Povežite se s nama

U fokusu

“Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE VARAŽDISNKE ŽUPANIJE

Iz Varaždinske županije reagirali su na tekst pod naslovom “Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna”, koji je objavljen jučer, 9. studenoga, na portalu Regionalnoga tjednika.

 

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

 

Reagiranje donosimo u nastavku.

 

“Već u samom naslovu je konstatirano ”kako nije dobro”, te ostaje nejasno koji je bio povod autorice da iznese takav zaključak. Što se samog projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin tiče, projekt će se realizirati i ni na koji način nije ugrožen. Tako zaista nije jasno što tu nije dobro, osim ako se htjelo navesti čitatelje da nije dobro da se u Varaždinskoj županiji događa nešto dobro i da će se realizirati projekt vrijedan više od 865 milijuna kuna.

Župan Predrag Štromar govorio je tijekom kave s novinarima o Projektu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin te je pritom podsjetio i na poništene natječaje, ali je izjavio kako oni ne bi trebali utjecati na dovršenje pročistača u roku do 31. prosinca 2018. godine.

Važno je da sredstva iz Europske unije budu uložena, njihovih 70 %. Država osigurava 25 %, a gradovi i općine 5 %. Građani koji će se priključiti na kanalizaciju neće plaćati ništa. To je uvjet Europske komisije i drago nam je da je tako. Općine i gradovi u postupku su prihvaćanja financiranja. Predstoji nam sada tehničko odrađivanje posla – rekao je župan Štromar.

U interpretaciji autorice teksta proizlazi da je župan Štromar demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, što također nije istina. I direktor Vlašić i župan Štromar izričito su izjavili kako projekt ide dalje. Također, župan Štromar nije rekao kako je financiranje projekta dovedeno u pitanje jer to naprosto nije istina.

Projekt pročišćavanje i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin, najveći je projekt ikad proveden u Varaždinskoj županiji, procjenjene vrijednosti 865 milijuna (s PDV-om), a provedba ide u nekoliko faza. Projekt se sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ovom trenutno najvećom investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina te deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec, dok se Varaždinska županija pridružila kao partner koordinator.

Zadatak je izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometra cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna (s PDV-om) za 127.000 stanovnika te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni da bi funkcionirao (prepumpne stanice, sustavi za mjerenje itd.), kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od 3 kilometra.”

Darko Majhen, mag. pol.,

Viši stručni suradnik za odnose s javnošću, Upravni odjel za poslove župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati