Povežite se s nama

Život i društvo

Važno je pratiti svaki pokret djeteta: prepoznajte simptome „sekundarnog utapanja“!

Objavljeno:

- dana

Kada dijete pliva ili se igra u bazenu ili morskome plićaku, iznimno je važno pratiti svaki njegov pokret. Vodite računa o tome da je spasilac uvijek u blizini i pritom nikada ne ostavljate dijete samo blizu vode, čak ni u vlastitom domu.

Do utapanja može doći u kadi, wc školjki, umjetnom jezercu u dvorištu ili malom bazenu na napuhavanje. No, da biste bili sigurniji, možete učiniti više – naučite prepoznati znakove sekundarnog utapanja i što u takvoj situaciji trebate poduzeti.

Zdravstveni stručnjaci definiraju utapanje kao poteškoće s disanjem do kojih dolazi nakon što se dišni putovi napune vodom.

Uglavnom se to događa tijekom plivanja ili kupanja, ali može biti i rezultat običnog nakupljanja vode u ustima ili ako se dijete smoči. Ukoliko na vrijeme stigne pomoć, žrtva može bez ikakvih posljedica preživjeti utapanje.

Rijetke komplikacije

Mnogi su već čuli za pojmove „suho utapanje“ ili „sekundarno utapanje“. To zapravo nisu medicinski pojmovi, no oni ukazuju na rijetke komplikacije do kojih može doći i za koje biste trebali znati, osobito kad se radi o djeci.

Tijekom „suhog utapanja“ voda nikada ne dopre do pluća, piše portal Ordinacija.hr. Umjesto toga, udisanje vode uzrokuje grčenje i stezanje glasnica, što blokira dišne puteve i otežava disanje. Znakove suhog utapanja trebali biste odmah primijetiti – neće se dogoditi iznenada par dana kasnije.

„Sekundarno utapanje“ još je jedan termin kojim se koristimo za opisivanje komplikacija koje nastaju zbog utapanja, a do njih dolazi kada voda dospije u pluća. Tamo može iritirati sluznicu pluća i izazvati nakupljanje tekućine, što uzrokuje stanje koje se naziva plućni edem. Ukoliko odmah ne primijetite da dijete ima poteškoće s disanjem (prvi simptom uobičajeno je kašalj), u sljedeća 24 sata stanje se može drastično pogoršati.

Iako su oba navedena stanja vrlo rijetka i predstavljaju svega jedan do dva posto svih slučajeva utapanja, važno je znati prepoznati simptome na vrijeme i odmah reagirati.

Simptomi i preporuke

Komplikacije pri utapanju mogu uključivati kašalj, bol u prsima, probleme s disanjem te izraziti umor i pospanost. Kod djeteta možete primijetiti i promjene u ponašanju kao što su razdražljivost ili pad razine energije, što je posljedica činjenice da mozak ne dobiva dovoljno kisika.

Ako vaše dijete ima problema s disanjem nakon izlaska iz vode, potražite liječničku pomoć. Iako će u većini slučajeva simptomi nestati sami od sebe, važno je da liječnik pregleda dijete. Većina komplikacija uspješno se liječi ako na vrijeme potražite liječničku pomoć. Ako je dijete imalo nezgodu u vodi, zadatak roditelja je da pomno prati sve promjene u naredna 24 sata.

Ako se simptomi ne povuku ili se pogoršaju, ne vodite dijete pedijatru, nego ga odmah odbacite u ambulantu hitne pomoći.

U hitnoj službi liječnici će napraviti rendgensku snimku pluća i djetetu dati intravenoznu terapiju te ga zadržati na promatranju. To nije moguće obaviti u pedijatrijskog ambulanti, upozoravaju liječnici.

Ako liječnici odluče zadržati dijete u bolnici na neko vrijeme, vjerojatno će mu biti pružena dodatna njega.

To znači da će liječnici detaljno pregledati njegove dišne puteve i pratiti razinu kisika u krvi. Ako pak dijete ima ozbiljnih poteškoća s disanjem, možda će ga liječnici intubirati i tako mu pomoći dok se funkcija disanja ne normalizira.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje