Povežite se s nama

U fokusu

Više od 40% siromašnih Hrvata ima problema s pamćenjem

FOTO: ilustracija

Objavljeno:

- dana

Oko 15 posto stanovnika Europske unije prijavilo je umjerene ili teške probleme s pamćenjem i koncentracijom, novi su podaci Eurostata.

Najveći udio onih s teškoćama u pamćenju ili koncentraciji zabilježen je u Finskoj (33,6 posto), Norveškoj (33,5), Danskoj (26,7), Nizozemskoj (26), Švedskoj (25,2), Estoniji (24,9) i Hrvatskoj (20,6 posto). Podaci se odnose na pretprošlu godinu.

No, Hrvatska je najgora u jazu između siromašnog dijela stanovništva i onih koji nisu u riziku od siromaštva. Točnije, više od 40 posto osoba u riziku od siromaštva prijavilo je taj problem, a samo 16 je posto onih koji nisu siromašni, a imaju problem s pamćenjem.

Na razini Europske unije, spomenute je probleme prijavilo oko 14 posto nesiromašnih i oko 20 posto siromašnih. U Hrvatskoj je, dakle, u postotku duplo više siromašnih s problemima u pamćenju nego na razini EU.

Najmanje stanovnika koji su predlani prijavili umjerene ili velike probleme s pamćenjem i koncentracijom imaju Cipar i Crna Gora (po 5,7 posto), Malta (6,5), Irska (7,3), Srbija (7,8), Bugarska (7,9) i Mađarska (8 posto stanovništva).

Izvor: Danica

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje