Povežite se s nama

Međimurje

Zadnjih 6 kilometara murskog nasipa Hrvatske vode utvrđuju geomrežama

Objavljeno:

- dana

zbogom poplavama

Murski nasip, koji u duljini šest kilometara grade varaždinska Vodogradnja i čakovečka Hidrogradnja, specijalizirane tvrtke za vodne građevine, bit će završen krajem 2017. godine.

Vrijednost investicije je 30 milijuna kuna i riječ je o najvećoj investiciji Hrvatskih voda u ovom dijelu Hrvatske koju samostalno financiraju. Nasip se počeo graditi prije dva mjeseca s ciljem da se spriječe poplave od Murskog Središća do Goričana, kakvima je ovo područje bilo izloženo zadnjih godina. Nastavak gradnje započete prije više godina provodi se po drugi put u Hrvatskoj tzv. Tensar tehnologijom, koja će spriječiti katastrofe koje su se proteklih godina dogodile u Virje Otoku na Dravi i Gunji na Savi. Naime, ugrađuju se specifične geo-mreže koje onemogućavaju pucanje i eroziju nasipa kod najviših vodostaja. Sve to moguće je zahvaljujući varaždinskoj firmi Kotonteks, koja je predstavnik američko-britanske firme Tensar Internacional koja proizvodi spomenute geomreže, ali i projektantskim kućama Hrvatske i Hrvatskim vodama koje su se odlučile na takav korak koji poskupljuje gradnju za 10 posto. Međutim, ona sprečava poplave katastrofalnih razmjera, što u nastupajućim klimatskim promjenama ima svoj poseban značaj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje