Povežite se s nama

Međimurje

Zbog godišnjih bacaju ribice, akvarijske kornjače i iguane!

Objavljeno:

- dana

NEODGOVORNO

Mačke i psi nisu jedini kućni ljubimci koji zbog godišnjih odmora ljeti ostaju bez doma.

Zbog nekoliko dana odmora, neodgovorni vlasnici “na cestu” bacaju i akvarijske kornjače, zlatne ribice, pa čak i iguane te druge egzotične životinje. Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka.

Dosade im?!

– Po rijekama i jezercima u našoj Županiji pronalazimo različite životinjske vrste koje nisu autohtone, od zlatnih ribica pa do akvarijskih kornjača. Pronađeni su i veći gmazovi, no ne u našoj, nego u drugim županijama. Kad ljudima, primjerice, iguana dosadi, bace ju van, u prirodu. Međutim, svi moramo znati da su to divlje životinje koje moraju živjeti u toplim uvjetima, pa ugibaju zbog neprilagođenosti – upozorava Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Egzotične životinje koje uspiju preživjeti mogu biti prijetnja za ljude, no sve je veći problem to što ugrožavaju domaće vrste. Domaće barske kornjače su ugrožene zbog akvarijskih kornjača.

Zlatne ribice su lijepe, ali nemojte ih kupovati ako se o njima ne možete dobro brinuti

– U Varaždinskoj županiji imamo nalaz crvenouhe kornjače, invazivne vrste. To je akvarijska kornjačica koju ljudi, kad im dosadi ili kad naraste, puste u prirodu. Problem je što zauzima istu ekološku nišu kao i barska kornjača, živi u istom staništu i hrani se na isti način, čime zauzima prostor i ugrožava našu autohtonu vrstu – navodi Alenka Car.
Prirodno stanište crvenouhe kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi, a uvrštena je na popis 100 najgorih stranih invazivnih vrsta na svijetu i Europi. Uvoz ove životinje u Hrvatsku je zabranjen.

Ne zaboravite

Unatoč upozorenjima i zabranama, kornjače, zlatne ribice i druge invazivne vrste u jezerima i rijekama često završavaju i zbog neinformiranosti ljudi. Majka i otac djeci kupe kornjačicu, pa se iznenade kad shvate da njihov kućni ljubimac neće ostati mali, nego iz dana u dan raste. Crvenouha kornjača može narasti i do 60 centimetara. Kad akvarij postane premali ne kupe novi, nego im je lakše pustiti životinju u prirodu.
Upravo zbog toga su u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koji djeluje u sklopu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, još prije desetak godina izradili brošuru o egzotičnim životinjama, no problem je ostao sve do danas.

CRVENOUHA KORNJAČA Prirodno stanište ove kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi

BARSKA KORNJAČA Ova domaća vrsta kornjače danas je ugrožena zbog stranih invazivnih vrsta

– Ne zaboravite da kućni ljubimci rastu, a jedan od najvećih problema je iznalaženje dovoljno velikog životnog prostora, zadovoljenje potrebnih uvjeta držanja i osiguranje dovoljne količine hrane – upozoravaju iz Državnog zavoda.
Napominju da se egzotični kućni ljubimac nikada ne smije puštati u prirodu.
– Ako se više ne možete brinuti o svom kućnom ljubimcu, ne puštajte ga u prirodu! Pokušajte mu pronaći novi dom ili ga dajte u utočište – apeliraju.

Što morate osigurati kućnom ljubimcu?

Nastambu funkcionalnu prilagođenu vrsti koju držite, a koja omogućava obavljanje osnovnih bioloških potreba.
Skladištenje, pripremanje i davanje hrane u skladu sa zahtjevima vrste.
Onemogućavanje bijega životinje.
Kontrolu zdravstvenog stanja i liječenje.
Redovito čišćenje prostora sredstvima koja ne ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi.
Izvor: Egzotični kućni ljubimci, Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor:
Foto: Ilustracije

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje