Povežite se s nama

Međimurje

Zbog godišnjih bacaju ribice, akvarijske kornjače i iguane!

Objavljeno:

- dana

NEODGOVORNO

Mačke i psi nisu jedini kućni ljubimci koji zbog godišnjih odmora ljeti ostaju bez doma.

Zbog nekoliko dana odmora, neodgovorni vlasnici “na cestu” bacaju i akvarijske kornjače, zlatne ribice, pa čak i iguane te druge egzotične životinje. Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka.

Dosade im?!

– Po rijekama i jezercima u našoj Županiji pronalazimo različite životinjske vrste koje nisu autohtone, od zlatnih ribica pa do akvarijskih kornjača. Pronađeni su i veći gmazovi, no ne u našoj, nego u drugim županijama. Kad ljudima, primjerice, iguana dosadi, bace ju van, u prirodu. Međutim, svi moramo znati da su to divlje životinje koje moraju živjeti u toplim uvjetima, pa ugibaju zbog neprilagođenosti – upozorava Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Egzotične životinje koje uspiju preživjeti mogu biti prijetnja za ljude, no sve je veći problem to što ugrožavaju domaće vrste. Domaće barske kornjače su ugrožene zbog akvarijskih kornjača.

Zlatne ribice su lijepe, ali nemojte ih kupovati ako se o njima ne možete dobro brinuti

– U Varaždinskoj županiji imamo nalaz crvenouhe kornjače, invazivne vrste. To je akvarijska kornjačica koju ljudi, kad im dosadi ili kad naraste, puste u prirodu. Problem je što zauzima istu ekološku nišu kao i barska kornjača, živi u istom staništu i hrani se na isti način, čime zauzima prostor i ugrožava našu autohtonu vrstu – navodi Alenka Car.
Prirodno stanište crvenouhe kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi, a uvrštena je na popis 100 najgorih stranih invazivnih vrsta na svijetu i Europi. Uvoz ove životinje u Hrvatsku je zabranjen.

Ne zaboravite

Unatoč upozorenjima i zabranama, kornjače, zlatne ribice i druge invazivne vrste u jezerima i rijekama često završavaju i zbog neinformiranosti ljudi. Majka i otac djeci kupe kornjačicu, pa se iznenade kad shvate da njihov kućni ljubimac neće ostati mali, nego iz dana u dan raste. Crvenouha kornjača može narasti i do 60 centimetara. Kad akvarij postane premali ne kupe novi, nego im je lakše pustiti životinju u prirodu.
Upravo zbog toga su u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koji djeluje u sklopu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, još prije desetak godina izradili brošuru o egzotičnim životinjama, no problem je ostao sve do danas.

CRVENOUHA KORNJAČA Prirodno stanište ove kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi

BARSKA KORNJAČA Ova domaća vrsta kornjače danas je ugrožena zbog stranih invazivnih vrsta

– Ne zaboravite da kućni ljubimci rastu, a jedan od najvećih problema je iznalaženje dovoljno velikog životnog prostora, zadovoljenje potrebnih uvjeta držanja i osiguranje dovoljne količine hrane – upozoravaju iz Državnog zavoda.
Napominju da se egzotični kućni ljubimac nikada ne smije puštati u prirodu.
– Ako se više ne možete brinuti o svom kućnom ljubimcu, ne puštajte ga u prirodu! Pokušajte mu pronaći novi dom ili ga dajte u utočište – apeliraju.

Što morate osigurati kućnom ljubimcu?

Nastambu funkcionalnu prilagođenu vrsti koju držite, a koja omogućava obavljanje osnovnih bioloških potreba.
Skladištenje, pripremanje i davanje hrane u skladu sa zahtjevima vrste.
Onemogućavanje bijega životinje.
Kontrolu zdravstvenog stanja i liječenje.
Redovito čišćenje prostora sredstvima koja ne ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi.
Izvor: Egzotični kućni ljubimci, Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor:
Foto: Ilustracije

Međimurje

30 godina Gimnastičkog kluba: „Macan je više od kluba. On je obitelj, simbol zajedništva, ustrajnosti i kvalitete“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan svečano je obilježio 30 godina postojanja, a programu koji se održao u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Gosti su svim članovima Gimnastičkog kluba zahvalili na kontinuitetu kvalitete, dobrim rezultatima i odličnom radu kao i vrhunskim trenerima koji rade s djecom željnom učenja, treniranja i napredovanja.

– Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan spada u predvodnike međimurskog sporta. Iz njega je ponikao nositelj srebrne olimpijske medalje, prve gimnastičke olimpijske medalje u Hrvatskoj, te je riječ o Klubu koji je desetljećima rasadnik talenata – naglasio je župan Matija Posavec.

– Ovo je zaista veliki jubilej u svjetlu činjenice da je Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan jedan od simbola Čakovca i mjesto gdje se stvaraju novi talenti, ali i šampioni – poručila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Tijekom svečanosti iz GK Marijan Zadravec Macan poručili su da će otvoriti balon-dvoranu nadomak Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a staru sportsku dvoranu na toj lokaciji preurediti u gimnastičku. Macanov dom u centru grada, u svom novom ruhu, postat će centar izvrsnosti za mlade sportaše.

Uoči rođendanskog programa održana je klupska izborna Skupština, na kojoj je potvrđeno da će i u novom četverogodišnjem mandatu Klub voditi predsjednik Željko Jakopec. Dopredsjednik ostaje Mario Vukoja, a tajnik Marijan Vugrinčić. Proslavljeni hrvatski olimpijac Filip Ude imenovan je sportskim direktorom Gimnastičkog kluba.

Predsjednik Željko Jakopec osvrnuo se na protekla tri desetljeća rekavši da se u Klubu radilo s tisućama djece, a pehara i medalja je toliko da se više i ne broje.

– Svima nama Macan je više od kluba. Svima nama Macan je obitelj. Simbolizira zajedništvo, ustrajnost, stručnost, kvalitetu, želju za napretkom, a čega ne bi bilo bez duha kojega nam je usadio upravo Macan i čija ostavština je dio svih nas – poručio je predsjednik Jakopec.

Na svečanosti su podijeljena najviša klupska priznanja. Godišnje nagrade dobili su Matija Novak, Marija Zadravec i Vilim Simon dok je Marijan Vugrinčić primio medalju za životno djelo.

Nastavite čitati

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osamostaljenjem Republike Hrvatske od 1991. godine u Murskom Središću oformljen je granični prijelaz. Kako je ulaskom Hrvatske u schengenski prostor nestala bilo kakva potreba za graničnim prijelazom, gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak pokrenuo je inicijativu za micanjem granične konstrukcije iz Murskog Središća.

Tim je povodom u najsjevernijem hrvatskom gradu boravio Ante Kapulica iz Ministarstva financija. Gradonačelnik Srpak iznio je kompletnu problematiku vezanu za obnovu Sokolskog doma koja će biti gotovo nemoguća ukoliko se s bivšeg graničnog prijelaza ne uklone kontejneri s desne strane u smjeru Slovenije.

– Slažem se s argumentima koje je iznio gradonačelnik Srpak. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor spomenuti resursi više nisu potrebni. Također, kako se bivši granični prijelaz nalazi na mostu i u centru Murskog Središća, svakako ima smisla da se jednostavno ukloni – prokomentirao je Kapulica.

Gradonačelnik Srpak zatražit će sastanak i s ministrom financija Markom Primorcem, kojem će također predstaviti problematiku, a sve s ciljem postizanja dogovora oko potpunog micanja svih dijelova bivšega graničnog prijelaza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje