Povežite se s nama

Život i društvo

Višnjica: u nedjelju pokop žrtava poslijeratnih jugokomunističkih zločina

Objavljeno:

- dana

U Višnjici će u nedjelju, 9. rujna biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon Drugog svjetskog rata u tamošnjoj šumi Belaš.

Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Provedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polustoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u spomenutoj šumi.

Naime, na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina.

Najviše stradalih bilo je s područja mjesta Ilije. Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani. Tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u rodna mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.

S demokratskim promjenama 90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na stratištu spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica.

Tek 2016. godine, na inicijativu brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice. Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti pokopani u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici.

Iako je prema riječima svjedoka broj ubijenih veći, zbog konfiguracije terena i nastalih promjena na samom krajoliku, bilo je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, te posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Pokop posmrtnih ostataka održat će se 9. Rujna. U suradnji s Gradom Lepoglavom pripremljena je zajednička grobnica na mjesnom groblju u Višnjici u koju će biti pokopani posmrtni ostaci žrtava iz šume Belaš.

Program:

9:00 sati
Dolazak pogrebnog vozila i unošenje posmrtnih ostataka u župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

– okupljeni vjernici imat će mogućnost kod lijesa s posmrtnim ostacima žrtava iz šume Belaš, položenom na odru u župnoj crkvi, uputiti posljednji pozdrav i udijelit blagoslov

9:45 sati
Okupljanje uzvanika ispred župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

10.00 sati
Početak komemorativnog programa i sprovodne svete mise.

– misno slavlje predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

Nakon svete mise oformit će se pogrebna povorka koja će pratiti posmrtne ostatke od župne crkve do mjesnog groblja u Višnjici gdje će posmrtni ostaci žrtava biti pokopani u zajedničku grobnicu.

11:30 sati
Pokop posmrtnih ostataka žrtava na mjesnom groblju u Višnjici

– tom će se prigodom okupljenima obratiti govornici nakon čega slijedi počasni pucanj

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanečki park „odijeva se“ u cvjetno ruho: sade se rododendroni, ruže, božuri, hortenzije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nakon što je isplanirana cijela površina glavnog ivanečkog gradskog parka, navezena zemlja, zasijana trava te uređena podloga za klizalište, sada su u tijeku i radovi koji će parku dati onaj najljepši, završni „glanc“.

Naime, park se sada „odijeva“ u cvjetno ruho.

Oko centralnog paviljona sade se ružičasti rododendroni, kojima odgovara hlad okolnih velikih četinjača (smreka). 

Nasuprot paviljona već su zasađene bijele ruže i drvenasti grmoliki božuri, dok su uz rubove parkovnih staza svoje mjesto već našle plave i limunski žute hortenzije.

Po cijelom parku su zasađeni i tzv. pokrivači tla, niske sitne ruže (poput tepiha, u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji), koje cvatu cijele godine.

Prekrasna zelena površina, na kojoj su sada u punom cvatu tratinčice, neće se dirati, dapače, razmišlja se o tome da se najesen zasije još tratinčica, kao predivan prirodni ukras parka. Osim toga, prava ljepota novouređenog parka doći će do izražaja kad nikne trava i ozelene se stabla.

Radove u parku u srijedu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s resornim pročelnikom Stankom Rožmanom i suradnicima te na licu mjesta s hortikulturnom inženjerkom Natašom Fiolica razgovarao o načinu uređenja parka.

Vrijednost završnog uređenja parka sadnjom cvijeća i ukrasnog grmlja je 74.500 kuna, a Grad Ivanec radove je povjerio tvrtki Zeleni ured d.o.o. iz Zagreba.

Nastavite čitati