Povežite se s nama

Život i društvo

Sevšekovi kuhari odlični na Bažulijadi: Imamo začina i za lokalnu politiku

Objavljeno:

- dana

HUMANITARNA AKCIJA

Tradicionalna humanitarna akcija Lions kluba Varaždin pod imenom “Bažulijada“ danas je doživjela svoje 15. izdanje na terasi Hotela Varaždin. Ove godine lijepo vrijeme je poslužilo organizatore, a u kuhanju starog pučkog jela varaždinskog kraja – variva od graha ogledalo se sedam ekipa.  

U veselom društvu, uz glazbenu kulisu za koju su ovaj put bili zaduženi “Faringaši“, pune ruke posla imale su kuharice i kuhari ASC-a Varaždin, Kos transporta, Soft – cona, Leo kluba Varaždin, Lions kluba Varaždin, varaždinske podružnice Croatia osigurana i Lige za Varaždin.

– Ove godine smo svim političkim strankama ponudili da se kandidiraju za spravljanje “Naj bažula političke kuhinje“. No, odazvali su se samo članovi Lige za Varaždin, koji su u ovoj manifestaciji prepoznali pravu stvar, jer na Bažulijadi prikupljamo sredstva za potrebite – naglasio je neumorni organizator i konferansijer Miljenko Ptiček.

Dok se stranke i kandidati za gradonačelnika Varaždina nisu usudile natjecati u kuhanju “političkog bažula“, u Ligi za Varaždin s tim uopće nisu imali problema.

– Mi kao Liga za Varaždin u ovakvim aktivnostima nemamo iskustva, ali smo ekipu brzo okupili i uvjeren sam da je najbolja u ovom šarolikom društvu. Nadam se da ovih dana dobro “kuhamo“ i na političkoj sceni, iako nismo političari. Nemamo nikakve sklonosti prema politici, ali odlučili smo kuhati i na tom polju jer je to potrebno ovom gradu – pojasnio je Vladimir Sevšek, predsjednik Lige i kandidat za gradonačelnika.

Dodao je da osim članova spomenute Udruge građana nema tko odgovorno preuzeti upravljanje Varaždinom jer su sve stranke i političari već odavno potrošeni.

 

. Inače, natjecanje je počelo oko 10 sati, čim su sudionici dobili grah, mirodije i vodu te kotliće s plinskim plamenicima. Imali su na raspolaganju dva sata za kuhanje variva, a neki i za usputno “muljanje“. Sve njih je budnim okom pratio i okolo “šnjofao“ popularni gradski notar.   

– Došao sam natašte, jer izbori su raspisani i kuha se na sve strane. Vidim da se u Varaždinu miješaju svakakvi čušpajzi, od stranaka do nezavisnih i građanskih opcija. Bude tu sigurno trgovine, jer u igri su i kuharice. Tu ne mislim na ove mlade lijepe gimnazijalke koje tek zapisuju recepte od majstora kuhinje – rekao je krunoslav Čolo.

Točno u podne, na scenu je stupio tročlani žiri na čelu s Darkom Novoselom koji nije pojeo beznačajnu količinu graha. Ocjenjivački sud imao je težak zadatak da na osnovu izgleda i okusa izabere tri najbolja bažula. Svi uzorci su bili pod šifrom, tako da žiri nije znao čiji se ocjenjuje.

Najbolji bažul je pripremio Auto servisni centar Varaždin i osvojio zlatnu kuhaču.  Drugo mjesto i srebrna kuhača pripali su Croatia osiguranju, a s brončanom kuhačom se mogu ponositi Vlašić Damir i ekipa Soft – cona.

Po odluci stručnog žirija, posebno priznanje za najbolje spravljen kruh osvojila je Dubravka Lekić iz ekipe Liga za Varaždin. Potonja je imala i zapaženi slogan:“Za grad prepun briga, naš grah je prva liga“!

Osim kulinarskog umijeća, podijeljeno je još nekoliko nagrada za najbolje suho meso, najbolje vino, kolač, čvarke i naravno najbolji slogan za bažul. Proglašena je i ekipa koja je imala najbolje uređen prostor te tradicionalno dodijeljena “Zlatna muljača“.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića:

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje