Povežite se s nama

Međimurje

Župan Posavec uoči početka školske godine: „Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi“

Arhiva RT Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Međimurske osnovne i srednje školske spremne su za novu školsku godinu koja počinje 5. rujna.

Svi učenici imat će osiguran besplatan prijevoz autobusom ili vlakom neovisno o udaljenosti od kuće do škole, osigurani su i pomoćnici u nastavi, a srednjoškolci će dobiti 300 kuna pomoći za nabavku radnih materijala. Dio je to mjera koje Međimurska županija provodi već niz godina i kojima nastoji učenici pružiti najbolji obrazovni standard, uvjete i mogućnosti, a uz to i rasteretiti troškove roditelja.

Ove školske godine u klupe osnovnih škola u Međimurju sjesti će 9.406 učenika, što je 18 učenika više nego godinu prije. Od tog broja, 1.116 je prvašića, a sve osnovnoškolce na klupama će dočekati besplatni udžbenici. U srednjim školama bilježi se 3.707 učenika, što je 93 učenika više, a broj učenika 1. razreda srednjih škola bit će 1097, što je 81 učenik više.

– Nastava u Međimurju kreće bez ikakvih epidemioloških mjera. Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi već smo pravovremenim mjerama nastojali osigurati nesmetano i kvalitetno provođenje nastave. Veseli podatak da je prihvaćen naš prijedlog za povećanjem upisnih kvota po programima što je razlog povećanja broja učenika, a veliki interes pokazali su učenici za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Graditeljskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola i ove godine imaju u potpunosti financiran prijevoz, a jedina obaveza koju imaju je donijeti potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje i napraviti iskaznicu.

– Prvih dva tjedna tijekom kojih učenici izrađuju iskaznicu prijevoz je besplatan, a nakon toga pravo besplatnog ostvaruju uz iskaznicu – naglasio je voditelj Prometnog ureda Čakovec i Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec, pozvavši učenike i roditelje da prate stranice autobusnog kolodvora ili ih kontaktiraju u slučaju nedoumica.

Osigurano je i 64 pomoćnika u nastavi te jedan stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija.

Ukupna vrijednost projekta je 2.944.617 kuna od čega su 90 % bespovratna sredstva, a 10 % sufinancira Međimurska županija. Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika i 3 učenika u direktnom financiranju, što znači da je osigurano ukupno 99 asistenata za 104 učenika.

Međimurska županija i jedina u Hrvatskoj osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3.000 kuna tijekom školske godine.

I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna za nabavku radnog materijala. Ova potpora namijenjena je za 3700 učenika srednjih škola u Međimurskoj županiji te 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 1.200.000 kuna, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah.

Dodajmo da će se u školama provoditi i besplatna škola plivanja za sve učenike trećih razreda, nastavlja se i s projektom „Medni dan“, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore u iznosu od 800 kuna.

Grad Čakovec osigurao besplatnu užinu za svoje osnovnoškolce

Uz Međimursku županiju, koja je osnivač svih srednjih škola i većine osnovnih škola na području županije, Grad Čakovec osnivač je 5 redovnih osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec. Ukupno, ove školske godine u 203 razredna odjela čakovečkih škola upisano je 2735 učenika, što je 7 više nego protekle školske godine.

Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama. Naime, Grad je zajedno sa školskih kuharicama i kuharima te nutricionistima osvježio i ujednačio školske menije, uvodeći više sezonskih i lokalno proizvedenih namirnica. Cilj je ovog projekta svim učenicima u gradskim školama pružiti isti obrok, koji će biti zdrav i ukusan.

– Osim financiranja školske užine, roditelji čakovečkih osnovnoškolaca mogu računati na pomoć Grada u kupnji drugih obrazovnih materijala u obliku potpore od 200 do 400 kuna, svi učenici s valjanim rješenjima u čakovečkim osnovnim školama imat će osiguranog pomagača, a u gradskom proračunu osigurano je i 1.257.350,00 kuna za financiranje prijevoza učenika koji su udaljeni više od kilometra od škole – kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Od ove školske godine, učenici viših razreda čakovečkih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika besplatno će koristiti novu, digitalnu knjižnicu u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa i sudjelovati na interaktivnim radionicama

Ono po čemu je Čakovec prepoznatljiv, zasigurno je i velik broj izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti vezanih uz obrazovanje i sport, koje se financiraju ili sufinanciraju proračunskim sredstvima, a preko ljeta su odrađene i brojne investicije u školama. Kada se zbroji sve navedeno, samo u nadstandard u osnovnim školama u školskoj godini 2022./2023. Grad Čakovec izdvaja preko 5 milijuna kuna, a kod se tome pripoje i građevinski radovi, dolazi se do iznosa od 6 milijuna kuna koji se ulažu u osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem podizanja kvalitete znanja.

Da brojne potpore, stipendije i ulaganja doista daju rezultata potvrđuje pozitivan primjer Tehničke škole Čakovec koja je već na ljetnom roku popunila svoje kvote.

– Uloženo zaista daje rezultate, ne samo u našoj školi, već i u svim srednjim školama na području Međimurja. Primjećujemo i jedan novi trend, a to je da učenici s područja susjednih županija upisuju međimurske škole –kazao je ravnatelj tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

U Tehničkoj školi Čakovec nedavno je otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu koji će od prvog dana nastave krenuti s radom u punom kapacitetu, a učenici će imati vrhunske uvjete i opremu za stjecanje novih znanja i vještina. Uz to, međimurskim učenicima na raspolaganju su i 3 centra izvrsnosti, iz biologije, kemije, fizike i matematike te iz umjetničkog područja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec te Centar izvrsnosti iz informatike.

Odrađena su i brojna ulaganja i investicije tijekom ljetnih mjeseci, a planova ne nedostaje. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala oko 5 milijuna kuna.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje