Povežite se s nama

Međimurje

Završili Dani Međimurske županije, slavilo se u Črečanu i Vratišincu

Objavljeno:

- dana

VESELO

Posljednji je vikend u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije obilježen uz pjesmu, ples i dašak međimurskog turizma.

U najmanjemu mjestu Općine Nedelišće, Črečanu na Ribnjaku, predstavljen je raznolik turistički potencijal ovog mjesta. Tome su doprinijeli Medeni vrt pčelarice Tatjane Šardi, zadruga Animalogic koja se bavi razvojem konjičkog sporta i OPG Kirić koji se brine o Ribnjaku kao mjestu za opuštanje izletnika.

U čast Vrhovskom

Provjereni radijski dvojac Mirko Fodor i Andro Tomović svojom live-emisijom “Svakom loncu poklopac” Hrvatskog radija 1 izravnim su javljanjem u eter slušatelje širom Lijepe Naše upoznali s međimurskim krajem. Program je nastavljen manifestacijom “Dani Vrhovskog” u čast istaknutoga hrvatskog skladatelja, glazbenika i pedagoga rođenog u Črečanu, Josipa Vrhovskog.

Zbor “Josip Slavenski” izveo je nekoliko prigodnih pjesama, uz nezaobilaznu izvedbu skladbe “Črečan selo”

Svečanost je započela ispred njegove rodne kuće, gdje su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun i Mladen Posavec, predsjednik Općinskog vijeća i tajnica Zbora Vida Risek položili vijenac. Tom je prigodom Zbor “Josip Slavenski” izveo nekoliko prigodnih pjesama, uz nezaobilaznu izvedbu skladbe “Črečan selo”.

Pjesma i ples

Obilježavanje je nastavljeno u Društvenom domu cjelovečernjim koncertom. Nastupali su Dječji zbor “Josip Vrhovski” iz Slakovca pod ravnanjem Andreje Šćapec, Zbor “Josip Vrhovski” uz voditelja Branimira Magdalenića i Pjevački zbor KUD-a iz Brežica pod ravnanjem Elizabete i Dragutina Križanića. Ugodna večer u znaku pjesme, prijateljstva i pozitivnih emocija zaključena je riječima zahvale načelnika Općine Nedelišće Darka Danie organizatorima i gostima koji su uveličali svečanost, osobito županu Brežica Ivanu Molatu te mnogobrojnoj publici.

Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec” u Vratišincu održao koncert za pamćenje u punom Domu kulture

 Povodom Majčinog dana, a i u okviru Dana Međimurske županije, drugu je godinu zaredom u Domu kulture u Vratišincu održan koncert koji je organizirao Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec”. Pjesmu, ples i igrokaze čija je nit vodilja i spona majka, nije propustio ni župan Međimurske županije Matija Posavec, uz načelnika Općine Vratišinec Zdravka Mlinarića, župnika Pavla Mesarića te mještane i goste iz Ludbrega. Svečanu priredbu oplemenili su mališani Dječjeg vrtića “Srčeko”, učenici OŠ “Dr. Vinko Žganec”, Kulturno-umjetnička udruga Društvo žena Gornji Kraljevec, KUD “Dr. Vinko Žganec” nastupom starije i mlađe folklorne skupine uz pratnju tamburaša, gosti iz Podravine, Mješoviti pjevački zbor “Podravina” Ludbreg te domaćini – Pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje