Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Više od 350 velikih i malih mažoretkinja predstavilo sve svoje majstorije publici

Objavljeno:

- dana

PRAZNIK PLESA

Tradicionalni jednodnevni program “Mažoretkinje Nedelišća i gosti” bez problema je u nedjelju podigao razdraganu publiku na noge.

Naime, ispred prepunoga gledališta dvorane Nacionalnoga gimnastičkog centra ATON prodefilirali su raznobojni mažoret-timovi iz Međimurja i susjednih županija. Nedelišćanke svoje goste svaki put rotiraju, pa su se publici ovaj put uz domaćice predstavili timovi iz Krašića, Varaždina, Čakovca, Kotoribe, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Štrigove. Dodatnu draž proljetnom prazniku plesa i dobro osmišljenom programu dali su članovi Plesnog studija Korak iz Čakovca te Ivan Beneš, spretni Varaždinac čiji se mažoret-štap okretao brže od avionskog propelera.

Bio je to pravi praznik za oči koji će svima zasigurno ostati u lijepom sjećanju

– Publici su se predstavile rasplesane starije kadetkinje, juniorke i najatraktivnije – seniorke iz pristiglih timova. Bio je to pravi praznik za oči koji će svima zasigurno ostati u lijepom sjećanju – naglasila je Vedrana Radmanić, predsjednica Udruge Mažoretkinje Nedelišća. One su i ovog puta iznenadile publiku novom koreografijom koju su uvježbale tijekom dva pojačana treninga, a kao rekviziti su im poslužili kišobrani. U revijalnom programu, koji je potrajao puna dva sata, ukupno je nastupilo oko 350 plesačica i plesača, a organizaciju priredbe sufinancirala je Općina. Inače, uoči manifestacije održan je i prvi “Before“ party Mažoretkinja Nedelišća u Čile Clubu. Partijaneri su se dobro zabavili uz svirku Vizija banda, bogatu tombolu i zabavne igre. Kako doznajemo od Vedrane Radmanić, kadetkinje, juniorke i seniorke iz Nedelišća u svibnju putuju na Državno prvenstvo koje se održava u Novom Vinodolskom.

Izvor: Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje