Povežite se s nama

Međimurje

„Zlatni kuhar“ Karlo Gracin Šardi na edukaciji u najprestižnijoj školi talijanske kuhinje na svijetu

Objavljeno:

- dana

Na jednom od najprestižnijih međunarodnih natjecanja u domeni turističko-ugostiteljskih škola, 34. AEHT-u održanom prošle jeseni u Italiji, tadašnji učenik kuhar iz Srednje škole Prelog Karlo Gracin Šardi, pod mentorskom palicom stručne učiteljice kuharstva Anice Naranđa osvojio je zlatnu medalju u kuharskog disciplini Dechatlon.

Za nagradu dobio je zlatnu medalju, ali i mogućnost odlaska na edukaciju u ALMU, najprestižniju školu talijanske kuhinje u svijetu.

Karlo je u 5. mjesecu ove godine maturirao, a na realizaciju nagrade u obliku edukacije u Italiji uputio se krajem sedmog mjeseca.

– Pohađao sam ALMA Summer School 2023. i ta me međunarodna ljetna škola fascinirala. Škola je smještena  u Kneževoj palači sagrađenoj u 14. stoljeću u centru Colorna, gradiću u provinciji Parmi, 90-ak kilometara udaljenom od Bolonje. Edukacija se sastojala od teorijske i praktične cjelodnevne nastave, a vodio ju je tim nastavnika koji su svi redom vrhunski majstori kulinarstva. U izvrsno opremljenim učionicama i stručnim kabinetima svakodnevno smo pripremali i konzumirali vrhunska jela i deserte, od tradicionalnih talijanskih do modernih internacionalnih. Uz to, svakodnevno smo posjećivali različite restorane u krugu od 20-ak kilometara od škole, gdje sam imao priliku vidjeti i kušati mnoga jela koja do sada nigdje nisam vidio i probao. Posebno me impresionirao koncept „Spore hrane“ koji se temelji na malim obrocima napravljenim od autohtonih domaćih namirnica po tradicionalnim receptima. Tijekom edukacije učili smo i o povijesti talijanske kuhinje i kulture, lokalnim proizvodima te vinima i tjestenini – rekao je Karlo.

Kompletna edukacija bila je na engleskom jeziku koji Karlo tečno govori, a stečeno znanje i vještine provjerili su na kraju ugledni talijanski chefovi te je dobio njihov prestižni certifikat za najbolje studente europskih hotelskih institucija.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje