Povežite se s nama

Međimurje

Žene iz Udruge Brest izložile svoje unikatne uskršnje radove

Objavljeno:

- dana

OREHOVICA

Udruga žena Brest iz Podbresta tradicionalno je povodom nadolazećih uskršnjih blagdana u nedjelju, 2. travnja, priredila veliku prodajnu izložbu vlastitih unikatnih radova proljetne i uskršnje tematike.

U Društvenom domu u Podbrestu okupio se velik broj mještana, a prodaju su posjetili i župan Međimurske županije Matija Posavec s obitelji, župnik u Orehovici vlč. Damir Slamek i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.

Sve dosadašnje aktivnosti i manifestacije Udruge Brest humanitarnog su karaktera

– Ova proljetna izložba dobro je prošla, trajala je oko dva sata. Ono najbitnije jest da smo prikupili novac, koji dalje dajemo kao dobrovoljni prilog potrebitima – rekla je Draga Halić, blagajnica Udruge žena Brest iz Podbresta. Sve dosadašnje aktivnosti i manifestacije Udruge humanitarnog su karaktera, pa će tako dio prikupljenog novca od uskršnje prodaje darovati onim župljanima kojima je potreban preko paketa koje slažu zajedno sa župnikom Slamekom. Dio novca bit će darovan Zakladi solidarnosti “Katruža”, dio novca daje se prilikom obilježavanja Dan narcisa, a dio odlazi na uređenje kapelice Blažene Djevice Marije Kraljice. Udruga žena Brest ima 25 aktivnih članica koje se sastaju i druže svakog petka na radionicama. Za ovu izložbu izradile su vjenčiće za vrata, balone, aranžmane, drvene uskršnje zečeve i kutijice, plastične orhideje, križeve i razne heklane radove.

Peta po redu

– Svaki naš rad je unikat i napravljen je ručno – rekla je Draga Halić iz Udruge Brest.
Ovu, petu po redu uskršnju prodaju krasila je unikatna uskršnja pisanica napravljena od ruža izrađenih od plastičnih vrećica.

– Ova pisanica naš je najnoviji rad i moram zahvaliti gospodinu Vladi Kudecu i njegovoj supruzi Branki koji su napravili postolje za pisanicu – rekla je Draga Halić i dodala da se na pisanici nalazi više od tisuću ruža. Pisanica će se za Cvjetnicu izložiti u crkvi Majke Božje Fatimske u Podbrestu, gdje će je moći vidjeti svi zainteresirani mještani.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje