Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Varaždinski purgari imali loš dan, ali zato su nekima potekle suze od smijeha

Objavljeno:

- dana

Varaždinska građanska garda, popularni purgari uvijek su oličenje ozbiljnosti.

Njihov ozbiljan hod ulicama Varaždina izaziva strahopoštovanje.

No, ovaj put su se malo opustili i to je sve posjetitelje na Špancirfestu nasmijalo do suza.

Inače, Varaždinci su ih zvali purgari, purgeri, garda ili grenadiri, u povijesnim dokumentima su građanska milicija, sbor ili zbor, četa i garda, a riječ je o postrojbi uniformiranih i naoružanih građana koji su na svoj način sudjelovali u životu grada i to – s manjim prekidima – od sredine 18. stoljeća i doba carice Marije Terezije.

Gradski statut tada je ozakonio stari običaj da se Varaždinci organizirano okupe i naoružaju zbog obrane grada od neprijatelja. U statutu s početka 19. stoljeća zapisano je, među ostalim, da svi koji žele postati građani Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina trebaju pristupiti građanskoj četi i u njoj provesti najmanje deset godina, a te su službe oslobođeni samo plemići i svećenici. Broj članova postrojbe varirao je, a primjerice potkraj 19. stoljeća bilo ih je 116. Bilo je to i doba kad se u mnogim gradovima raspuštaju slične postrojbe, no varaždinska je zbog ugleda, bogate prošlosti i vjernosti vladaru, uspjela preživjeti, stoji na njihovim stranicama.

Foto i video

FOTO Bogat program i Rafalei prikovali poglede posjetitelja varaždinskog aeromitinga za nebo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Letačkim programom od 13 sati nastavljen je današnji aeromiting na aerodromu u Varaždinu.

Ako niste na CIAV stigli danas pred vama je i program u nedjelju, 14. srpnja.

>> FOTO Mali i veliki posjetitelji tijekom jutra na aeromitingu u Varaždinu rado razgledali letjelice

Jutro je bilo u znaku razgledavanja letjelica na tlu.

Od oko 13 sati svi su pogledi brojnih posjetitelja bili uprti u nebo. Najprije su se mogli vidjeti skokovi padobranaca i Viperjet.

I drugi impresivni avioni privukli su pažnju, ali rijetko koji kao novi hrvatski borbeni avioni tipa Dassault Rafale F3R.

Svečanosti otvorenja ove atraktivne zrakoplovne priredbe, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, te u suorganizaciji Varaždinske županije i Grada Varaždina, prisustvovali su načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid, državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop, kao izaslanik predsjednika Vlade RH koji je i otvorio aeromiting, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika, ujedno i saborski zastupnik Miroslav Marković, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki te brojni drugi uzvanici.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop prilikom otvorenja čestitao je na organizaciji ove zrakoplovne priredbe koja se nakon nekoliko godina ponovno odvija u Varaždinu.

– Osim što ćemo svi zajedno moći uživati u preletima Rafala i krila Oluje, nama je  čast i zadovoljstvo što  na neki način imamo priliku promovirati i vojni poziv jer je to aktualno pitanje ovih dana, ali program kojega su pripremili naši zrakoplovci, naši piloti vjerujem da će vam se svidjeti. Ova Vlada riješila je pitanje koje se rješavalo desetljećima, a to je sigurnost i obrana našeg zračnog prostora – naglasio je general Jakop.

O dugoj tradiciji zrakoplovstva u Varaždinu i ove atraktivne priredbe ispred organizatora govorio je predsjednik Aerokluba Varaždin Robert Mišak, dok je organizaciju ove međunarodne zrakoplovne priredbe pohvalio i župan Anđelko Stričak. O značaju obnovljenog varaždinskog aerodroma za grad Varaždin te ove međunarodne zrakoplovne priredbe s dugom i bogatom tradicijom na svečanom otvaranju govorio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Napomenimo još da program akro skupine Krila Oluje počinje danas oko 18:30, što je uvijek atraktivno.

Donosimo još jedu fotogaleriju.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Mali i veliki posjetitelji tijekom jutra na aeromitingu u Varaždinu rado razgledali letjelice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Počeo je spektakularni aeromitinig u Varaždinu – CIAV 2024.

Miting traje danas i sutra, a mali i veliki posjetitelji već su tijekom prijepodnevnih sati stigli na aerodrom u Varaždinu.

Vrlo je vruće pa su posjetitelji “naoružani” vodom i kapama te drugom zaštitom od sunca.

Ovo je bila prigoda za zagledavanje zrakoplova, helikoptera i drugih letjelica na zemlji.

Najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe CIAV 2024 organizirana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

Posjetitelji iamju prilike vidjeti i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Black Hawk i Kiowa Warrior, kao i razgledati veliki taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

Letački program održat će se tijekom popodnevnih sati, a sve počinje 12:55 sati Antonovim An-2 i skokovima padobranaca, a traje sve do 19 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje