Povežite se s nama

Međimurje

Vrtićari i školarci u Kuršancu obilježili Svjetski dan Roma

Objavljeno:

- dana

TU KRAJ NAS

Prigodnim glazbeno-scenskim programom vrtićke djece i školaraca u prostorima Romskoga obiteljskog centra u Kuršancu je u petak obilježen Svjetski dan Roma kao spomen na Prvi svjetski kongres Roma u Londonu.

Podsjećamo, na njemu je prije 46 godina donesena odluka o himni, zastavi, jeziku i imenu toga jedinog naroda bez matične zemlje. Program obilježavanja Svjetskog dana Roma zajednički su organizirali Vijeće romske nacionalne manjine Grada Čakovca, Dječji vrtić “Cipelica” – PO “Pirgo”, Udruga “Sfera“ i Grad Čakovec. U romskome naselju Kuršanec, jednom od najvećih na području Međimurske županije, članovi Udruge “Sfera“ angažirani su na izvaninstitucionalnom radu s romskom djecom i nije im bio nikakav problem organizirati proslavu na koju je stiglo staro i mlado.

Tijekom cijele školske godine oko 130-ero učenika dolazi u produženi boravak

– Bilo je prirodno da se okupimo svi koji djelujemo u Romskom obiteljskom centru kako bismo organizirali proslavu Svjetskog dana Roma za djecu i njihove roditelje. Inače, tijekom cijele školske godine oko 130-ero učenika dolazi u produženi boravak, u kojem im pomažemo pri učenju i pisanju zadaća. Ovdje svladavaju socijalne vještine i hrvatski jezik s ciljem njihovog boljeg uključivanja u društvo – naglasila je Maja Odrčić-Mikulić. O integraciji spomenutih školaraca i vrtićke djece, kojih ima 40-ero, rekla je da ima dana kada vide svjetlo na kraju tunela, ali ima i onih koji nisu nimalo laki. Rad s mališanima u ovome naselju je pravi izazov za odgojiteljice u Područnom odjelu “Pirgo”.

– Za proslavu smo se dobro pripremili, razgovarajući s djecom o legendama koje još jedine čuvaju od zaborava korijene kulture ovog naroda, koja nije tipična za Hrvatsku. Iz tog razloga u goste pozivamo roditelje, bake i djedove vrtićara kako bi zajedno sudjelovali u našim programima. Za program smo zajedno pripremili tri hrvatske pjesmice i one na njihovom materinjem, bajaškom jeziku – rekla je odgojiteljica Marijana Sabo, koja ne dvoji o tome da sva djeca u Međimurju imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje