. Bit će to metalna površina reljefno otisnutog plana kretanja cijele zgrade s osnovnim informacijama dimenzija 30 x 30 x 80 centimetara.

Međutim, u prizemlju su predviđeni kafić i podjela hrane! U natječaju se, naime, navodi da se za opremanje cafféa traži šest ugostiteljskih stolova i 24 stolice, kao i šank te kuhinja. – U radnu plohu ugraditi električnu ploču s četiri induktorska kuhala, stroj za pranje suđa i dvodijelni sudoper s ocjeđivačem. U cijenu uključiti samostojeći hladnjak zapremnine 180 l, mikrovalnu pećnicu i caffé aparat – pojašnjeno je u tehničkom opisu koji je sastavni dio dokumentacije za javno nadmetanje.

Direktori i voditelji

Na prvom katu zgrade nalazit će se kancelarije u kojima će, primjerice, biti programeri, odnosno voditelji obračuna komunalnih usluga, knjigovodstva, računovodstva te kadrovskih, pravnih i općih poslova. Tu će biti smješten i direktor, za čiji će ured biti nabavljen radni stol L oblika, direktorska fotelja, kao i konferencijski stol i fotelje. Na prvom katu bit će uređena i čajna kuhinja s ugradbenim uređajima, a i garderoba.

Što će biti s poslovnim prostorom u Kukuljevićevoj ulici, gdje se sada nalazi i blagajna, nismo doznali. No pred Varkomom su velike promjene. Do kraja ove godine iz te će tvrtke, kao što smo izvijestili, biti izdvojena Radna jedinica Čistoća. To je sukladno Zakonu o vodama koji određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti, osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Budući da će Varkom biti podijeljen na dvije tvrtke moguće je da će sjedište nove tvrtke, čije će djelatnosti biti postupanje s komunalnim otpadom i čišćenje javnih površina, biti u Kukuljevićevoj ulici.

Zadržali 4,7 milijuna kuna dobiti

Komunalna tvrtka Varkom, koja je trenutno organizirana u tri radne jedinice – Vodovod, Kanalizacija i Čistoća, 2012. godinu završila je s gotovo pet milijuna kuna dobiti. Za razliku od lani, ove godine dobit nije isplaćena suvlasnicima, gradovima i općinama iz Varaždinske županije. Neslužbeno smo doznali da je na glavnoj skupštini dioničkog društva 3. srpnja prihvaćen zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora prema kojem će 5 posto dobiti biti preneseno u zakonske rezerve, a ostatak od 4,7 milijuna kuna će biti raspoređen u zadržanu dobit.
Do zaključenja broja odgovor iz Varkoma, a ni od predsjednika NO-a nismo dobili. Iz Uprave Varkoma su nam prije održavanja glavne skupštine odgovorili da će dobit biti uložena u razvoj osnovnih djelatnosti, vodoopskrbe, odvodnje i postupanja s komunalnim otpadom. Nije poznato zašto Grad Varaždin kao većinski vlasnik nije ponovno zatražio isplatu dividende, jer bi tim novcem lakše “zakrpali” veliki proračunski manjak. Protiv isplate se sigurno ne bi bili bunili ni drugi suvlasnici. Primjerice, od 6,1 milijun kuna dobiti Varkoma iz 2011. lani su Gradu isplaćena dva milijuna, a preostalim gradovima i općinama ukupno 1,8 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje