Povežite se s nama

Život i društvo

Zaustavljeno zatvaranje obrta

Objavljeno:

- dana

OBRTNICI

Nakon brojnih političara, varaždinskim je ulicama u vrijeme Špancirfesta prošetao i obrtnički establishment. Predsjednike županijskih komora i Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca ugostio je nedavno izabrani čelni čovjek Županijske obrtničke komore Mario Milak.

I dok su posjeti političara okarakterizirani kao dio predizborne kampanje, obrtnicima je Špancirfest svojevrstan pokazatelj aktualne situacije u branši. Već je cijena najma spriječila nastup brojnih obrtnika. Govoreći o propalom obrtništvu Varaždinske županije, Milak će reći da je u Komori slika gotovo identična kao i u ostalim komorama.

– Od 3300 obrtnika prije par godina ostalo nas je 2800. Ne mislim da su ostali samo najbolji, već oni izdržljiviji i snalažljiviji. I dalje se teško nosimo s nelikvidnošću, teško dolazimo do povoljnog kapitala. Sredstva namijenjena malim gospodarstvenicima su ili premala ili preteško dostupna. Županija subvencionira kamate kreditima namijenjenima malim i srednjim poduzetnicima, ali taj kreditni potencijal je ograničen.

Obrtnici postoje od davnina, prvi su pravi poduzetnici. No najavljujemo i snažnu borbu za taj opstanak, borbu protiv sive ekonomije, za više prava i veće uvažavanje kod kreiranja okvira u kojima posluje obrtništvo, rekao je Milak.

Cijena najma štanda spriječila je nastup brojnih obrtnika

Ipak, predsjednici komora vele da je situacija u obrtništvu općenito – bolja. Iako s razumljivim svojevrsnim oprezom, predsjednici Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Međimurske i Varaždinske obrtničke komore slažu se da se situacija zadnjih mjeseci popravila. Iako se ne otvaraju novi, stagnira i propadanje postojećih obrta. Tijekom pet godina propalo je 25 tisuća obrta s oko 60 tisuća zaposlenih, rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. Na početku je bila riječ o građevinarstvu i proizvodnji, potom u sektoru prijevoza, a sada su na redu male obiteljske trgovine. Varaždinom se špancirao i ministar poduzetništva i obrtnika Gordan Maras. Ali ne u društvu obrtnika.

Obećao je novu financijsku injekciju malom i srednjem gospodarstvu od 304 milijuna kuna. Obrtnici smatraju kako je logično bilo za očekivati za očekivati da je to najavio u društvu onih koji predstavljaju to malo gospodarstvo.

Međimurska Boris Lukovnjak

“Od preko 1800 obrta ostalo je 1230. Vjerujem da to što brže izlazimo iz krize valja zahvaliti i niskim plaćama. Bolje za početak i niske plaće, ali zaposlenost, nego nezaposlenost i socijala.  Investitorima je to poticaj za otvaranje obrta. 

Zagrebačka Miroslav Šabić

“Bilo nas je 22 tisuće, ostalo nas je 18,5 tisuća. Osnovali smo program zajedničke nabave, u kojemu obrtnicima nudimo povoljnije varijante nabave struje, goriva… Sve je to dalo obrtnicima vjetar u leđa. Sami ste rekli ‘Bliže oltaru’…”. 

Krapinsko-zagorska Davorin Pleško

Prije sedam godina bilo nas je 3,5 tisuća, a sada nas je tisuću manje. Za ovu stagnaciju nisu zaslužne neke velike državne mjere nego je tržište odigralo svoju ulogu. Pad je nezaposlenosti, poglavito u metaloprerađivačkoj industriji.

 HOK Dragutin Ranogajec

Zaustavljen je pad u brojkama. Definitivno nisu pravi ljudi na pravim mjestima. Imate situaciju da  nam 3,5 godine govore “bit će rast, bit će rast sljedeći kvartal” i znate i ćorava kokoš pogodi zrno. Obrtnici nemaju vremena čekati budućnost, moraju je graditi. 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Radno u rasadnicima Parkova: pakiraju i utovaruju krizanteme multoflore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Parkovi

U rasadnicima Parkova ove je nedjelje, 24. listopada, radna atmosfera.

U tijeku je pakiranje i utovar krizantema multoflora po čijoj su proizvodnji, između ostalog Parkovi poznati diljem Hrvatske.

Krizanteme multiflore iz vlastite proizvodnje Parkova pakiraju se u zaštitne celofane i šalju u distribucijske centre velikih trgovačkih lanaca diljem Hrvatske.

Osim u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, krizanteme multiflore iz proizvodnje Parkova mogu se kupiti u Vrtnom centru Parkova d.o.o., cvjećarnici Krizantema, kao i na štandovima prigodne prodaje koji će biti postavljeni pored Varaždinskog groblja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje