Povežite se s nama

U fokusu

Zašto u POS-u u Jalkovečkoj nisu napravljena parkirališta koja su bila planirana i gdje je nestao novac?

Objavljeno:

- dana

MJESTA NEMA NI ZA LIJEK

– Možda travnata površina pored zgrada u POS naselju koje su uz Ulicu Marije Jurić Zagorke izgleda lijepo, no to prvotno nije bila njezina svrha.

Stanari su kod izgradnje tih zgrada dobili od APN-a izgled ovog dijela naselja iz kojeg se jasno vidi da su na tom prostoru bila predviđena parkirališna mjesta. Ako su stanari, kad su kupovali stan nešto platili, zašto to nije izvedeno? Ako su izvođači dobili od investitora određeni novac, zašto to nisu napravili i gdje je zapelo?  I gdje je završio novac? – pitao je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a na današnjoj konferenciji za novinare u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu.

Asfaltilrali i puteve do parkirališta, no oni sad ne vode nigdje

Podsjetio je da stanari POS naselja u Jalkovečkoj imaju problema s pronalaskom slobodnog parkirališnog mjesta, a sada su izvan tog naselja niknule tri nove zgrade izgrađene od strane privatnog investitora, a u blizini je Sveučilište sjever.

– Mnogi poslovni prostori zahtijevaju više od jednog parkirnog mjesta prema zakonu i ovdje doista postoji problem parkiranja. Stoga postavljam pitanje zašto ne naprave parkirna mjesta na mjestu na kojem je bilo predviđeno? Da je tamo bilo predviđeno parkiralište pokazuje nekoliko asfaltiranih puteva koji vode nigdje,  odnosno, prema zelenoj površini. To samo pokazuje da je prvotna namjena bila da vode do planiranih parkirališta – rekao je Habijan.

Dejan Žmuk, koji je uz Roberta Puju upozorio na probleme tog mjesnog odbora, rekao je evidentno kako je premalo parkirališnih mjesta u odnosu na broj stanara.

– Mi u ovom kvartu imamo pedijatrijsku ordinaciju, ljekarnu, ovdje parkiraju ljudi koji idu u bolnicu, a nova zgrada još nije ni useljena. Bit će velike gužvancije i još veći problem pronaći slobodno parkirališno mjesto. Prvenstveno treba razmišljati o stanarima koji tu žive i koji su u cijeni stana platili parkirno mjesto koje nije njihovo, ali po zakonu mora biti izgrađeno – poručio je Žmuk.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati