Povežite se s nama

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Međimurje

U PŠ G. Kraljevec dodijeljene nagrade: učenici prikupljali plastične čepove za oboljele i osvojili izlete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma te Područna škola Gornji Kraljevec organizirale su dodjelu nagrada i priznanja akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!“.

Svečanost je održana u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, na dan kada se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša. Učenici međimurskih škola upravo su svojom marljivošću pokazali kako itekako dobro znaju brinuti o okolišu, ali i promišljati o potrebama oboljelih. Domaćin programa bila je PŠ Gornji Kraljevec jer su upravo njezini učenici bili najmarljiviji u prikupljanju plastičnih čepova.

Akcija „Čep odvoji, izlet osvoji!‟ trajala je od 3. studenoga 2022. godine do 22. travnja 2023. godine. U akciju prikupljanja plastičnih čepova uključilo se 47 osnovnih i područnih škola Međimurske županije.

Tehničku operativu oko preuzimanja i vaganja prikupljenih čepova provodila je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec na čelu s predsjednikom Udruge Emilom Vibovićem. Tijekom akcije sveukupno je prikupljeno gotovo 3800 kilograma čepova.

Najbolji rezultati dobiveni su matematičkim izračunom: količina prikupljenih čepova u prijavljenoj školi podijeljena je s ukupnim brojem učenika iste škole. Akciju su na svečanosti predstavile Roberta Radović i Ivana Horvat iz „Međimurske prirode“. Radović je ujedno autorica slogana i logotipa akcije.

– Velik odaziv prijavljenih škola stvorio je malo tehničke poteškoće, ali uspjeli smo prikupiti čepove, iako nam je prikolica mala. Svi su odvezeni u Totovec, pakirani u jumbo vreće i odvoze se dalje ovlaštenom otkupljivaču. Uskoro će svi čepovi prema zakonskim regulama morati biti pričvršćeni uz ambalažu, kako se ne bi bacali u okoliš. Bude li i dalje viška odvojenih čepova, mi ćemo ih do kraja sljedeće godine nastaviti prikupljati – rekao je tom prilikom o tehničkoj provedbi akcije Emil Vibović, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec.

Male škole za velika djela

Maja Lukman Šprajc, ravnateljica PŠ Gornji Kraljevec, ponosna je što se s malim brojem učenika može učiniti mnogo.

– Već dvije godine naša se škola aktivno uključuje u ekološke akcije, kao što je prikupljanje starog papira i plastičnih čepova. Ove godine nam je nagrada unutar akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!‟, bila dodatni motivator, da se još angažiranije skupljaju čepovi. Učenicima su se pridružili roditelji, bake i djedovi, kompletna zajednica. Posebno smo ponosni što je dodjela nagrada u ovoj našoj maloj školi jer smo pokazali da i male škole mogu biti jako veli ekološki uzori, pa čak i velikim školama – rekla je Maja Lukman Šprajc.

Inicijativu za provedbu akcije dao je Josip Globar, umirovljenik i član Upravnog vijeća Međimurske prirode.

– Posljednjih šest godina kada sam radio u PŠ Novakovec kao učitelj organizirao sam u školi prikupljanje čepova. Svake godine smo skupili oko sto kilograma. Aktivirali smo učenike, roditelje i mještane. Cijelo selo je prikupljalo čepove, tako da se stekla navika. Odatle je proizašla ideja da se organizira ova akcija uz dodatni motiv, nagradni izlet – istaknuo je Globar.

Upravo su male škole iskazale poseban interes u provedbi akcije.

– Mi već unazad nekoliko godina prikupljamo čepove. Naša škola je ove godine osvojila drugo mjesto zahvaljujući mještanima koji svi odvajaju čepove i s veseljem ih donose nama u školu. Ponekad je bio problem i sa skladištenjem. Skupljalo se i u vrijeme korone. Osim čepova, skupljaju se i stare baterije, stari papir. U selu je razvijena svijest o razvrstavanju otpada – rekla je Jelena Bister, učiteljica PŠ Novakovec.

– Prijavili smo se u akciju uz skromna očekivanja, znali smo da nećemo uspjeti među top tri. Nama je bilo važno da djeca nauče brinuti o drugima i da odvajanjem čepova mogu pomoći drugima. Naučili smo sortirati i vagati čepove, pa smo imali kombinaciju prirode i društva i matematike, i to je bila dobra korelacija među predmetima. Naša akcija se nastavlja i dalje. Prikupili smo već sada stotinjak kilograma čepova – istaknula je Zita Kitanović, razrednica i učiteljica iz OŠ Kuršanec.

Tradicija pozitivnih ekoloških navika

Osnovna škola Donji Kraljevec ima dugu tradiciju ekoloških navika. Evo što kažu ravnateljica i učenici:

Sandra Vlahek, ravnateljica OŠ Donji Kraljevec

– Mi smo škola koja ima dugu tradiciju prikupljanja različitih sekundarnih sirovina. Danas dobivamo dvije nagrade, treće mjesto za prikupljanje starog papira i treće mjesto za prikupljanje plastičnih čepova. Naše učenike podržavaju njihovi roditelji. Čim su čuli za ovu akciju, a posebice zato što ima humanitarnu svrhu bilo je ljudi koji su nam dovozili ogroman broj čepova.

Leonard Strbad, učenik 7. razreda, OŠ Donji Kraljevec

– Naš razred skupio je dosta plastičnih čepova, a skupljali smo i stare papire. Plastične boce skupljamo za povratnu naknadu, a čepove za akciju. Naša škola je eko škola i mi se brinemo i za naš vrt. Prošli mjesec smo obnovili baru koju imamo ispred škole i kao razred smo dosta pridonijeli okolišu.

Larisa Cvek (3. razred) i Adela Kovač (3. razred) – Bilo je zanimljivo prikupljati čepove, doma smo ih spremali u kutije. Pomagali su i baka i djed.

Potpora lokalne zajednice

Svečanom programu nazočio je i načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec te naglasio:

– Drago mi je što su učenici ove male područne škole iskazali ponajveću svijest o potrebi razvrstavanja otpada. To je odraz kako se u malim školskim sredinama i malim lokalnim zajednicama kvalitetno radi na senzibilizaciji učenika i javnosti o potrebi pravilnog postupanja s otpadom, brizi za prirodu i okoliš, a ujedno i za oboljele osobe. Siguran sam da će se ta navika nastaviti i ubuduće.

Nagradni izleti

Prvo mjesto osvojila je PŠ Gornji Kraljevec (4,81 kg/po učeniku) te će učenici otići na izlet u Park prirode Papuk i razgledati Geo info Centar u Voćinu. Drugo mjesto osvojila je PŠ Novakovec (4,79 kg/po učeniku), a za nagradu učenici će obići novu poučnu stazu „Čovjek i rijeka“ i razgledati Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“. Učenici OŠ Donji Kraljevec osvojili su treće mjesto (3,39 kg/po učeniku) i razgledat će Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“.

Predstavnicima škola koje su bili nazočni programu uručena su priznanja, a najboljima dodijeljene nagrade za osvojena prvi tri mjesta. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec uručit će priznanja akcije, prigodom budućih preuzimanja plastičnih čepova, koji se kako je naglašeno, i nadalje marljivo skupljaju s ciljem zaštite prirode, ali i pomoći oboljelima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje