Povežite se s nama

Život i društvo

Zaplešite Repu 5. ožujka u Knegincu

Objavljeno:

- dana

Karneval (poklade, mesopust, fašnik) kao europski godišnji običaj pripada i ruralnoj i urbanoj kulturi.

Podrijetlo mu je, vjerojatno, u starorimskim svetkovinama i običajima. To je vrijeme zabave, prividne slobode i privremeno legaliziranih poroka.

Pojedinačnim ili pak skupnim maskiranjem i prerušavanjem mijenja se identitet, a sudionici se pritom oslobađaju svakodnevnih društvenih uloga. Preodijevanjem se ostvaruje zamjena spolova, dobi ili društvenih statusa i tako unosi zbrka u ustaljeni poredak.

I ove godine Općina Gornji Kneginec u suradnji s općinskom Turističkom zajednicom priređuje ples pod maskama i spaljivanje princa «Fašnika», na «fašnički utorak», 5. ožujka, u 15:30 sati na Trgu hrvatskih branitelja (ispred zgrade KNEKOM-a).

Nakon programa za kralja Andrijana, spaljivanja princa Fašnika i programa dječjeg disca, svi posjetitelji pozvani su na tradicionalne krafne, prigodna slana peciva, kuhano vino i čaj.

U slučaju lošeg vremena fašnička proslava će se održati u dvorani OŠ Kneginec Gornji.

Nikako nemojte propustiti druženje pod maskama!

Život i društvo

FOTO Vatrogasci iz Čičkovine posjetili austrijske kolege i dobili na poklon vrijednu opremu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna 9 članova DVD-a Čičkovina bilo u posjetu u austrijskom Haterbergu. Tamo su ih dočekali kolege vatrogasci koji su ih upoznali sa svojim radom.

– Tamo su nas dočekali vatrogasci koji su nam prikazali njihov rad i vozila, te opremu. Bili smo u prilici isprobavati raznu opremu te auto-ljestve, a za kraj su nas u svojim vozilima provozali kroz grad – ispričali su nam u DVD-u Čičkovina.

– Bilo je to cjelodnevno druženje i na kraju su nam poklonili vatrogasni hidraulički alat te raznu drugu opremu.  Sa vatrogasnim prijateljima upoznao nas je Andrija R. na čemu smo mu jako zahvalni te smo dogovorili i daljnju suradnju – kažu zadovoljni članovi DVD-a Čičkovina.

Nastavite čitati

Život i društvo

‘Život na vagi’ preselio se u Međimurje: ‘Probudim se svako jutro i pomislim da sam u raju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova sezona ‘Života na vagi’, osim snažne volje i ustrajnosti novih 16 kandidata, opet će pokazati ljepote jednog kraja Lijepe Naše. Još jednom ekipa je smještena u mjestu bogate kulture, povijesti i mnoštva prirodnih ljepota, ovaj put Međimurju!

Na krajnjem sjeveru Hrvatske snimanje je u punom jeku, a treneri Mirna Čužić i Edo Mehmedović te kandidati već su se naviknuli na novu svakodnevicu, javlja RTL.

Njihov novi dom nalazi se u neposrednoj blizini Toplica Sveti Martin koje nude wellness i bazene, kilometarske pješačke staze, sportske terene, a okruženi su prekrasnom prirodom…

-Kad sam vidjela gdje ćemo biti smješteni, poželjela sam da me netko uštipne jer sam mislila da sanjam. Oduševile su me kućice koje su u skladu s prirodom. Volim drvo i takvo uređenje interijera daje mi osjećaj topline i doma. Ali i cijeli okoliš je predivan; stari mlin, potočić posred kampa i gusto zelenilo koje ga okružuje idealno su okruženje koje treba i nama, a posebno kandidatima nakon napornih treninga. No svugdje gdje je lijepa priroda, vidim samo raj za dušu – rekla je Mirna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje