Povežite se s nama

Školstvo

Vozači, po Kod 95 u varaždinsku Strojarsku školu!

Objavljeno:

- dana

Nova pravila za profesionalne vozače

Bez upisanoga Koda 95 u vozačkoj dozvoli vozači neće smjeti na europske prometnice. Varaždinska Strojarska i prometna škola jedan od 15 centara u Hrvatskoj za osposobljavanje vozača sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu Europske unije.

 

Kada bismo većini građana spomenuli “Kod 95”, vjerojatno bi isto toliki postotak njih pretpostavio da govorimo nekim šifriranim jezikom. No profesionalnim vozačima sjeverozapadne Hrvatske kao i profesorima Strojarske škole u Varaždinu ne bi trebalo dodatno pojašnjenje.
 
Prvi znaju da ukoliko, nakon 1. srpnja 2015. godine, bez spomenutoga koda upisanog u vozačke dozvole više neće moći voziti putnike prometnicama Europske unije, a godinu dana kasnije isto će vrijediti i za vozače tereta. Kako bi ispunili taj uvjet, „stari“ će vozači prvo morati “odraditi” školu za periodičku izobrazbu.
 
Upravo se varaždinska Strojarska škola uspjela izboriti da postane jedan od samo 15 centara u Hrvatskoj koji će obrazovati vozače za prilagodbu propisima Europske unije sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. Temeljem tog je Zakona utvrđen okvir za provedbu uredbi Unije koje se odnose i na uvjete obavljanja posla vozača.

Strojarska – nije slučajno

Premda mnogi od nas ili uopće nisu ili tek sada prvi put čuju za Kod 95 u Strojarskoj se za ovaj trenutak pripremaju već pet godina. Osim „starih“ vozača, novi učenici već pet godina uče po novim nastavnim programima, jednakim onima u Europskoj uniji. Konkretno, uz redovno školovanje i obrazovanje odraslih za zanimanje vozača, paralelno se počinje provoditi osposobljavanje vozača za stjecanje početnih kvalifikacija i za njihovu periodičku izobrazbu.
– Zakonom o cestovnom prometu propisano je koji vozači moraju steći početnu kvalifikaciju, način na koji se ona stječe i koliko godina najmanje mora imati budući vozač za upravljanje određenom kategorijom vozila. Početne kvalifikacije stječu se provjerom znanja ili ubrzanim stjecanjem početnih kvalifikacija. Pravilnikom je propisano tko je izuzet od stjecanja početne kvalifikacije. Jednako tako se propisuje koji vozači moraju proći periodičku izobrazbu – objašnjava nam ravnatelj Strojarske škole Milan Žunar.

Široko polje

Budući da je riječ o novoj kategoriji, mnogi niti ne znaju što ona zapravo znači. To je izobrazba koja se sastoji od obuke osoba koje imaju Svjedodžbu o stručnoj osposobljenosti o početnim kvalifikacijama ili njihovih kolega koji su zbog odrađenog staža oslobođeni početničkih koraka.
 
Tom obukom osigurava im se dopuna znanja potrebnih za njihov rad. – Osobita pažnja se pridaje sigurnosti i racionalizaciji potrošnje goriva. Obuka traje 35 sati, minimalno sedam sati dnevno – dakle, četiri slobodna dana. Cijena ovisi o veličini grupe i iznosi oko 1500 kuna plus PDV, pojašnjava Verica Kopriva-Kozjak, profesorica Strojarske i savjetnica za promet i logistiku.
 
– Moja desna ruka – kaže ravnatelj za gospođu koja se, umjesto nekih stereotipnih ženskih zanimanja odlučila za promet jer smatra da je promet support svim aktivnostima. To je toliko široko polje u kojem se mnogi interesi integriraju u jedan, kaže.
Inače, bez poštovanja europskih propisa, poslije navedenih datuma nema vožnje po europskim prometnicama. Kao dokaz stečene kvalifikacije za vozača u vozačku se dozvolu upisuje famozni Kod 95.
 
– Za to će biti zadužena Policijska uprava nadležna za izdavanje vozačkih dozvola. Vozači će morati predočiti Svjedodžbu o stečenim početnim kvalifikacijama ili Svjedodžbu o periodičkoj izobrazbi kako bi policija potvrdila njihove kvalifikacije. Za Svjedodžbu o početnim kvalifikacijama koju izdaje HAK potrebna je provjera teorijskog i praktičnog znanja i to nakon „odrađenog“ tečaja od 140 sati i posjedovanja svjedodžbe o srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač. Za svjedodžbu o periodičkoj izobrazbi potrebno je 35 sati tečaja izobrazbe – kaže ravnatelj.
Varaždinska strojarska škola nije slučajan odabir resornog ministarstva. Uvjeta je bilo mnogo i svi su zadovoljeni – prostorni uvjeti, nastavna sredstva i pomagala, informatička oprema, analogni i digitalni tahograf, modeli sklopova vozila, stručna literatura, vozila C i D kategorije, poligon…
Velika prednost Centra u Strojarskoj školi su i dodatno osposobljeni nastavnici čije se doškolovanje financiralo iz EU fondova, kojim su stekli dodatna znanja o sigurnoj i eko-vožnji.
 

Vozači oprez – nemojte se naći u “cajtnotu”

Vozači su novi kod u vozačkim dozvolama trebali imati već ove i sliedeće godine, ali Europa nam je progledala kroz prste zbog potrebnog osnivanja Centara kao što je ovaj, varaždinski. Rokovi su prolongirani, ali drugi put sigurno neće biti. Zamislimo hipotetičku situaciju: samo je u varaždinskom APN-u, primjerice, oko 200 vozača koji moraju dobiti Kod 95. Vozačima autobusa, primjerice, špica traje od svibnja do kraja listopada pa je teško zamisliti da će imati vremena za četiri slobodna dana. Još je veći problem s vozačima tereta kojih je mnogo više i špica im traje puno dulje. Izračunima špice, broja vozača i potrebnog vremena za usavršavanje dolazimo do toga da je preostalo najviše devet mjeseci za dobivanje Koda 95. Vremena je, dakle, vrlo malo, ako se prijevoznici ne žele naći u situaciji da vozači ne raspolažu potrebnim kvalifikacijama za vožnju prometnicama Unije. Dovoljno je reći da su neki naši vozači u pojedinim zemljama već doživjeli neugodnosti zbog neupisanoga koda u vozačkim dozvolama. U vrijeme gospodarske recesije kad konkurencija svakim danom postaje sve oštrija, najmanje što domaćim prijevoznicima treba jest zabrana vožnje zbog trivijalne, proceduralne pogreške. Na žalost, poznavajući naš mentalitet, ne bi nas začudilo da se većina vozača 1. srpnja 2015. probudi i shvati da ne može na put jer nema potrebne dokumente. Za nas Hrvate, „cajtnot“ je dijelom folklora. Onoga kojeg se moramo rješiti ukoliko želimo funkcionirati u europskoj zajednici kojoj smo dragovoljno pristupili.

PERIODIČKA IZOBRAZBA

Periodičku izobrazbu moraju proći:
a) Vozači s SSO o početnim kvalifikacijama jednom u pet godina.
b) Vozači oslobođeni obveze stjecanja početne kvalifikacije, vozači D1, D1E,D, ili DE kategorija najkasnije do 10. 9. 2015. godine, vozači kategorija C1,C1E,C ili CE, najkasnije do 10. 9. 2016. godine te potom svakih pet godina.

c) Oni koji posjeduju svjedodžbu o srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač, izdanu do 1. srpnja 2013. godine, u roku od pet godina od dana izdavanja.

 

Tko je izuzet od stjecanja početne kvalifikacije?

a) Vozači koji posjeduju vozačku dozvolu kategorija D1, D1 E, D ili DE ili vozačku dozvolu koja se priznaje kao istovjetna, izdana do 10. rujna 2009. godine.
b) Vozači s dozvolama kategorija C1, C1E, C ili CE ili dozvolu koja se priznaje kao istovjetna do rujna 2009. godine.
c) Vozači koji posjeduju svjedodžbu o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač, izdanu do 1. srpnja 2013. godine.

 

Prijave:

Prijave za tečajeve u Centru za osposobljavanje u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu, zaprimaju se od prosinca. S nastavom se započinje odmah nakon formiranja grupe.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje