Povežite se s nama

Međimurje

Zbog godišnjih bacaju ribice, akvarijske kornjače i iguane!

Objavljeno:

- dana

NEODGOVORNO

Mačke i psi nisu jedini kućni ljubimci koji zbog godišnjih odmora ljeti ostaju bez doma.

Zbog nekoliko dana odmora, neodgovorni vlasnici “na cestu” bacaju i akvarijske kornjače, zlatne ribice, pa čak i iguane te druge egzotične životinje. Varaždinska županija, nažalost, nije iznimka.

Dosade im?!

– Po rijekama i jezercima u našoj Županiji pronalazimo različite životinjske vrste koje nisu autohtone, od zlatnih ribica pa do akvarijskih kornjača. Pronađeni su i veći gmazovi, no ne u našoj, nego u drugim županijama. Kad ljudima, primjerice, iguana dosadi, bace ju van, u prirodu. Međutim, svi moramo znati da su to divlje životinje koje moraju živjeti u toplim uvjetima, pa ugibaju zbog neprilagođenosti – upozorava Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Egzotične životinje koje uspiju preživjeti mogu biti prijetnja za ljude, no sve je veći problem to što ugrožavaju domaće vrste. Domaće barske kornjače su ugrožene zbog akvarijskih kornjača.

Zlatne ribice su lijepe, ali nemojte ih kupovati ako se o njima ne možete dobro brinuti

– U Varaždinskoj županiji imamo nalaz crvenouhe kornjače, invazivne vrste. To je akvarijska kornjačica koju ljudi, kad im dosadi ili kad naraste, puste u prirodu. Problem je što zauzima istu ekološku nišu kao i barska kornjača, živi u istom staništu i hrani se na isti način, čime zauzima prostor i ugrožava našu autohtonu vrstu – navodi Alenka Car.
Prirodno stanište crvenouhe kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi, a uvrštena je na popis 100 najgorih stranih invazivnih vrsta na svijetu i Europi. Uvoz ove životinje u Hrvatsku je zabranjen.

Ne zaboravite

Unatoč upozorenjima i zabranama, kornjače, zlatne ribice i druge invazivne vrste u jezerima i rijekama često završavaju i zbog neinformiranosti ljudi. Majka i otac djeci kupe kornjačicu, pa se iznenade kad shvate da njihov kućni ljubimac neće ostati mali, nego iz dana u dan raste. Crvenouha kornjača može narasti i do 60 centimetara. Kad akvarij postane premali ne kupe novi, nego im je lakše pustiti životinju u prirodu.
Upravo zbog toga su u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koji djeluje u sklopu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, još prije desetak godina izradili brošuru o egzotičnim životinjama, no problem je ostao sve do danas.

CRVENOUHA KORNJAČA Prirodno stanište ove kornjače je slijev rijeke Mississipi u Sjevernoj Americi

BARSKA KORNJAČA Ova domaća vrsta kornjače danas je ugrožena zbog stranih invazivnih vrsta

– Ne zaboravite da kućni ljubimci rastu, a jedan od najvećih problema je iznalaženje dovoljno velikog životnog prostora, zadovoljenje potrebnih uvjeta držanja i osiguranje dovoljne količine hrane – upozoravaju iz Državnog zavoda.
Napominju da se egzotični kućni ljubimac nikada ne smije puštati u prirodu.
– Ako se više ne možete brinuti o svom kućnom ljubimcu, ne puštajte ga u prirodu! Pokušajte mu pronaći novi dom ili ga dajte u utočište – apeliraju.

Što morate osigurati kućnom ljubimcu?

Nastambu funkcionalnu prilagođenu vrsti koju držite, a koja omogućava obavljanje osnovnih bioloških potreba.
Skladištenje, pripremanje i davanje hrane u skladu sa zahtjevima vrste.
Onemogućavanje bijega životinje.
Kontrolu zdravstvenog stanja i liječenje.
Redovito čišćenje prostora sredstvima koja ne ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi.
Izvor: Egzotični kućni ljubimci, Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor:
Foto: Ilustracije

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje