Povežite se s nama

U fokusu

Zašto nema spasilačke službe na Aquacityju? Tvrtka koja je odabrana nema dovoljno zaposlenika

Objavljeno:

- dana

Potaknuti nedavnim tragičnim događajem utapanja 25-godišnjeg mladića na jezeru Motičnjak na neuređenom dijelu plaže u blizini kupališta Aquacity, provjerili smo zašto na varaždinskim kupalištima nema spasilačke službe.

Tragični događaj potaknuo je i raspravu na prošloj sjednici Gradskog vijeća, a zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je i da se na razini države više ne organizira škola plivanja.

– Vi znate da se ukinulo pravo obaveze da djeca u školi idu u školu plivanja, što je po meni apsolutno pogrešna odluka koja je donesena na razini države. Ali Grad Varaždin zato na tome radi, mi imamo školu plivanja za 1. i 2. razrede koja kreće na bazenima i ona je besplatna. Važno je da školarci idu na bazene i uče jer izgubljeni mladi život radi neznanja plivanja je velika tragedija – istaknuo je Marković.

O problematici vezanoj za rad spasilačke službe odgovorili su pak iz Gradskih bazena.

Odgovor koji smo dobili od ravnateljice Gradskih bazena Jelene Pavleković prenosimo u cijelosti.

U trenutku pisanja ovog odgovora spasilačka služba na Aquacityju nije aktivna, unatoč naporima uprave Javne ustanove „Gradski bazeni Varaždin“ koja Aquacityjem upravlja na temelju ugovora o zakupu sklopljenim s tvrtkom Aquacity d.o.o. u ožujku 2021. godine. Dakle, Ustanova je na području Aquacityja prisutna od prošle godine, tako da za vrijeme prije 2021. godine nemamo podatak jesu li spasilačke službe bile prisutne ili ne. Prošle godine na Aquacityju je postojala spasilačka služba u razdoblju aktivnosti aquaparka (kojeg je organizirala i imala u zakupu sama Ustanova) od 9. srpnja 2021. do 31. kolovoza 2021. Namjera i plan Ustanove je bio da spasilačka služba postoji i ove godine, no zbog objektivnih poteškoća, uz najbolju volju nije u tome uspjela.

Naime, Ustanova je dana 31. ožujka 2022. godine s vanjskom tvrtkom sklopila Ugovor o pružanju usluga spasilačke službe na kupalištima koji se odnosi na tri lokacije koje su u nadležnosti Javne ustanove „Gradski bazeni Varaždin“: sjedište Ustanove u Zagrebačkoj ulici, Gradsko kupalište na Dravi i Sportsko-rekreacijski centar „Aquacity“. Međutim, dolaskom ljetne sezone i povećane potrebe za uslugama spasilačke službe, tvrtka s kojom je sklopljen ugovor susrela se, nažalost, s problemom angažmana dovoljnog broja spasilaca na svim potrebnim lokacijama, te je došlo do problema s organizacijom spasilačke službe na Aquacityju zbog nedostatka licenciranih spasioca i njihove nemogućnosti angažiranja istih te u ovom trenutku nije u mogućnosti izvršiti svoju ugovornu obvezu. Svjesna potrebe za osiguravanjem sigurnosti kupača na svim lokacijama Ustanova nastoji osigurati spasilačku službu, no u tom je nastojanju suočena s jedne strane ugovornim odnosom kojeg u trenutku pisanja odgovora nastoji redefinirati i s druge strane, činjenicom da je broj osoba s licencom za spašavanje na vodi ograničen, tim više što je brojnim spasiocima s licencom tijekom ljeta privlačniji rad na moru te je iz tog razloga pronalaženje dovoljnog broja zainteresiranih spasilaca otežano. Ustanova zajedno s Gradom Varaždinom intenzivno traži mogućnost angažiranja drugih pravnih subjekata koji bi pružali takve usluge, ali takvih na tržištu ima tek mali broj.  Međutim čak i uz postojanje spasilačke službe na javnom kupalištu ne postoji garancija da se ne dogodi neki nesretan događaj.

Kao što ste i sami naveli, u Republici Hrvatskoj, nažalost, ne postoji zakonska obveza osiguravanja spasilaca na kupalištima. Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima bio je na snazi vrlo kratko vrijeme 2005. godine i nakon njegova stavljanja izvan snage novi propis nikad nije donesen. Unatoč tome, Gradski bazeni Varaždin su od otvaranja 2005. imali angažiranu spasilačku službu, što vlastite zaposlenike, što vanjske suradnike, te je ova trenutna situacija s trenutnom neaktivnošću spasilačke službe na Aquacityju, nažalost, splet okolnosti na koje Ustanova nije utjecala i čini značajne napore kako bi je u što kraćem roku razriješila.

Prema našem iskustvu, Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji s Policijskom postajom Varaždin održava  akcije osvještavanja građana o sigurnosti na vodi. Dvije takve akcije su održane upravo prošloga tjedna, 30. lipnja 2022. na Gradsnom kupalištu na Dravi i 1. srpnja 2022. na Aquacityju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“ (https://www.gdck-varazdin.hr/program-sigurnost-vodi/). Nesporno je da su takve akcije hvalevrijedne i da je neizmjerno važna svijest građana o sigurnosnim mjerama i ponašanju na vodi. Nažalost, svjesni smo i da prisutnost spasilaca na kupalištu nije garancija sigurnosti kupača jer se nesreće, nažalost, mogu dogoditi u trenutku, a prirodni uvjeti i specifično okruženje jezera Motičnjak, u kojem postoje nagle razlike u dubini vode, podvodne struje, mulj na dnu i slično, pozivaju na dodatni oprez i svijest o opasnosti takvog okruženja.

U fokusu

Dobre vijesti za vozače, od danas jeftinije gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će vrijediti sljedećih dva tjedna.

Nove cijene iznosit će:

– 1,43 EUR/l za benzinsko gorivo (smanjenje 0,04 EUR/l)

–  1,37 EUR/l za dizelsko gorivo (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 0,83 EUR/l za plavi dizel (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 1,06 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg)

– 1,62 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,02 EUR/kg)

Iz Vlade kažu da bi te cijene bez mjera iznosile:

– 1,56 EUR/l za benzinsko gorivo

– 1,53 EUR/l za dizelsko gorivo

– 0,92 EUR/l za plavi dizel

– 1,30 EUR/kg UNP za spremnike

– 1,93 EUR/kg UNP za boce

Nastavite čitati

U fokusu

Od srpnja veće rate kredita, evo tko će biti prvi na udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme najavljuje se povećanje kamatnih stopa. Prvi će na udaru biti klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama.

Hrvatska narodna banka najavila je da će od 1. srpnja nacionalna referentna stopa (NRS) rasti 0,3 postotna poena pa bi tada mogli poskupjeti krediti s promjenjivim kamatnim stopama koji su vezani za NRS, piše Večernji list.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić objasnio je da bi nešto veće rate kredita mogla očekivati trećina korisnika stambenih kredita, njih oko 67 tisuća, te 110 tisuća potrošačkih kredita, odnosno desetak posto ukupnog broja. Šošić je kazao da će prosječna mjesečna rata stambenih kredita vezanih za NRS porasti oko pet eura za četiri petine dužnika, dok će za preostalih 20 posto klijenata mjesečna rata biti veća desetak eura.

Guverner Boris Vujčić kazao je da su kamatne stope u Hrvatskoj porasle znatno manje nego u drugim članicama eurozone jer je velik broj potrošača ugovorio kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje