Povežite se s nama

Međimurje

Završena obnova Područne škole Gornji Hrašćan

Foto: Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija završila je obnovu još jedne svoje škole.

Riječ je o područnom školskom odjelu u Gornjem Hrašćanu koji pohađa 65 učenika, od prvog do šestog razreda.

I ova Područna škola od iznimne je važnosti za mjesto, jer stvara preduvjete za ostanak obitelji u našoj sredini, a škola nadomak kućnog praga, veliko je blago i za učenike.

Građevinskim radovima uređen je prostor za tri nove učionice, proširena je kuhinja te adaptirane sanitarne prostorije i podrum, a ukupna vrijednost investicije iznosi više od 65.000 eura.

Aktualnim radovima zaokružena je obnova ove školske zgrade na kojoj je 2021. godine zamijenjeno krovište, godinu dana nakon toga postavljena je nova stolarija te izvedena termofasada, uz uređenje prilaznog puta.

Rekonstrukcijski radovi završili su u vrlo kratkom roku, a najvažnije i u ovom projektu je zadovoljstvo učenika i učitelja znatno boljim uvjetima za odvijanje nastave. Preostaje još opremanje prostorija, te uređenje okoliša školske zgrade.

Međimurska županija kontinuirano ulaže u svoje škole u cilju dosezanja najvišeg standarda za učenike i nastavnike, a ravnomjernim ulaganjem i u područne odjele dokazuje da se podjednako skrbi i o razvoju obrazovanja u malim sredinama u kojima su upravo škole centri društvenih zbivanja i važan pokazatelj kvalitete života.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje