Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasci učili kako pod jakim stresom sigurno juriti u pomoć

Objavljeno:

- dana

Udruga za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života, sa sjedištem u Varaždinu, uspješno je prijavila međunarodni projekt “Cool Rescue Ride” na prošlogodišnji natječaj Saveza Alpe-Jadran. Njegova operativna provedba krenula je dvodnevnim stručnim skupom održanim sredinom siječnja u Ludbregu, uz sudjelovanje istaknutih pripadnika vatrogasnih dužnosnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Sama svrha projekta usmjerena je prema dodatnoj obuci vozača žurnih službi, uključujući pripadnike vatrogastva, gorske službe spašavanja, hitne medicinske službe, Crvenog križa i sličnih organizacija. Oni bi se temeljem rezultata ovog projekta trebali dodatno obučavati za sigurnu vožnju u stresnim odnosno opasnim situacijama, u skladu s dubinskom  analizom dosadašnjih iskustava glede smislu prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali vozači žurnih službi. Prevencija istih odnosno razrada modela dodatne edukacije ciljane populacije vozača žurnih službi bila je središnjim dijelom dvodnevnog skupa u Ludbregu.

Voditelj odnosno idejni začetnik projekta je Stjepan Kovaček, predsjednik Udruge za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života iz Varaždina, a među ostalim sudionicima s hrvatske strane su predstavnici Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Vatrogasne zajednice grada Ludbrega i Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ. Koordinator slovenskog tima je Marija Kunstelj, članica PGD-a Šinkov Turn zadužena za EU projekte, dok austrijski tim vodi dr. Michael Halwachs, zapovjednik područja u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pinkafeld.

U uvodnom dijelu stručnog skupa nazočne je uime Varaždinske županije pozdravio Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu, naglasivši pritom važnost konstantne edukacije pripadnika svih žurnih službi koji čine sustav civilne zaštite. Nakon radnog dijela sudionici skupa razgledali su turističke znamenitosti Ludbrega odnosno “centra svijeta”, da bi ih potom članovi DVD-a Ludbreg upoznali sa svojom 150-godišnjom bogatom poviješću i uvjetima u kojima danas predano djeluju.

Za mjesec dana projekt se nastavlja trodnevnim stručnim skupom u Sloveniji i Austriji, pri čemu će naglasak biti na terenskom uvidu u protokole i praktično predstavljanje obuke vozača žurnih službi u spomenutim državama. U tom dijelu programa sudjelovati će i predstavnici drugih žurnih službi s područja Varaždinske županije, kao i predstavnici obrazovnih ustanova za obuku vozača.

U završnom dijelu programa predviđen je posjet dobrovoljnim vatrogasnim društvima u austrijskom Gradišću, u mjestima s brojnom hrvatskom nacionalnom manjinom, s obzirom na moguću suradnju u drugim europskim projektima.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje