Povežite se s nama

Život i društvo

Vlado Macan iz Sudovčine: Oborinske vode slijevaju se u moje dvorište, nemoćan sam!

Objavljeno:

- dana

MUKE S POPLAVAMA

Više više od osam godina stanovnik Općine Martijanec Vlado Macan bori se s oborinsko slivnim vodama koje mu svaki puta, nakon što padne kiša ili se počinje otapati snijeg, poplavljuju dvorište.

Njegova kuća s dvorištem i pripadajućim zemljištem nalazi se u Ludbreškoj ulici u Sudovčini, a borba s oborinskim vodama i sustavom odvodnje mu je, kaže, vrlo teško sjela.

– U ovoj sam situaciji nemoćan. Obratio sam se i bivšem načelniku Općine Martijanec i Hrvatskim cestama, no od njih nisam dobio odgovor koji bi me zadovoljio i konačno riješio problem odvodnje – rekao je Vlado Macan koji je zabrinut i za sigurnost željezničke stanice u Donjem Martijancu u neposrednoj blizini Ludbreške ulice, zbog učestalih poplava i mogućih klizišta. Naveo je i kako je moguće da dođe do pomicanja terena pruge upravo zbog problema odvodnje.

Kaže kako visinska razlika od njegove kuće do ceste iznosi tri metra, a i da je Ludbreška ulica napravljena u koso u dužini od 100 metara, što svu vodu tjera na njegov posjed.

– Kada dođe jesen ili zima, do gležnja sam u blatu. Moje vode me ne plave, nego se vode iz brijega slijevaju direktno u moje dvorište – rekao je Vlado Macan.

Isto tako, dodaje kako su u njegovoj ulici iskopane grabe za odvodnju koje taj problem neće riješiti jer je otvor za prihvat vode premalen i ne stigne “gutati” vodu. Rješenje vidi u zatvaranju postojećih graba za odvodnju koje se nalaze ispred njegovog dvorišta i u preusmjeravanju vode na glavnu cestu u Sudovčini. Iz Hrvatskih cesta upućen je na Županijsku upravu za ceste (ŽUC) pod čijim je i nadzorom održavanje svih županijskih i lokanih cesta.

Nakon što se čitatelj požalio, kontaktiran je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački. On je najavio kao će, zajedno sa sadašnjim načelnikom Općine Martijanec Draženom Levakom obići Ludbrešku i Varaždinsku ulicu u Sudovčini, što je i uobičajen postupak pri utvrđivanju stanja na terenu. To je i učinio te utvrdio kako je ŽUC učinio sve kako bi riješio problem odvodnje slivnih voda.

– U suradnji s Općinom Martijanec izveli smo zahvat na rješavanju odvodnje i smatramo da smo tim zahvatom riješili problematiku odvodnje – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje