Povežite se s nama

U fokusu

“Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE VARAŽDISNKE ŽUPANIJE

Iz Varaždinske županije reagirali su na tekst pod naslovom “Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna”, koji je objavljen jučer, 9. studenoga, na portalu Regionalnoga tjednika.

 

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

 

Reagiranje donosimo u nastavku.

 

“Već u samom naslovu je konstatirano ”kako nije dobro”, te ostaje nejasno koji je bio povod autorice da iznese takav zaključak. Što se samog projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin tiče, projekt će se realizirati i ni na koji način nije ugrožen. Tako zaista nije jasno što tu nije dobro, osim ako se htjelo navesti čitatelje da nije dobro da se u Varaždinskoj županiji događa nešto dobro i da će se realizirati projekt vrijedan više od 865 milijuna kuna.

Župan Predrag Štromar govorio je tijekom kave s novinarima o Projektu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin te je pritom podsjetio i na poništene natječaje, ali je izjavio kako oni ne bi trebali utjecati na dovršenje pročistača u roku do 31. prosinca 2018. godine.

Važno je da sredstva iz Europske unije budu uložena, njihovih 70 %. Država osigurava 25 %, a gradovi i općine 5 %. Građani koji će se priključiti na kanalizaciju neće plaćati ništa. To je uvjet Europske komisije i drago nam je da je tako. Općine i gradovi u postupku su prihvaćanja financiranja. Predstoji nam sada tehničko odrađivanje posla – rekao je župan Štromar.

U interpretaciji autorice teksta proizlazi da je župan Štromar demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, što također nije istina. I direktor Vlašić i župan Štromar izričito su izjavili kako projekt ide dalje. Također, župan Štromar nije rekao kako je financiranje projekta dovedeno u pitanje jer to naprosto nije istina.

Projekt pročišćavanje i odvodnje otpadnih voda na prostoru aglomeracije Varaždin, najveći je projekt ikad proveden u Varaždinskoj županiji, procjenjene vrijednosti 865 milijuna (s PDV-om), a provedba ide u nekoliko faza. Projekt se sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ovom trenutno najvećom investicijom obuhvaćena su područja Grada Varaždina te deset općina: Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec, dok se Varaždinska županija pridružila kao partner koordinator.

Zadatak je izgraditi i u pogon pustiti 224 kilometra cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna (s PDV-om) za 127.000 stanovnika te više od 100 raznih objekata koji su tom sustavu potrebni da bi funkcionirao (prepumpne stanice, sustavi za mjerenje itd.), kao i napraviti rekonstrukciju postojećih cjevovoda u dužini od 3 kilometra.”

Darko Majhen, mag. pol.,

Viši stručni suradnik za odnose s javnošću, Upravni odjel za poslove župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati