Povežite se s nama

Kultura

Više od 60 predstava na Tjednu smijeha Kerekesh Teatra

Objavljeno:

- dana

Kerekesh Teatar najavio je 15. Tjedan smijeha koji će se održati od 1. do 10. ožujka ove godine.

Jubilarno 15. izdanje festivala otvorit će premijera najnovije predstave Kerekesh Teatra pod nazivom “Babinjak”, kojom će službeno započeti deset dana smijeha i zabave.

Osim premijere, zanimljivo je spomenuti kako će tri predstave Kerekesh Teatra imati svoje jubilarne izvedbe upravo na ovogodišnjem 15. Tjednu smijeha. Predstava “Ja, trudnica” imat će 100., predstava “Ljubaf” svoju 150., te predstava “Skupština” svoju 300. izvedbu.

Sudionici festivala imat će prilike vidjeti reprezentaciju predstava koje do sada još nisu bile izvedene u Varaždinu, a bit će i svjedoci rekordnog broja od preko 60 predstava u 6 županija, čime će se nadmašiti prošlogodišnji uspjeh festivala. Posebno uzbuđenje donosi dodjela nagrade “Najjači smehek” koja će pripasti predstavi s najviše reakcija publike.

Osim toga, 8. izložba karikaturista na temu “Olimpijada smijeha” bit će dodatna atrakcija, gdje će publika imati priliku glasati za najbolje radove.

Sve predstave održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a  Kerekesh Teatar poziva sve ljubitelje kazališta i smijeha da se pridruže 15. Tjednu smijeha!

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje