Povežite se s nama

Međimurje

Žene iz Udruge Brest izložile svoje unikatne uskršnje radove

Objavljeno:

- dana

OREHOVICA

Udruga žena Brest iz Podbresta tradicionalno je povodom nadolazećih uskršnjih blagdana u nedjelju, 2. travnja, priredila veliku prodajnu izložbu vlastitih unikatnih radova proljetne i uskršnje tematike.

U Društvenom domu u Podbrestu okupio se velik broj mještana, a prodaju su posjetili i župan Međimurske županije Matija Posavec s obitelji, župnik u Orehovici vlč. Damir Slamek i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.

Sve dosadašnje aktivnosti i manifestacije Udruge Brest humanitarnog su karaktera

– Ova proljetna izložba dobro je prošla, trajala je oko dva sata. Ono najbitnije jest da smo prikupili novac, koji dalje dajemo kao dobrovoljni prilog potrebitima – rekla je Draga Halić, blagajnica Udruge žena Brest iz Podbresta. Sve dosadašnje aktivnosti i manifestacije Udruge humanitarnog su karaktera, pa će tako dio prikupljenog novca od uskršnje prodaje darovati onim župljanima kojima je potreban preko paketa koje slažu zajedno sa župnikom Slamekom. Dio novca bit će darovan Zakladi solidarnosti “Katruža”, dio novca daje se prilikom obilježavanja Dan narcisa, a dio odlazi na uređenje kapelice Blažene Djevice Marije Kraljice. Udruga žena Brest ima 25 aktivnih članica koje se sastaju i druže svakog petka na radionicama. Za ovu izložbu izradile su vjenčiće za vrata, balone, aranžmane, drvene uskršnje zečeve i kutijice, plastične orhideje, križeve i razne heklane radove.

Peta po redu

– Svaki naš rad je unikat i napravljen je ručno – rekla je Draga Halić iz Udruge Brest.
Ovu, petu po redu uskršnju prodaju krasila je unikatna uskršnja pisanica napravljena od ruža izrađenih od plastičnih vrećica.

– Ova pisanica naš je najnoviji rad i moram zahvaliti gospodinu Vladi Kudecu i njegovoj supruzi Branki koji su napravili postolje za pisanicu – rekla je Draga Halić i dodala da se na pisanici nalazi više od tisuću ruža. Pisanica će se za Cvjetnicu izložiti u crkvi Majke Božje Fatimske u Podbrestu, gdje će je moći vidjeti svi zainteresirani mještani.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje