Povežite se s nama

U fokusu

Veličanstvene VBV: možda sad dobiju zasluženi status

Objavljeno:

- dana

BAROKNE VEČERI

Završile su 47. Varaždinske barokne večeri.

Prema svemu što je viđeno u deset dana Festivala, komotno se može reći da Barokne večeri u sve raskošnijem izdanju idu ususret jubilarnoj 50. obljetnici.
Festival jednako prepoznaju struka i publika. Glazbenici se bez iznimke odazivaju pozivu organizatora, međunarodni kulturni autoriteti čekaju u redu za partnerstvo na Festivalu, a kad ostvare status zemlje partnera, u Varaždin šalju samo najbolje orkestre, ravnatelje i soliste.

Zašiven džep

Barokne večeri više ne moraju tražiti publiku, publika traži njih. Ulaznice su unaprijed rasprodane, a za svečano otvaranje u katedrali iluzorno se i nadati karti više. Ta večer je rezervirana za politiku, gospodarstvo i scenu – za vidjeti i biti viđen.

Puno je toga s epitetom jedinstvenog na Baroknim večerima. Festival na jednome mjestu uspijeva okupiti sve koji se u svakodnevnom životu zaobilaze. Jednako je bilo svih 47 godina, neovisno o političkom režimu, garnituri na vlasti i preferencijama, u Jugoslaviji, kao i u Hrvatskoj.

Od svih državnih festivala VBV ima najveći udio samofinanciranja, više od 33 posto, dok Dubrovačke ljetne igre same sebe financiraju s 22 posto

Unatoč takvom respektu, oni koji bi to trebali baš ne vole posegnuti u džep, pa cijelu priču radi četvero ljudi u podstanarskim prostorijama varaždinskoga HNK-a. Varaždinske barokne večeri su jedini festival od nacionalnog značaja na kontinentu, a budžet im je neusporedivo manji od razvikanih – ali sve češće kritiziranih – Dubrovačkih ljetnih igara.

Bistar pogled

Sreća pa su tvorci Festivala realni, ali i entuzijasti, pa su svjesni da se oni za ovakav nivo Festivala moraju pobrinuti sami. Od svih državnih festivala VBV ima najveći udio samofinanciranja, više od 33 posto, dok već spomenute Dubrovačke ljetne igre same sebe financiraju s 22 posto. Oni imaju svoju gradsku palaču, a VBV dva sobička u HNK-u Varaždin. Budžet Festivala je dva milijuna kuna.

20 VBV programa je održano u Varaždinu.
15 programa je održano u 12 gradova i općina Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.
13mađarskih akademika je došlo na otvaranje Baroknih večeri.

Festival još nije završio, a već se zna kako će on izgledati sljedeće godine, kad će zemlja partner biti daleki Japan. Japanskim partnerstvom započinje ono o čemu strani diplomati dalekih zemalja već godinama razgovaraju s vodstvom Festivala – njihovim partnerstvom velikih Varaždinskih baroknih večeri. Najupornije su Argentina, SAD i Kuba.
Bit će da je iz daleke perspektive bistriji pogled u hrvatsko dvorište.

Bogat popratni program VBV-a

Ovogodišnji popratni program je, kao i cijeli Festival, bio najbogatiji dosad. Organizirano je devet izložbi, između kojih i tradicionalno najposjećenija, Međunarodna izložba cvijeća, s temom Barok – glazba – cvijeće. Promovirane su i tri knjige.
Bio je tu i niz programa, jednako zanimljivih ljubiteljima klasične umjetnosti, ali i onima koji to nisu. Jedan od njih je bio gastronomski doživljaj predstavljanja mađarsko-hrvatske kuhinje u atriju Staroga grada.

Mađarska – zemlja partner

Partner Festivala, Mađarska, pokazala se iznimno zainteresirana za svoju ulogu, pa je u Barokne večeri uloženo puno truda, novaca i promocije. Doveli su svoje najbolje izvođače i sami su im većim dijelom platili boravak u Varaždinu. Prije Festivala je ravnatelj VBV-a Davor Bobić rekao da su “zemlje partneri uvijek fer, a Mađarska još i više”.
I predstavljanje Baroknih večeri u Budimpešti bilo je iznimno: – Impresioniran sam statusom Baroknih večeri u Mađarskoj. Festival ima bezuvjetnu podršku mađarske Vlade i medija – govorio je uoči Festivala Davor Bobić, a sad ima još više komplimenata na račun mađarskog partnerstva.
Na otvaranje Baroknih večeri stiglo je čak 13 mađarskih akademika.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje