Povežite se s nama

Život i društvo

Zanimljiva novost: središnja proslava Dana grada Ivanca od sljedeće godine bit će u srpnju

Objavljeno:

- dana

Najave nestabilnog vremena za ovaj vikend ne idu na ruku nesmetanom održavanju središnjih manifestacija planiranih u sklopu proslave Dana grada Ivanca.

Grad Ivanec je najavio moguće promjene programa.

– Sve manifestacije koje su u programu za danas (petak, 21. lipnja), planiraju se održati po navedenom rasporedu. Što se tiče sutrašnjeg dana (subota, 22. lipnja), u planu je održavanje i svih manifestacija tijekom dana. Ukoliko prognoza pokaže mogućnost jačih pljuskova u kasnijim večernjim satima, točnije u vrijeme nastupa Hladnog piva, koncert se u tom slučaju neće održati, već se prebacuje na utorak, 25. lipnja (Dan državnosti) u isto vrijeme. S obzirom na to da prognoze kažu da će nedjelja (23. lipnja) biti nestabilna (kroz dan je najavljeno više pljuskova), sve ekipe i građane obavještavamo da manifestacija Ivanečki kotlić toga dana neće biti održana, već se prebacuje na utorak, 25. lipnja, u istim terminima i po rasporedu koji vrijedi za nedjelju – javljaju iz Ivanca.

Također, najavljuju zanimljivu novost.

– Budući da loše vrijeme već nekoliko godina za redom kvari središnje proslave Dana grada i onemogućuje održavanje ključnih manifestacija na otvorenom, te da je uočeno da se učestale oborine u pravilu pojavljuju oko Ivanja, od iduće godine središnje proslave više neće biti organizirane u ovo doba, već se pomiču u prvu polovicu srpnja – objašnjavaju organizatori iz Ivanca.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati