Povežite se s nama

Život i društvo

Zanimljivo predavanje: u srijedu doznajte koji gmazovi i vodozemci žive u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

UZ DAN PLANETA ZEMLJE

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu će u srijedu, 26. travnja, u 11 sati početi održano zanimljivo predavanje o vodozemcima i gmazovima koji žive u Varaždinskoj županiji.

Predavači su Boris Lauš i Igor Vilaj, a organizator je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koja će predstaviti publikaciju „Vodozemci i gmazovi u Varaždinskoj županiji“ tiskanu u okviru projekta „Inventarizacija herpetofaune Varaždinske županije“.

– Ovime se želi skrenuti pažnja javnosti na potrebu očuvanja dviju skupina životinja o kojima mnogi imaju negativan stav, iako se radi o izuzetno važnim i korisnim članovima ekosustava – ističu iz Javne ustanove.

U Varaždinskoj županiji zabilježeno je ukupno 27 vrsta vodozemaca i gmazova.

– Unatoč koristi, zbog straha i predrasuda, vodozemci i gmazovi često stradavaju od strane ljudi. Navedene činjenice upućuju na važnost njihove zaštite, ali i edukacije lokalnog stanovništva s ciljem podizanja ekološke svijesti kao i usmjeravanja točnih informacija kako bi se suzbile predrasude – napominju organizatori.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA RT

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje