Povežite se s nama

Međimurje

Vrtićari i školarci u Kuršancu obilježili Svjetski dan Roma

Objavljeno:

- dana

TU KRAJ NAS

Prigodnim glazbeno-scenskim programom vrtićke djece i školaraca u prostorima Romskoga obiteljskog centra u Kuršancu je u petak obilježen Svjetski dan Roma kao spomen na Prvi svjetski kongres Roma u Londonu.

Podsjećamo, na njemu je prije 46 godina donesena odluka o himni, zastavi, jeziku i imenu toga jedinog naroda bez matične zemlje. Program obilježavanja Svjetskog dana Roma zajednički su organizirali Vijeće romske nacionalne manjine Grada Čakovca, Dječji vrtić “Cipelica” – PO “Pirgo”, Udruga “Sfera“ i Grad Čakovec. U romskome naselju Kuršanec, jednom od najvećih na području Međimurske županije, članovi Udruge “Sfera“ angažirani su na izvaninstitucionalnom radu s romskom djecom i nije im bio nikakav problem organizirati proslavu na koju je stiglo staro i mlado.

Tijekom cijele školske godine oko 130-ero učenika dolazi u produženi boravak

– Bilo je prirodno da se okupimo svi koji djelujemo u Romskom obiteljskom centru kako bismo organizirali proslavu Svjetskog dana Roma za djecu i njihove roditelje. Inače, tijekom cijele školske godine oko 130-ero učenika dolazi u produženi boravak, u kojem im pomažemo pri učenju i pisanju zadaća. Ovdje svladavaju socijalne vještine i hrvatski jezik s ciljem njihovog boljeg uključivanja u društvo – naglasila je Maja Odrčić-Mikulić. O integraciji spomenutih školaraca i vrtićke djece, kojih ima 40-ero, rekla je da ima dana kada vide svjetlo na kraju tunela, ali ima i onih koji nisu nimalo laki. Rad s mališanima u ovome naselju je pravi izazov za odgojiteljice u Područnom odjelu “Pirgo”.

– Za proslavu smo se dobro pripremili, razgovarajući s djecom o legendama koje još jedine čuvaju od zaborava korijene kulture ovog naroda, koja nije tipična za Hrvatsku. Iz tog razloga u goste pozivamo roditelje, bake i djedove vrtićara kako bi zajedno sudjelovali u našim programima. Za program smo zajedno pripremili tri hrvatske pjesmice i one na njihovom materinjem, bajaškom jeziku – rekla je odgojiteljica Marijana Sabo, koja ne dvoji o tome da sva djeca u Međimurju imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje