Povežite se s nama

Međimurje

Započeli radovi na gradnji Studentskog doma

Objavljeno:

- dana

PLANOVI

Ni tjedan dana nakon što je s izvođačem radova potpisan ugovor, započeli su poslovi na izgradnji Studentskog doma u Čakovcu.

– Izgradnja Studentskog doma mnogo znači studentima, posebno onima koji nisu iz Čakovca, kao što je slučaj i sa mnom. Naime, uistinu nam je problem pronaći adekvatni smještaj zbog troškova. Cijene najma su vrlo visoke. Troškovi studenata su veliki, a kreću se i do 2.000 kuna s režijama i troškovima prehrane u menzi – objasnio je predsjednik Studentskog zbora Sven Rede.

Studentski doma imat će 32 ležaja, 23 sobe, restoran, knjižnicu, kafić…

Studentski dom neće samo olakšati život trenutnim studentima već će zbog sve boljih uvjeta privući i nove, zbližiti studentsku zajednicu u Međimurju i organizirati češća okupljanja. Studentski dom u Međimurskoj županiji, s 32 ležaja, 23 sobe, restoranom, knjižnicom, studentskim kafićem i drugim popratnim sadržajima, zasigurno će poboljšati i oplemeniti studentski život, a radovi će biti gotovi za šest mjeseci.

Dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nevenka Breslauer i župan Međimurske županije Matija Posavec objasnili su i da će se do proljeća revitalizirati još jedan dio staroga vojnoga kompleksa i postati novi dom za studente. Radi se o projektu vrijednom nešto više od 9,5 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira veći dio bespovratno, dok ostatak od 130 tisuća kuna pokriva Županija. Na području bivše vojarne u planu su još tri projekta.

– Najveći projekt je da cijeli ovaj prostor pretvorimo u Centar metalske jezgre, vrijedan 36 milijuna kuna, za koji smo dobili suglasnost resornog ministarstva. Ujedno smo pokrenuli investiciju vrijednu 12 milijuna kuna dogradnjom Tehnološkoinovacijskog centra, a na evaluaciji u Ministarstvu gospodarstva je i treći projekt, Centar održivog razvoja, također vrijedan 12 milijuna kuna – naglasio je župan Matija Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje