Povežite se s nama

Život i društvo

Župan Radimir Čačić u Općoj bolnici Varaždin zadnji put darivao krv

Objavljeno:

- dana

I ove godine povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, župan Varaždinske županije Radimir Čačić darivao je krv.

U tom humanom činu pridružili su mu se njegov zamjenik Robert Vugrin te predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin Zlatko Koračević.

Župan Čačić tom je prilikom rekao kako se darivanju krvi uvijek rado odazove.

–  Od sljedeće godine nažalost to više neću moći, odnosno neće mi dopustiti iako tvrde da je s mojom krvi sve u redu i da imam dobar tlak, no poslije 70. godine više ne smijete davati krv. Opća bolnica Varaždin kad je u pitanju dobrovoljno darivanje krvi odlično stoji i to samo pokazuje razinu društvene svijesti ljudi ovdje na Sjeveru i u našoj Varaždinskoj županiji koja je u samom vrhu Hrvatske jer imamo izvanredno organiziran sustav i više od 12 tisuća doza krvi na godišnjoj razini.- rekao je župan Čačić.

Voditeljica odjela za transfuziologiju dr. Gordana Jaklin pohvalila je žitelje Varaždinske županije koji su odlični darivatelji te je tom prigodom podsjetila da jednom dozom darivane krvi možemo spasiti najmanje tri života.

– Upravo zahvaljujući našim darivateljima mi imamo uvijek dovoljne zalihe krvi u svim krvnim grupama, a imati dovoljne zalihe sigurne krvi sigurno je jedna od velikih garancija učinkovitosti našeg zdravstvenog sustava – naglasila je dr. Jaklin. Od više od 12 tisuća godišnjih doza koliko se prikupi na Odjelu transfuzije u OB Varaždin, napravi se od 28 do 30 tisuća doza pripravaka.

– Veliki dio krvnih priprava ostaje u Općoj bolnici Varaždin, ali isto tako jedan veliki dio, gotovo 40 posto tih pripravaka, šalje se u druge ustanove, jer smo mi u mreži opskrbe hrvatskih bolnica. Jedan dio obavezno šalje u čakovečku bolnicu, što nam je ugovorna obveza. Isto tako, nedostaje li krvi u drugim ustanovama, ako imamo dovoljne količine šaljemo krvne pripravke i u druge ustanove, posebno u ljetnim mjesecima, kad ih dosta često šaljemo u KBC Rijeka i KBC Split, a  prema potrebi opskrbljujemo i neke zagrebačke klinike – istaknula je dr. Jaklin.

Nakon što su županijski dužnosnici darivali krv, u Županijskoj palači priređeni je prijem za dobrovoljne  darivatelje krvi, njih četrnaest,a neki su od njih krv darivali i preko 100 puta, a Ivan Gotal iz GDCK Varaždin kao i Branko Jagodić iz GDCK Ludbreg krv su dali 125 puta.

Obojica su izrazili zadovoljstvo što sudjeluju u ovako plemenitome činu te su istaknuli kako im je drago ako time mogu nekome pomoći ili spasiti život.

Dobrovoljnim darivateljima se zahvalio zamjenik župana Robert Vugrin koji je naglasio kako darivatelji predstavljaju svojevrsni moralni uzor našega društva.

– Danas se zahvaljujemo dobrim i plemenitim ljudima koji daruju vrijednu tekućinu, i za to ne primaju nikakvu naknadu. Koristim priliku da se zahvalim i ravnateljima Gradskih društava Crvenog križa kao i predsjednici Društva Crvenog Križa Varaždinske županije Raheli Blažević te ravnatelju Nebojši Buđanovcu na predanome radu i trudu u ovome humanitarnome društvu – rekao je zamjenik župana Vugrin te svim darivateljima čestitao njihov dan.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje