Povežite se s nama

U fokusu

“Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE VARAŽDISNKE ŽUPANIJE

Iz Varaždinske županije reagirali su na tekst pod naslovom “Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna”, koji je objavljen jučer, 9. studenoga, na portalu Regionalnoga tjednika.

 

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

 

Reagiranje donosimo u nastavku.

 

“Već u samom naslovu je konstatirano ”kako nije dobro”, te ostaje nejasno koji je bio povod autorice da iznese takav zaključak. Što se samog projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin tiče, projekt će se realizirati i ni na koji način nije ugrožen. Tako zaista nije jasno što tu nije dobro, osim ako se htjelo navesti čitatelje da nije dobro da se u Varaždinskoj županiji događa nešto dobro i da će se realizirati projekt vrijedan više od 865 milijuna kuna.

Župan Predrag Štromar govorio je tijekom kave s novinarima o Projektu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin te je pritom podsjetio i na poništene natječaje, ali je izjavio kako oni ne bi trebali utjecati na dovršenje pročistača u roku do 31. prosinca 2018. godine.

Važno je da sredstva iz Europske unije budu uložena, njihovih 70 %. Država osigurava 25 %, a gradovi i općine 5 %. Građani koji će se priključiti na kanalizaciju neće plaćati ništa. To je uvjet Europske komisije i drago nam je da je tako. Općine i gradovi u postupku su prihvaćanja financiranja. Predstoji nam sada tehničko odrađivanje posla – rekao je župan Štromar.

U interpretaciji autorice teksta proizlazi da je župan Štromar demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, što također nije istina. I direktor Vlašić i župan Štromar izričito su izjavili kako projekt ide dalje. Također, župan Štromar nije rekao kako je financiranje projekta dovedeno u pitanje jer to naprosto nije istina.

Projekt pročišćavanje i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin, najveći je projekt ikad proveden u Varaždinskoj županiji, procjenjene vrijednosti 865 milijuna (s PDV-om), a provedba ide u nekoliko faza. Projekt se sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ovom trenutno najvećom investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina te deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec, dok se Varaždinska županija pridružila kao partner koordinator.

Zadatak je izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometra cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna (s PDV-om) za 127.000 stanovnika te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni da bi funkcionirao (prepumpne stanice, sustavi za mjerenje itd.), kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od 3 kilometra.”

Darko Majhen, mag. pol.,

Viši stručni suradnik za odnose s javnošću, Upravni odjel za poslove župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje