Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasci DVD-a Babinec proslavili četiri desetljeća rada

Objavljeno:

- dana

Na području naselja Babinec, Falinić Breg i Kolarovec danas djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec, koje kontinuirano radi od početka 1981. godine.

Proslava četiri desetljeća rada Društva održana je u subotu, 28. kolovoza, a najava popodnevne svečanosti započela je jutarnjom budnicom limene glazbe.

Požrtvovni u ratu i miru

Glavni pokrovitelj proslave bila je Općina Cestica, a skup je zbog epidemioloških mjera održan pod šatorom, uz ograničen broj gostiju i predstavnika srodnih društava iz Hrvatske i susjedne Slovenije s kojima vatrogasci DVD-a Babinec surađuju. Okupljanje i doček gostiju započeli su u 16.30, a uz Danijela Korotaja, predsjednika DVD-a, dobrodošlicu su im poželjeli i Mladen Dobrotić, zamjenik predsjednika, te zapovjednik Mario Vnuk. Proslava je započela je izvođenjem hrvatske i vatrogasne himne, a potom su na poziv voditeljice programa Sare Kolar prisutni minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim članovima Vatrogasnog društva. Uslijedio je pozdravni govor predsjednika Danijela Korotaja, a potom je izvješće o četrdesetogodišnjem radu podnio tajnik Damir Bednjanić. Na početku izlaganja rekao je da je sjednicu na kojoj je izabrano prvo rukovodstvo 17. siječnja 1981. godine sazvao predsjednik Mjesne zajednice Babinec, te je za predsjednika izabran inicijator osnivanja Antun Knezoci. Iako bez opreme i vlastitih prostorija, ubrzo po održavanju Osnivačke skupštine organiziran je prvi tečaj za vatrogasce, koji je završilo 26 članova, a prve godine djelovanja evidentiran je 151 pomažući član. Sljedećih godina, uz osposobljavanje članova, nabavljana je vatrogasna oprema. Štoviše, 1982. godine, dogovorom predstavnika Mjesne zajednice i DVD-a, dobrovoljnim radom započinje izgradnja Vatrogasnog doma, koja je potrajala do 4. srpnja 1985. godine.

– U vrijeme agresije JNA na Republiku Hrvatsku vatrogasci su organizirali stalna dežurstva, očistili su sve javne bunare i osposobili ih za dobavu pitke vode. Organizirali smo građane za posebne uvjete života i osposobili jedinice za specijalne namjene. Zbog ratnih okolnosti proslava desetogodišnjice rada održana je 1992. godine – naglasio je tajnik Damir Bednjanić.
Napomenuo je i da u redovima DVD-a Babinec djeluju 33 aktivna člana, 17 operativnih, sedam veterana, šest počasnih, 15 pripadnika mladeži, 12 članova vatrogasnog podmlatka i više od 300 pomažućih članova. U ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Općinskog vijeća Općine Cestica čestitku vatrogascima DVD-a Babinec uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća te potpredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i VZO-a Cestica, a potom je čestitku uputio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su vatrogasna odlikovanja, priznanja i zahvalnice vrijednim članovima Društva i podupirateljima rada DVD-a Babinec. Srebrnu vatrogasnu medalju primili su Mladen Dobrotić, Damir Bednjanić, Danijel Korotaj, Klaudija Knezoci i Josip Liplin, a spomenice za četrdesetogodišnji rad u Društvu dobili su Antun Knezoci, Mirko Vučak, Ivan Kokot i Marjan Bednjanić. Brončane vatrogasne medalje dobili su Dejan Kolar, Darijan Vinter, Roman Ivančov i Ivan Bednjanić Bunić, dok su spomenice za dvadesetogodišnji rad primili Dejan Kolar, Danijel Korotaj i Ivan Bednjanić Bunić.

Nakon dodjele navedenih vatrogasnih priznanja voditeljica programa pozvala je Mirka Vučaka da preuzme Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge Hrvatske vatrogasne zajednice, a obrazlažući dodijeljeno priznanje navela je detalje o njegovu doprinosu vatrogastvu.

– Mirko Vučak nositelj je vatrogasnih spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina aktivnosti, Spomenice “Vatrogasni veteran” te brončane, srebrne i zlatne vatrogasne medalje. U svom 40-godišnjem djelovanju unutar DVD-a Babinec posebice se istaknuo na području administrativnih i financijsko-materijalnih poslova, kao i svojom prisutnošću na sastancima, radnim akcijama i ostalim događajima DVD-a. Posebice se istaknuo u gradnji Vatrogasnog doma, koji je građen u fazama od 1982. do 1985. godine, kao i u gradnji podruma i vanjskih objekata u razdoblju od 1988. do 1991. godine te nabavi vatrogasnog vozila 1983. i 2001. godine – poručila je Kolar.

Priznanja i zahvalnice

Vatrogasno priznanje HVZ-a Mirku Vučaku uručio je Darko Majhen, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, što su svi prisutni na svečanosti pozdravili toplim pljeskom. Nakon dodjele vatrogasnih priznanja Danijel Korotaj, predsjednik DVD-a Babinec i potpredsjednik VZO-a Cestica, uručio je više desetaka zahvalnica podupirateljima rada Vatrogasnog društva. Između ostalih, primili su ih članovi Društva, podupiratelji vatrogastva, predstavnici gostujućih društava iz Hrvatske i Slovenije te brojni sponzori. Stoga je zahvalnicu za Općinu Cestica primio načelnik Mirko Korotaj, a za Varaždinsku županiju Sandra Županić, izaslanica župana Anđelka Stričaka.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje