Povežite se s nama

Međimurje

Završili Dani Međimurske županije, slavilo se u Črečanu i Vratišincu

Objavljeno:

- dana

VESELO

Posljednji je vikend u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije obilježen uz pjesmu, ples i dašak međimurskog turizma.

U najmanjemu mjestu Općine Nedelišće, Črečanu na Ribnjaku, predstavljen je raznolik turistički potencijal ovog mjesta. Tome su doprinijeli Medeni vrt pčelarice Tatjane Šardi, zadruga Animalogic koja se bavi razvojem konjičkog sporta i OPG Kirić koji se brine o Ribnjaku kao mjestu za opuštanje izletnika.

U čast Vrhovskom

Provjereni radijski dvojac Mirko Fodor i Andro Tomović svojom live-emisijom “Svakom loncu poklopac” Hrvatskog radija 1 izravnim su javljanjem u eter slušatelje širom Lijepe Naše upoznali s međimurskim krajem. Program je nastavljen manifestacijom “Dani Vrhovskog” u čast istaknutoga hrvatskog skladatelja, glazbenika i pedagoga rođenog u Črečanu, Josipa Vrhovskog.

Zbor “Josip Slavenski” izveo je nekoliko prigodnih pjesama, uz nezaobilaznu izvedbu skladbe “Črečan selo”

Svečanost je započela ispred njegove rodne kuće, gdje su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun i Mladen Posavec, predsjednik Općinskog vijeća i tajnica Zbora Vida Risek položili vijenac. Tom je prigodom Zbor “Josip Slavenski” izveo nekoliko prigodnih pjesama, uz nezaobilaznu izvedbu skladbe “Črečan selo”.

Pjesma i ples

Obilježavanje je nastavljeno u Društvenom domu cjelovečernjim koncertom. Nastupali su Dječji zbor “Josip Vrhovski” iz Slakovca pod ravnanjem Andreje Šćapec, Zbor “Josip Vrhovski” uz voditelja Branimira Magdalenića i Pjevački zbor KUD-a iz Brežica pod ravnanjem Elizabete i Dragutina Križanića. Ugodna večer u znaku pjesme, prijateljstva i pozitivnih emocija zaključena je riječima zahvale načelnika Općine Nedelišće Darka Danie organizatorima i gostima koji su uveličali svečanost, osobito županu Brežica Ivanu Molatu te mnogobrojnoj publici.

Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec” u Vratišincu održao koncert za pamćenje u punom Domu kulture

 Povodom Majčinog dana, a i u okviru Dana Međimurske županije, drugu je godinu zaredom u Domu kulture u Vratišincu održan koncert koji je organizirao Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec”. Pjesmu, ples i igrokaze čija je nit vodilja i spona majka, nije propustio ni župan Međimurske županije Matija Posavec, uz načelnika Općine Vratišinec Zdravka Mlinarića, župnika Pavla Mesarića te mještane i goste iz Ludbrega. Svečanu priredbu oplemenili su mališani Dječjeg vrtića “Srčeko”, učenici OŠ “Dr. Vinko Žganec”, Kulturno-umjetnička udruga Društvo žena Gornji Kraljevec, KUD “Dr. Vinko Žganec” nastupom starije i mlađe folklorne skupine uz pratnju tamburaša, gosti iz Podravine, Mješoviti pjevački zbor “Podravina” Ludbreg te domaćini – Pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: i veliki i mali građani zajedničkim snagama očistili okoliš

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće drugi puta ove godine uključio se u nacionalnu kampanju zaštite okoliša „Zelena čistka 2021.“ I ovoga puta Zelenoj čistki odazvao se veliki broj građana potaknutih osjećajem osobne odgovornosti za čisti okoliš, a kampanji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Srpak, brojni članovi udruga, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća i članovi mjesnih odbora.

Komunalni redar i predstavnici mjesnih odbora prethodno su obišli svoja naselja i šumarke oko naselja te odredili točke kojima je potrebno pridati najviše pažnje. Podijeljeni u skupine, građani su počistili teren.

Probuditi ekološku svijest

Osim samog čišćenja smeća, smisao akcije je probuditi ekološku svijest kod građana i spriječiti ili svesti na minimum daljnja zagađenja.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je sve koji su se ponovno aktivno uključili u akciju te naglasio da je zadaća svih građana prijaviti svako nesavjesno odlaganje smeća ili paljenje istog.

Iako Grad Mursko Središće ima sve uvjete za adekvatno odlaganje otpada – mogućnost korištenja smeđih kanti, vršenje selekcije otpada, mogućnost odvoza glomaznog otpada, reciklažno dvorište, kompostanu i propisani sustav odvoza komunalnog otpada, u prirodi su, nažalost, opet pronađene veće količine otpada koje će se zbrinjavati tijekom idućeg tjedna.

Na nizu kolegija gradonačelnika i na gradskim vijećima pozivali su se građani da prijavljuju osobe koje odbacuju smeće te je gradonačelnik ujedno naložio komunalnom redarstvu da se počinitelji obavezno kažnjavaju.

– Pozivamo sve građane da prijavljuju nesavjesno odlaganje smeća, kao i svako smeće na koje naiđu prilikom šetnje, vožnje, radova u polju ili bilo kojom drugom prilikom. Suradnjom građana i gradskih komunalnih službi osigurat ćemo lijep i čist okoliš, za nas i za generacije koje dolaze – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje