Povežite se s nama

Kultura

Zašto je Varaždin ispao iz utrke

Objavljeno:

- dana

HDZ o proglašenju Rijeke Gradom kulture 2020.godine

Nekoliko dana nakon što je Rijeka dobila titulu Grada kulture 2020. godine za koju se natjecao i Varaždin, ali je u prvom krugu ispao iz utrke, iz varaždinskog je HDZ-a stiglo priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Prilika da još jednom ukažemo na činjenicu kako Grad Varaždin ni u segmentu kulture više nije prepoznatljiv grad u Republici Hrvatskoj

Zašto?

„Povodom odluke Povjerenstva nezavisnih stručnjaka da grad Rijeka postane Europska prijestolnica kulture 2020. godine Povjerenstvo Hrvatske demokratske zajednice Grada Varaždina čestita gradu Rijeci na navedenom izboru, te joj želi sreću da u slijedećih četiri godine ostvari sve svoje zacrtane planove.

Međutim, ovo je prilika da još jednom ukažemo na činjenicu kako Grad Varaždin ni u segmentu kulture više nije prepoznatljiv grad u Republici Hrvatskoj.

Panel je ukazao na “nedovoljnu financijsku participaciju grada Varaždina u samom projektu a što ukazuje kako ovaj projekt nije prioritet grada”

Razlozi…

Da je tome nažalost tako, istaknuto je i u izvješću Panela nezavisnih stručnjaka koji je objavljen u svibnju prošle godine, a u kojem se između ostalog navodi kako Panel nije bio u mogućnosti razumjeti dostavljenu strategiju grada Varaždina niti koji se ciljevi istom žele ostvariti.

Program grada Varaždina prema mišljenju Panela nije naznačio programe i projekte koji bi privukli širu europsku publiku, te navedeni nedostatak predstavlja jednu od najslabijih točaka programa.  

…Još razloga

“Nedostatak umjetničke i europske vizije da bi grad Varaždin mogao postati europska prijestolnica kulture 2020 godine”

Nadalje, Panel je istaknuto kako slogan grada Varaždina spoj nespojivog nije nađen u samom programu. Panel nije uvjeren kako Varaždin i gradovi partneri imaju dovoljno turističkih kapaciteta za provedbu kapitalnih kulturnih projekata.

Također, Panel je izrazio zabrinutost kako grad Varaždin nema upravljačkih kadrova za provedbu navedenog projekta. Predloženi proračun od 18 milijuna EURO-a nije dostatan za provedbu programa, te ukazuju na nedovoljnu financijsku participaciju grada Varaždina u samom projektu a što ukazuje kako ovaj projekt nije prioritet grada. Zaključno, Panel je istaknuo kako prijavljenom programu nedostaje umjetničke i europske vizije da bi grad Varaždin mogao postati europska prijestolnica kulture 2020 godine.

Rješenje?

Obzirom na navedeno, Povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina u narednom razdoblju zalagat će se za afirmaciju kulturne politike u gradu Varaždinu, odnosno drugim riječima da sinonim Varaždin Grad kulture doista odgovara stvarnom stanju, da kultura u gradu Varaždinu dobije mjesto koje zaslužuje. To se prije svega odnosi na promjenu odnosa aktualne gradske vlasti prema kulturi, koja obuhvaća i pitanje umjetnika koji djeluju u nacionalnom kazalištu, odnos prema suvremenoj umjetnosti, alternativnim smjerovima, folklornim ansamblima i drugim kategorijama koje svojim radom doprinose i žele doprinijeti da kultura u gradu Varaždinu ponovno „diše punim plućima“.

 

Također, HDZ Grada Varaždina, zalagat će se da kultura dobije vlastiti upravni odjel u gradu Varaždinu, da odluku o raspodjeli proračunskih sredstava umjetničkim udrugama pripada stručnim osobama, a ne da se sredstva dodjeljuju bez valorizacije i vrednovanja programa i rezultata već isključivo po poznanstvu i podobnosti, te da Grad Varaždin u razvoj kulturne strategije uključi stručne i kvalificirane osobe koje će biti zadužene za provedbu iste“, stoji u priopćenju predsjednika Povjerenstva HDZ-a grada Varaždina Damira Habijana.

 

Panel o varaždinskoj kandidaturi:

– Nerazumljivost

– Neprivlačnost

– Nedostatak turističkih kapaciteta

– Nedostatak upravljačkih kadrova

– 18 milijuna eura – nedovoljno

– Nedovoljna participacija Grada

– Bez umjetničke i europske vizije

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje