Povežite se s nama

Život i društvo

Veliki poklon: Varaždinska pedijatrija prva u Hrvatskoj ima EKG za precizno snimanje srca djece

Objavljeno:

- dana

Pedijatrija u Općoj bolnici Varaždin prva u Hrvatskoj ima najnoviji EKG uređaj koji omogućava precizno snimanje i kod vrlo nemirnih pacijenata pa je za djecu odličan.

Uređaj su bolnici darovale mame iz varaždinske podružnice Udruge Veliko srce malom srcu.

– Nema te pokretačke snage kao kad mame krenu u akciju, tad’ nema  prepreka koje mi ne bismo mogle riješiti. Naša djeca su naš pokretač, a dobrobit ima cijela zajednica i svi koji imaju neke srčane probleme – rekla je Ivana Zagrajski iz Udruge na primopredaji aparata danas ujutro i zahvalili tvrtki Schiller.

Ovih šest majki mališana sa srčanim problemima u godinu dana su Odjelu pedijatrije donirale uređaje ukupne vrijednosti 95 tisuća kuna.

Tako su Bolnicu opremile sa 24-satnim EKG holterom, sondom za djecu i odrasle, monitorom vitalnih funkcija i sad ovim, najmodernijim EKG-om.

– Željeli smo pomoći našoj županijskoj bolnici, pedijatrijskom odjelu i kardiološkoj ambulanti, jer kad roditelj čuje da mu dijete ima neki šum na srcu, to je veliki šok. Devet mjeseci se radujete rođenju djeteta, a zatim slijedi šok. Doktori su prvi od kojih dobijemo informacije, naprave prve pretrage, i zato nam je drago da smo Vas uspjeli opremiti – istaknula je Ivana Zagrajski zahvaljujući pedijatrijskoj kardiologinji dr. Petri Detoni Jukić i sestrama s Odjela pedijatrije na predanoj brizi za mališane.

Kardiologinja Detoni Jukić je zahvalila majkama iz Udruge na donaciji modernih uređaja koje im olakšavaju svakodnevni rad s djecom.

– Ovo je najnovija generacija EGK snimača, koji će omogućiti snimanje i kod vrlo nemirnih pacijenata, što je nama u pedijatrijskoj populaciji vrlo važno, jer dijete ne može uvijek biti mirno kod snimanja. Također, točnost zapisa ovog visokosofisticiranog uređaja je nekoliko stotina puta veća od standardnog EKG snimača te nam gotovo ništa neće moći promaći, a ima i brojne mogućnosti zapisa i pohrane, različite načine ispisa i jako smo zahvalni na ovoj donaciji koja će nam puno pomoći u radu – istaknula je.

Varaždinska pedijatrija godišnje obavi između 2000 i 2500 pregleda, a EKG je dio svakog rutinskog pregleda djeteta prije operativnog zahvata.

– To je dio svakog kardiološkog pregleda, a radimo ih kod djece kod koje sumnjamo da su im simptomi srčane naravi pa se može reći da je EKG općenito jako važna pretraga u Pedijatriji – pojasnila je liječnica.

Majke su od Bolnice dobile Zahvalnicu, koju im je predao zamjenik ravnatelja Damir Poljak.

Udruga se svakako snalazi u prikupljanju donacija, a najčešće je to na štandovima ili putem donacijskih upita tvrtkama.

– Zaista se borimo da djeca rođena sa srčanim greškama imaju što kvalitetniji život. Preduvjet za to su medicinski uređaji za što kvalitetniju dijagnostiku, kako bi nas već na ovoj prvoj stepenici, u varaždinskoj bolnici, mogli uputiti na daljnje liječenje – zaključila je Ivana Zagrajski.

Svi koji im žele pomoći u prikupljanju sredstava, potrebne podatke mogu pronaći na internetskoj stranici velikosrce-malomsrcu.hr.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje