Povežite se s nama

Međimurje

Zbog godišnjih bacaju ribice, akvarijske kornjače i iguane!

Objavljeno:

- dana

NEODGOVORNO

Mačke i psi nisu jedini kućni ljubimci koji zbog godišnjih odmora ljeti ostaju bez doma.

Zbog nekoliko dana odmora, neodgovorni vlasnici “na cestu” bacaju i akvarijske kornjače, zlatne ribice, pa čak i iguane te druge egzotične životinje. Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka.

Dosade im?!

– Po rijekama i jezercima u našoj Županiji pronalazimo različite životinjske vrste koje nisu autohtone, od zlatnih ribica pa do akvarijskih kornjača. Pronađeni su i veći gmazovi, no ne u našoj, nego u drugim županijama. Kad ljudima, primjerice, iguana dosadi, bace ju van, u prirodu. Međutim, svi moramo znati da su to divlje životinje koje moraju živjeti u toplim uvjetima, pa ugibaju zbog neprilagođenosti – upozorava Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Egzotične životinje koje uspiju preživjeti mogu biti prijetnja za ljude, no sve je veći problem to što ugrožavaju domaće vrste. Domaće barske kornjače su ugrožene zbog akvarijskih kornjača.

Zlatne ribice su lijepe, ali nemojte ih kupovati ako se o njima ne možete dobro brinuti

– U Varaždinskoj županiji imamo nalaz crvenouhe kornjače, invazivne vrste. To je akvarijska kornjačica koju ljudi, kad im dosadi ili kad naraste, puste u prirodu. Problem je što zauzima istu ekološku nišu kao i barska kornjača, živi u istom staništu i hrani se na isti način, čime zauzima prostor i ugrožava našu autohtonu vrstu – navodi Alenka Car.
Prirodno stanište crvenouhe kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi, a uvrštena je na popis 100 najgorih stranih invazivnih vrsta na svijetu i Europi. Uvoz ove životinje u Hrvatsku je zabranjen.

Ne zaboravite

Unatoč upozorenjima i zabranama, kornjače, zlatne ribice i druge invazivne vrste u jezerima i rijekama često završavaju i zbog neinformiranosti ljudi. Majka i otac djeci kupe kornjačicu, pa se iznenade kad shvate da njihov kućni ljubimac neće ostati mali, nego iz dana u dan raste. Crvenouha kornjača može narasti i do 60 centimetara. Kad akvarij postane premali ne kupe novi, nego im je lakše pustiti životinju u prirodu.
Upravo zbog toga su u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koji djeluje u sklopu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, još prije desetak godina izradili brošuru o egzotičnim životinjama, no problem je ostao sve do danas.

CRVENOUHA KORNJAČA Prirodno stanište ove kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi

BARSKA KORNJAČA Ova domaća vrsta kornjače danas je ugrožena zbog stranih invazivnih vrsta

– Ne zaboravite da kućni ljubimci rastu, a jedan od najvećih problema je iznalaženje dovoljno velikog životnog prostora, zadovoljenje potrebnih uvjeta držanja i osiguranje dovoljne količine hrane – upozoravaju iz Državnog zavoda.
Napominju da se egzotični kućni ljubimac nikada ne smije puštati u prirodu.
– Ako se više ne možete brinuti o svom kućnom ljubimcu, ne puštajte ga u prirodu! Pokušajte mu pronaći novi dom ili ga dajte u utočište – apeliraju.

Što morate osigurati kućnom ljubimcu?

Nastambu funkcionalnu prilagođenu vrsti koju držite, a koja omogućava obavljanje osnovnih bioloških potreba.
Skladištenje, pripremanje i davanje hrane u skladu sa zahtjevima vrste.
Onemogućavanje bijega životinje.
Kontrolu zdravstvenog stanja i liječenje.
Redovito čišćenje prostora sredstvima koja ne ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi.
Izvor: Egzotični kućni ljubimci, Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor:
Foto: Ilustracije

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje